Lysglimt: Sosionom Marit Langmyr fra terapistolen i SiOs lokaler. Hun mener det er viktig holde på latteren og gleden, selv i eksamenstiden.

Ekspertråd til eksamensperioden

Her er ekspertenes råd for hvordan du kommer deg helskinnet gjennom den tunge tiden. Ernæringsfysiolog åpner for trøstespising.

Publisert

Halloween er over, den første snøen har falt og den virkelig skumle tiden står for tur, eksamensperioden. Universitas har spurt ekspertene til råds om hvordan studentene kan komme seg gjennom den neste måneden med helsa i behold. 

En sosionom, en ernæringsfysiolog og en professor svarer.

Skal være litt stressa

Mari Langmyr er klinisk sosionom og har jobbet som samtaleterapeut hos SiO i 15 år. Hun mener litt stress og nervøsitet er bra.

– Da klarer vi å anstrenge oss litt ekstra, som er nødvendig når man skal klare å komme seg gjennom en eksamen. Det er normalt å synes at eksamen er stressende.

Eksamensstress er derimot noe annet enn eksamensangst, ifølge sosionomen. For mye av sistnevnte er et tegn på at ekstra hjelp kan være nødvendig. Likevel påpeker hun at ikke alle som stresser i eksamensperioden sliter like mye. 

Hold deg til 3-4 kopper kaffe om dagen

Christine Henriksen, klinisk ernæringsfysiolog

– Eksamensangst er når stresset påvirker din mulighet til å gjennomføre eksamen. Dette kan vise seg ved at man utsetter lesingen og ikke klarer å forholde seg til eksamen. På en annen side kan en slite seg totalt ut for å lese og ikke klare å gjennomføre vanlige rutine som å spise eller sove. 

Til starten av neste semester er beskjeden klar: Søk hjelp allerede på starten av semesteret. Dersom man lider av eksamensangst, fraråder Langmyr å vente til eksamensperioden er i gang.

Prioriter eksamen

På spørsmål om hvordan man best håndterer eksamensstresset har Langmyr en rekke råd. For det første mener hun det er viktig å håndtere stresset i livet generelt, og at man må vurdere hva som er viktigst dersom følelsen av utilstrekkelighet kommer krypende. 

Langmyr forteller at selv om du har mer å gjøre rundt eksamenstiden, har du fortsatt den samme kapasiteten som vanlig. Derfor mener hun at noe må vike dersom eksamen skal få mer plass.

– Vi kan ikke prestere perfekt på alle områder til enhver tid. Prioriter eksamen!

Ett eksamensresultat definerer ikke fremtiden din

Mari Langmyr, sosionom

Derimot er det ikke noe vits å jobbe konstant med eksamensforberedelsene, skal vi tro sosionomen.

– Selv om det er eksamenstid så er det viktig å sette av tid til å gjøre ting som gir avspenning, som å tilbringe tid med venner og å få seg en god latter. Hold på de hyggelige vanene som gjør at du kan koble ut.

– Hva med dem som sliter litt ekstra med stresset?

Flere råd: Christine Henriksen, ernæringsfysiolog og førsteamanuensis, gir grønt lys til blant annet kaffe, fisk og grønnsaker. Og litt trøstespising.

– Husk på hva du kan, og hva du er flink til. Hvis det er hardt å gå i gang med lesingen, så start med et tema du kan godt for å føle mestring. Ikke snakk deg selv ned og ikke få dårlig samvittighet for å ikke ha gjort nok.

Videre forklarer Langmyr at det er viktig å mestre bekymringene sine. Når vi stresser så får vi masse kortisol i kroppen, som bidrar til negative tanker, forklarer hun.

– Fokuser på hva man selv har kontroll over og gjør noe med det, sier Langmyr, som også anbefaler fysisk aktivitet.

I eksamensperiodens hete sitter ofte frykten for å feile fremst i pannebrasken hos studentene. Langmyr mener derimot at det å feile er undervurdert. Feil bør møtes med åpenhet og positivitet.

– Det kan føles stort og alvorlig ut, som om hele verden står eller faller på denne ene eksamenen. Slik er det ikke, sier Langmyr.

Sosionomen har møtt mange ferske studenter som føler at de må få til alt fra dag en.

– Vi skal tråkke litt feil, det er en viktig del av utdannelsen. Snubler du, så gjør det til en del av dansen din.

Viktig med god næring

Uten riktig mat og drikke duger helten ikke, skal vi tro klinisk ernæringsfysiolog og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo Christine Henriksen.

– Spis enkel havregryn med frosne bær til frokost og ta deg råd til lunsj i kantina. Spar den enkle brødmaten til du er hjemme etter en lang dag på lesesal, sier Henriksen og trekker frem viktigheten av både fisk og grønnsaker.

På selve eksamensdagen har Henriksen også klare råd.

– Tenk på dine medstudenter, ikke ta med mat som knasker og forstyrrer de andre i eksamenslokalet. Så selv om frukt er godt og sunt, ta med en smoothie heller enn et eple.

Hun mener også det er best å spare godteriet til etter eksamen

– Høyt sukkerinnhold gir deg mye energi, men du risikerer å kræsje under eksamen. Hold deg til mat som gir energi over tid.

Henriksen fraråder totalt bruken av energidrikk, men mener kaffe gjerne kan nytes med måtehold.

Ikke utsett: Å jobbe jevnt og trutt er veien å gå, skal man tro psykologiprofessor Ole Jacob Madsen.

– Hold deg til 3-4 kopper om dagen, ikke drikk siste kopp for sent, så du får en god natt søvn.

– Hva med trøstespising? Er det greit?

– Det er helt greit å trøstespise litt sjokolade, men nøtter og frukt er den beste snacksen.

Jobb jevnt

Ole Jacob Madsen har vært professor i psykologi ved UiO i seks år og har tidligere skrevet om prestasjonskultur. Madsen er enig med Langmyr i at prestasjoner på eksamen får uforholdsmessig mye plass.

– Faren er at menneskeverdet knyttes bare til hva du klarer å prestere, hvor vellykket du er på forskjellige områder. Eksamen blir da et stort alvor. Det kan føles som om at et dårlig resultat på en eksamen kan ødelegge for fremtiden.

Tall fra fjorårets Shot-undersøkelse viser at over halvparten av studenter sliter med eksamensangst. De viser også at eksamensangsten har økt de siste årene. 

Noen av konsekvensene er at hele 30 prosent av de som sliter med eksamensangst får dårligere resultat enn forventet, og 4 prosent møter ikke opp.

– Har du noen gode råd for å håndtere stress og angst i eksamensperioden?

– Kanskje litt for sent nå som eksamen allerede står for tur, men mitt beste tips er være best mulig forberedt og jobbe mest mulig jevnt og trutt gjennom semesteret. Hvis du allerede har gjort det du kan før det er alvor, er du mer sikret for stresset.

Powered by Labrador CMS