Tyveribølge på Blindern

På ulike lesesaler på Blindern har det dukket opp skilt som advarer om tyveri. Universitetet har satt i gang tiltak, men vedgår at det er et vanskelig problem å løse.

Publisert

– Jeg sto i inngangen til lesesalen og snakket med en venninne, ikke mer enn noen meter unna tingene mine.

Det sier Lily Isolde Kjelland-Morken (22). Hun studerer statsvitenskap og er ofte å finne på lesesalen på Eilert Sundts hus. Ved to anledninger har hun blitt rammet av tyveri. Verst var januar i år da hun ble frastjålet Macen fra en av masterlesesalene.

Morken var borte i mindre enn ti minutter. Da hun kom tilbake var Macen hennes borte.

– Den skyldige må ha gått inn bakveien for jeg sto i hovedinngangen hele tiden. 

Morken er ikke alene om å oppleve tyveri på Blindern i det siste. Årvåkne lesehester på Sophus Bugges og Eilert Sundts hus ved Universitetet i Oslo har nok lagt merke til skiltene som advarer om tyveri. De ber studentene passe ekstra godt på sakene sine på lesesalene. 

Skiltene er satt opp etter en nylig tyveribølge på Blindern hvor PC-er, pensumbøker og undertøy har fått nye eiere. 

– Ble veldig sint

Administrativ studieleder ved det Samfunnsvitenskapelige fakultet (SV) Hanne Degerstrøm Ellingsen bekrefter at de er kjent med to tilfeller av tyverier på åpne lesesaler på Eilert Sundts hus. I mars og desember 2023 ble elektronisk utstyr stjålet.

Alle er ansvarlige for sine egne eiendeler

Eiendomsavdelingen, UiO

Hun opplyser om at skiltene som advarer om tyverier ble satt opp rett før jul og at det typisk skjer mer tyveri når universitetet er rolig slik som før jul og før sommeren.

Utrolig nok var ikke hendelsen i januar første gang Morken var blitt frastjålet noe på lesesalen.

– Jeg og en venninne hadde lagt fra oss en gymbag og skolesaker for å holde av leseplassen, da vi kom tilbake var det borte. Vi tenkte kanskje det var vaskepersonalet som hadde ryddet det bort.

I gymbagen var det kun en tights og en truse forklarer hun.

– Ja, så det var jo litt creepy da.

Etter det andre tyveriet ringte Morken Vakt- og alarmsentralen, men de sa det ikke var noe de kunne gjøre og oppfordret henne til å anmelde forholdet. Hun kjenner også flere andre som har blitt frastjålet verdisaker fra lesesalene på Blindern den siste tiden.

ADVARER: Disse skiltene skal gjøre studenter mer oppmerksomme på tyveri.

Tiltak på gang

Eiendomsavdelingen ved UiO opplyser om at de har iverksatt tiltak på grunn av tyverier i flere bygninger de siste månedene. Blant annet innførte de tidligere julestenging enn normalt før jul og har også satt inn flere vektere. De har sett en positiv effekt av disse tiltakene.

I tillegg til dette har de også informert studentene via skilting og på sosiale medier om å passe på verdisakene sine.

«Alle er ansvarlige for sine egne eiendeler, og vi oppfordrer alle studenter til å ta med seg PC og verdisaker når de forlater plassen sin» skriver de til Universitas på e-post. 

I tillegg oppfordrer de alle som blir utsatt for tyveri til å politianmelde og gi beskjed til vakt- og alarmsentralen slik at de kan vurdere nye tiltak.

Lett å blende inn

Den skyldige må ha gått inn bakveien

Lily Isolde Kjelland-Morken (22), statsvitenskapstudent

Ifølge kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If, Sigmund Clementz er dette et svært utbredt problem på universiteter fordi de skal være åpne for offentligheten. I tillegg er det svært mange studenter inn og ut i løpet av dagen. Han forklarer at profesjonelle vinningskriminelle vet å dra nytte av dette og gjerne stjeler mange PC-er på én gang.

– På en lesesal er det mange mennesker inn og ut som ikke kjenner hverandre, så det er ganske lett å blende inn og stjele ting der, man stikker seg ikke nødvendigvis så veldig ut.

Clementz har tre tips til studenter som ønsker å beskytte seg mot slike tyverier:

  • Om du må forlate plassen din kan det være lurt å spørre om sidemannen kan holde et øye med tingene dine mens du er borte. Eventuelt kan man vurdere å ta med de mest verdifulle tingene i en sekk eller veske.
  • Studentene bør være bevisste på hva som foregår rundt dem i lokalet, og melde fra til universitetet dersom de ser mistenkelig aktivitet. Ikke konfrontér potensielle tyver, da du aldri vet hvordan de vil reagere, følg heller med vedkommende og meld fra til universitetet.
  • Og de aller viktigst: Ha backup av arbeidet ditt! Tyveri skjer gjerne i spesielt intensive tider hvor man sitter sent på lesesalen og skriver bachelor eller masteroppgave. Da er det ekstremt viktig at du har arbeidet ditt lagret et annet sted enn lokalt på maskinen du bruker. PC kan du alltids erstatte, men ikke arbeidet ditt.
Powered by Labrador CMS