Studenter i sult: Raghad Abu Shaker (23) og Cinta Asmara Hondsmerk (22) håper at det ekstreme tiltaket vil få regjeringen til å handle.

Sulter i solidaritet

Siden onsdag 14. februar har flere medlemmer av Aksjonsgruppa for Palestina sovet i telt og sultestreiket foran Stortinget. De krever at Norge skal legge større press på Israel.

Publisert Sist oppdatert

Leder i Studenter for Palestina Raghad Abu Shaker (23) har sovet i telt for første gang noensinne, og det på brostein og is midt på Eidsvolls plass i Oslo. Hun er en av åtte aksjonister i Aksjonsgruppa for Palestina som tidligere i februar slo opp telt og satte i gang en sultestreik foran Stortinget. Saken ble først omtalt av Vårtoslo.

– Vi krever at Norge gjør mer. Barna i Gaza sulter, så vi sulter med dem, sier Abu Shaker. 

Etter over et døgn i full faste måtte hun gå over til delvis faste av hensyn til studiene. I tillegg til å være aktivist er hun fulltidsstudent i Midtøstenstudier på Blindern. 

– Jeg kjente at jeg ble flau over å kjenne på sult, fordi barna i Gaza ikke har noe valg. Vi sulter i solidaritet, sier hun. 

Onsdag var to aksjonister stadig i full sultestreik, men teltene har blitt fjernet av politiet mandag og tirsdag. Sikkerhetsansatte ved Stortinget har bedt dem om å fjerne seg, og politiet har blitt varslet.

Norge som medskyldig 

Til tross for Oslos iskledde gater og uvennlige februarvær er aksjonistene ved godt mot. De varmer seg rundt en bålpanne og drikker vann og te fra pappkopper mens de venter på å bli hørt. 

Medlem av Studentparlamentet og student ved Oslomet Cinta Asmara Hondsmerk (22) har sendt brev med krav til Stortinget på vegne av gruppa. Hun stultestreiker ikke, men er med i aksjonen i en støtterolle for å stille Norge til ansvar. 

– Norge må gjøre slutt på sin medskyldighet til folkemordet i Gaza, sier Hondsmerk. 

Hun mener at Norge bryter med internasjonal lov ved å importere varer fra ulovlig okkupasjon. 

– Våre folkevalgte må sørge for at ingen norske våpen ender opp i Israel og blir brukt til å drepe palestinere, sier hun. 

La Gaza leve: Medlemmer av Aksjonsgruppa for Palestina har demonstrert utenfor Stortinget siden 14. februar.

Hun går videre til å hevde at Oljefondets investeringer i Israel også gjør Norge delaktig i okkupasjonen og folkemordet i Gaza. 

– Vi har gått gjennom verktøykassa for fredelige demonstrasjoner og underskriftskampanjer, men opplever å ikke bli hørt. Derfor startet vi en sultestreik, sier hun. 

Studentene har deltatt i flere demonstrasjoner siden krigen startet, men opplever at lite har skjedd. 

– Jeg har vært i demonstrasjoner ute i gatene og skreket i timevis, men ingenting skjer. Derfor må vi strekke den lengre, sier Abu Shaker. 

Påminnelse til politikerne 

Studentene forteller at Stortinget har bedt politiet om å fjerne dem fra Eidsvolls plass. Hvor lenge aksjonen får fortsette, er derfor usikkert. 

– Vi er en sterk påminnelse til Stortinget om folkemordet som skjer i Gaza. De møter oss hver morgen når de skal på jobb. Det er de som har makten til å endre noe, sier Hondsmerk. 

Ferske tall fra Reuters melder om 29.195 drepte og 69.170 skadde palestinere siden Hamasangrepet på Israel 7. oktober.

– Er det virkelig over 30.000 liv som må gå tapt for at vi skal handle? Den ulovlige okkupasjonen har foregått siden lenge før vår livstid. Tiden for handling renner ut, sier Hondsmerk. 

Barna i Gaza sulter, så vi sulter med dem

Raghad Abu Shaker (23)

Til tross for at politiet snart vil forsøke å fjerne aksjonistene, viser de ingen tegn til motløshet.

– Vi vil fortsette å være til stede til vi blir hørt. Om politiet fjerner oss vil handlekraften vår fortsatt være her, sier Hondsmerk. 

– Vi er sterke sammen. Når man er i full sultestreik blir man svak, men vi passer på hverandre. Vi fortsetter til Stortinget oppfyller våre krav, sier Abu Shaker. 

Løvebakken er imidlertid delt i spørsmål om reaksjoner mot Israel. Sosialistisk Venstreparti (SV) var sist ute med å fremme forslag om sanksjoner, og flere partier fulgte etter med egne forslag. 6. februar ble imidlertid samtlige forslag stemt ned, i hovedsak av regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet sammen med Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti. Det ble dermed ikke flertall for noen av forslagene. 

Marian Hussein er stortingsrepresentant for SV. Tidligere denne uka møtte hun aksjonistene. 

– SV er enig i sakene de løfter frem, og vi kommer ikke til å gi oss, sier hun til Universitas. 

Krever akademisk boikott 

Abu Shaker er selv palestiner, og har slitt med å skulle være i forelesninger mens situasjonen utfolder seg i Gaza. 

– Det er folket mitt, og jeg ser de bli drept live

Hun mener at studenter med tilknytning til Palestina har behov for å kjenne støtte fra universitetet sitt. 

– Vår frykt er at studenter vil droppe ut om de føler at universitetet deres støtter folkemordet i Gaza, legger Hondsmerk til. 

UiO-rektor Svein Stølen har tidligere tatt sterk avstand fra situasjonen på Gazastripen. 

«Maktbruk skal bare rettes mot stridende. Sivile skal så langt som mulig vernes mot følgene av krig og sikres humanitær hjelp når det trengs», sa Stølen til Universitas i januar. 

Jeg ser at folk våkner nå

Raghad Abu Shaker (23)

Studenter for Palestina avholdt 2. februar en studentstreik på Blindern som oppfordret Universitetet i Oslo (UiO) til å innføre akademisk boikott av Israel. Som leder av foreningen mener Abu Shaker at UiO må ta et tydelig standpunkt. 

– Det er slitsomt å oppleve at universitetet ikke handler. I begynnelsen av krigen var jeg veldig sint for at fakultetet mitt ikke ville henge opp Palestina-flagg, fordi de mente det var for politisk, forteller Abu Shaker. 

– Opplever dere at Universitetet i Oslo tok et tydeligere standpunkt for Ukraina? 

– Ja, med Ukraina så handlet de med en gang. Vi så Ukrainaflagg over alt og universitetet snakket tidlig om å fryse samarbeidet med Russland, bemerker Abu Shaker. 

Hun legger til at etter mye masing, henger Palestina-flagget oppe på HF på Blindern, og hun opplever at både forelesere og medstudenter er mer involvert i konflikten. 

– Jeg ser at folk våkner nå. De begynner å se sannheten om at Israel driver med okkupasjon, folkemord og terror, sier Abu Shaker. 

UiO negativ til boikott 

Oslomet fryste nylig en utvekslingsavtale med Universitetet i Haifa, og besluttet at de ikke skulle inngå i nye avtaler med israelske utdanningsinstitusjoner. Dette ble først rapportert av Khrono. De ønsker derimot ikke å innføre en full akademisk boikott. 

Denne uken skal studentparlamentet ved UiO stemme over et forslag for akademisk boikott. 

– Hvis det blir vedtatt kommer vi til å følge det opp med å gjøre det vi kan for å overtale UiO om å gå inn for en akademisk boikott, sier leder for Studentparlamentet Elisabeth Hoksmo Olsen på telefon til Universitas. 

UiO har derimot ingen planer om å innføre akademisk boikott. I en e-post til Universitas skriver rektor Svein Stølen at flere av styremedlemmene i universitetsstyret mener at det ikke er et hensiktsmessig virkemiddel. 

«Diskusjonen rundt akademisk boikott må ses i sammenheng med prinsippet om akademisk frihet, som er helt grunnleggende for universiteter», skriver Stølen. 

Imidlertid skal UiO se på muligheten for å bruke økonomiske virkemidler i forbindelse med innkjøp som kan knyttes til Israel. 

«Styret ba derfor om at administrasjonen forbereder en sak om innkjøpspolicy ved UiO. Vi skal komme tilbake til styret med dette.»

Powered by Labrador CMS