Oppgitt: Førsteamanuensis Ingvild Torsen mangler bøker til studentene sine.

Usikker fremtid for Akademika på Blindern

Akademika Blinderns kontrakt med UiO går ut ved årsslutt og er satt ut på anbud. Usikkerheten gir konsekvenser for studenters tilgang på pensumbøker.

Publisert Sist oppdatert

Uka før det nye semesteret startet fikk førsteamanuensis i filosofi, Ingvild Torsen, beskjed om at Akademika ikke har bestilt pensumbøkene til emnet hennes. Årsaken er at Akademika er usikre på om de får bli værende i lokalene sine.

UiO har satt kontrakten for lokalene til fagbokhandelen ut på anbud, og det er uklart om Akademikas butikk består slik den er i dag.

Torsen er ikke alene om å kjenne på konsekvensene. Flere undervisere har fått beskjed om at Akademika må redusere antallet bøker de bestiller inn til butikken på grunn av usikkerheten. 

Ønsker ikke å legge ned

Leder for bedriftsavdelingen i Akademika, Vemund Barstad Bermingrud, bekrefter overfor Universitas at kontrakten deres med UiO går ut ved årsslutt. 

Likevel understreker han at de ikke har et ønske om å legge ned bokhandelen på UiO. I tillegg mener han at universitetsledelsen bør svare spesifikt på hvordan lokalet blir seende ut i fremtiden.

Han viser også til en undersøkelse gjort av Opinion på vegne av Bokhandlerforeningen. Der kommer det frem at 70 prosent av respondentene ved UiO mener det er noe, ganske, eller svært viktig med en fagbokhandel på campus.

Bermingrud ønsker ikke å si noe om anbudsprosessen eller fremtiden til butikken, men opplyser om at de fortsatt kan bestille alle bøker.

– Vi kan skaffe bøkene på bestilling fra hver enkelt student, men vi kan ikke risikere å bli sittende på et stort lager av bøker vi ikke får solgt. 

Tomme hyller: Dette synet møter nye filosofistudenter på Akademika

Han sier at de tidligere kunne kjøpe inn nok bøker til å dekke behovet til alle emner, men at de ikke kan garantere det dette semesteret på grunn av usikkerhet om ny kontrakt.

– Elendig

Førsteamanuensis Torsen er tydelig oppgitt over mangelen på pensumbøker.

– Jeg synes Akademika akkurat nå oppfyller oppdraget sitt elendig. 

Til kritikken fra Torsen sier Bermingrud i Akademika følgende:

 – Det er synd at hun syns vi oppfyller oppdraget vårt endelig. Men regner med forståelse for at vi ikke kan sitte igjen med økonomiske konsekvensene av den usikkerheten som er der.

Torsen, som er ansatt ved Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk (IFIKK), skal undervise i emnet Continental Philosophy. Forrige uke ble det klart at Akademika ikke kommer til å kjøpe inn pensumbøkene til emnet hennes. 

Torsen hadde i oktober 2023 lagt inn pensumlitteraturen for emnet i Leganto, slik hun vanligvis gjør. Deretter pleier Akademika å bestille bøkene.

Slik gikk det ikke i år.

Én uke før studiestart fikk beskjed fra en av studentene sine om at boken ikke var å finne i Akademikas bokhandel på Blindern.

Jeg synes Akademika akkurat nå oppfyller oppdraget sitt elendig.

Ingvild Torsen, førsteamanuensis, UiO

– Jeg tok kontakt med innkjøpssjefen som sa at de hadde fått beskjed fra ledelsen om at de dette semesteret ikke skulle bestille bøker til så små emner.

Emnet til Torsen har 39 oppmeldte studenter, som nå er usikre på hvordan de skal få tak i pensum. 

Mye mindre lokaler

På røde lapper plassert i de tomme hyllene i Akademika er beskjeden at bokhandelen er forespeilet «mye mindre lokaler». Derfor er det bestilt inn færre bøker til vårsemesteret.

Ledelsen i Akademika skal ha gitt beskjed om dette internt i november, men dette har ikke blitt videreformidlet til Torsen eller andre undervisere. 

Dette får Torsen til å steile. 

– Emnet mitt var mer eller mindre fullt i desember. Hadde jeg fått beskjed da, kunne jeg sendt ut melding til studentene om at de må finne boken et annet sted eller bestille den god tid i forveien.

Flere andre forelesere på IFIKK skal ha opplevd det samme, forteller Torsen.

Lovpålagt anbud

For Torsen er det viktig at studentene skal kunne ha muligheten til å kjøpe pensumlitteratur. Hun mener studentene ikke bør ta støyten for eventuell overskuddslitteratur hos Akademika. 

– En bokhandel må jo ha bøker.

Direktør i Eiendomsavdelingen ved UiO, John Skogen, sier til Universitas at de, som alle andre statlige institusjoner, er lovpålagt å hente inn konkurrerende tilbud når ny kontrakt skal tildeles. 

– Det er jo sånn det er, det er en prosess rundt det. Vi er helt i begynnelsen av prosessen og vet ikke hvordan det blir eller hvem som får ny kontrakt.

Vi gir aldri garantier på ting.

Jon Skogen, direktør i Eiendomsavdelingen ved UiO

– Vet dere om det blir en bokhandel?

– Vi vil jo tro at det blir en bokhandel, det er det behov for.

– Men dere kan ikke garantere det? 

– Vi gir aldri garantier på ting. Det er jo sånn at den type beslutninger ikke bare ligger hos eiendomsavdelingen, men også universitetets ledelse. Så det er en helhetsvurdering når vi får inn kandidatene, svarer Skogen og legger til:

– Men det er et ønske om å ha en bokhandel på Blindern. Men vi gir ikke garantier, men sannsynligheten for at det blir er relativt stor.

Powered by Labrador CMS