GRISEUFLAKS: Selv skulle sikkhetetssjef Maren Everløff ønske at hun kunne ta med alle grisekoppene hjem. Det kan hun dessverre ikke.

Ølglass-tyver kan få gigabot

Grisefylla har kanskje gitt deg mot til å snike et ølglass ned i veska? Blir du tatt, risikerer du å få en saftig bot på samvittigheten.

Publisert

Bak det tilsynelatende ufarlige grepet om et ølglass, skjuler det seg et dypt spørsmål om verdighet, ansvar og konsekvenser. 

Maren Everløff er sikkerhetssjef på Chateau Neuf. Hun opplever at tårnet med kaffekopper og ølglass minsker for hver dag som går i baren på studenthuset. 

Hun tror folk er klar over konsekvensene man går i møte hvis man velger å stjele fra baren deres. For blir du tatt med ølglass på innerlomma, kan du ifølge norsk straffelov måtte bla opp flere tusenlapper.

Ut og stjæle ølglass 

Student- og kulturhuset Chateau Neuf har skaffet seg ny designprofil. Den «flotte nye grisen», som sikkerssjef Everløff kaller den, pryder nye skilt, kaffekopper og oransjevinglass. 

Etter de nye effektene kom på plass, opplever studenthuset at flere grisekopper og deler av skilt forsvinner fra huset. 

Er det så rart at folk har lyst til å ta de artige nye koppen med den lekne grisen med seg hjem? 

Everløff har i hvert fall full forståelse for at folk vil ta med seg både én og to kopper hjem. Hun har vært sikkerhetssjef på Chateau Neuf i to år. 

– Du har litt medfølelse for de som nasker med seg en grisekopp hjem? 

– Ja, det har jeg. Men de aller fleste som besøker oss er jo veldig flinke, og stjeler ikke koppene eller glassene våre. 

Hun forteller at et kulturhus som Chateau Neuf, med så mange som passerer inn og ut av dørene deres hver dag, nesten må regne med at det forsvinner litt her og der.

Studenter nasker mest 

Ifølge SSB var det 12.052 tilfeller av nasking fra butikker, serveringssteder og lignende som ble anmeldt i 2022. 

Av disse fikk 2.371 tilfeller straffereaksjon, altså bøter eller annen type straff. 701 av disse tilfellene var blant aldersgruppen 18–29 år. 

Det samme året var det også denne aldersgruppen som sto for at flesteparten av lovbruddstypen ble regnet som tyveri og nasking. 

NASKERI, NASKERA: Mens grisen står og hyler, forekommer det rundt 12.000 tilfeller av nasking fra butikker og serveringssteder i Norge per år.

Tallene viser at det er svært liten sjanse for at du får en konsekvens for nakseriet ditt. Da kan man ikke unngå å undre seg: Hvem skal egentlig stoppe deg?

Ølglasset has left the building

Blir man tatt med en bag full av kopper og glass fra et utested, til en verdi av 1000 til 3000 kroner, vil man ifølge straffeloven § 391a straffes for naskeri med bøter eller fengsel inntil 6 måneder, eller begge deler. 

Andreas Meeg-Bentzen, politiadvokat i Oslo politidistrikt, sa i en NRK-sak om nasking at boten for å røve med seg et ølglass fra et serveringssted, ligger på 3000 til 6000 kroner.

Sikkerhetssjef Everløff tror folk er klar over at det har en konsekvens å stjele fra baren. 

Til tross for dette, er det sjeldent verken de ansatte på studenthuset, eller politiet griper inn i denne typen kriminalitet, forteller hun. 

Universitas tok kontakt med Oslo-politiet angående ølglasskriminaliteten. På e-post svarer senior kommunikasjonsrådgiver Siv Alsén, at de ikke hadde noen statistikk på hvor ofte de gir noen bot for å stjele ølglass. 

Da Universitas spør om det stemmer at de ikke har tid til å håndtere denne type kriminalitet, svarer hun følgende: 

«Vi har ikke mulighet til å svare deg på denne henvendelsen.»

Ustanselig tyveri 

Så hva stanser deg egentlig fra å stjele et ølglass? Everløff forteller at de har flinke ansatte på jobb som følger med og har sine rutiner. 

– Når vi har arrangementer på Chateau Neuf, sørger ordensvaktene for at besøkende ikke tar med seg glass ut av lokalet. Det handler om skjenkerettigheter, sier hun. 

Sikkerhetssjefen forteller at det nok er viktigere ting å passe på for studenthuset enn ølglassene og kaffekoppene i baren. Hun understreker at det ikke koster så mye for dem å erstatte disse. 

– Altså, hvis jeg hadde sett noen gått ut hoveddøra med et tomt ølglass, hadde jeg nok kanskje sagt «det er ikke ditt, det kan du sette igjen», sier Everløff og løfter en truende finger.

Ingen barmatter i mine gater 

– Og hva med deg, Everløff? Har du noensinne stjålet et ølglass på byen?

 – Nei, jeg har aldri stjålet et ølglass, sier hun kontant. 

– Barmatte? Ingenting? 

– Nei, jeg synes ikke slikt er noe spennende. 

– En ordentlig god sikkerhetssjef, da? 

– Ja, faktisk. Jeg prøver å følge reglene og ikke ta med meg ting som ikke er mine fra utesteder. Det burde alle besøkende på Chateu Neuf også gjøre, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS