Syden-studie: Vink farvel til snø og sludd – ta heller 30 studiepoeng i sol og surfing

Vurderer du utveksling til høsten? Da må du sjekke dette først.

Fristen for å søke utveksling nærmer seg. Universitas har snakket med tre utvekslingskoordinatorer om det studentene egentlig lurer på.

Publisert Sist oppdatert

Mens temperaturen i Oslo har nærmet seg minus 20 denne vinteren, har nok mange studenter drømt seg til varmere strøk.

– Akkurat nå er gradestokken i Oslo god reklame for utveksling! utbryter Tron Trondal.

Han er utvekslingskoordinator for samfunnsvitenskapelig fakultet ved UiO. Trondal forteller at de fleste som søker utveksling ønsker seg til varmere land.

– Vi har avtaler til Grønland og Nord-Finland, men det er ikke så mange som velger å reise dit.

Axel Eikner, seniorrådgiver ved avdeling for forskningsadministrasjon og internasjonalisering ved Høyskolen Kristiania, er heller ikke i tvil om at destinasjon er viktig for mange studenter.

– Jeg vil nok si at studenter er opptatt av å dra til steder som er annerledes enn Norge. Slik sett er valg av destinasjon viktig!

Når det er sagt, understreker han også at det faglige ofte blir det avgjørende i valg av utvekslingssted.

– Selv om mange nok tenker at de skal til en eksotisk destinasjon når de starter prosessen, så er det mange som bytter mening etterhvert, sier han og legger til:

– Ofte finner de ut at det er lurt å dra til steder som passer godt inn i graden, og gir faglig spisskompetanse. Særlig masterstudenter tenker mye på det faglige.

Eksotiske mål

Tok du exphil på Bali, og tenker at det er på tide å ta opp igjen surfingen? Da finnes det en utvekslingsavtale for deg! Både Oslomet og Høyskolen Kristiania kan friste med utveksling til Hawaii.

Jeg har flere ganger sett alenemødre som drar på utveksling. Det synes jeg er veldig sporty!

Elisabeth Schjønsby, seniorrådgiver ved Fakultet for teknologi, design og kunst, Oslomet.

– Hva er det mest eksotiske stedet man kan dra?

– Det kommer an på hva du mener med eksotisk, men hvis du mener steder som er langt unna, så har vi avtaler i blant annet Sri Lanka, Mexico, og etterhvert noen avtaler i India, sier Axel Eikner ved Høyskolen Kristiania.

Han fortsetter.

– Sør- Korea har også blitt veldig populært. Men det er relativt få plasser der dessverre, for det er mange som ønsker seg dit. Vi har i snitt nærmere 70-80 søkere, men bare 10 plasser.

Selv om universitetet eller høyskolen du studerer ved har en utvekslingsavtale som frister, er det ikke sikkert man kan dra til drømmedestinasjonen:

– Ikke alle programmer kan dra alle steder, og ikke alle land er relevante for alle studier, sier Eikner.

Budsjettvennlig Euro-tur

Innenfor Europa er nesten alt gratis, sier utvekslingskoordinator Trondal.

– De fleste europeiske land er med i Eramus+ avtalen. Gjennom Erasmus+ kan du få et stipend på rundt 400 Euro i måneden, i tillegg til basisstøtte fra lånekassen og reisestipend, sier han.

Avgjørende: Axel Eikner, seniorrådgiver ved avdeling for forskningsadministrasjon og internasjonalisering ved Høyskolen Kristiania, skjønner godt at destinasjonsvalget er viktig for utvekslingsstudenter.

Unntaket er Storbritannia, som etter Brexit ikke lenger er med i Erasmus+.

Axel Eikner ved Høyskolen Kristiania anbefaler gjerne studenter å dra på utveksling i Europa, på studiesteder som er omfattet av avtalen.

– Drar man på utveksling innenfor Erasmus-avtalen betaler man ikke skolepenger til utvekslingsstedet, men man betaler fortsatt skolepenger til Høyskolen Kristiania, sier han.

California dreaming

På spørsmål om hvilke utvekslingsavtaler som er dyrest har de fleste av studiekonsulentene samme svar: 

Amerikanske universiteter er ofte dyrest, med australske universiteter som en god nummer to.

– For studentene på Høyskolen Kristiania er University of California, Berkeley, dyrest. Studentene på Kristiania er jo vant til å betale studieavgift, men for et utvekslingssemester på Berkeley må man regne med å betale det dobbelte, sier Eikner

Hvis du drømmer om California, men ikke har de dypeste lommene, er allikevel ikke alt håp ute. Hvor mye man må ut med, er nemlig avhengig av avtalen studiestedet ditt har for utveksling. 

Universitetet i Oslo har en avtale som sikrer gratisplasser på University of California for sine studenter, opplyser Trondal.

Akkurat nå er gradestokken i Oslo god reklame for utveksling!

Tron Trondal, utvekslingskoordinator for samfunnsvitenskapelig fakultet ved UiO

Men også for Kristiania-studentene er det håp: 

– Skolepengene dekkes av Lånekassen, så du betaler det ikke av egen lomme. I et kort perspektiv har det kanskje ikke så mye å si, selv om det gjør studielånet større på sikt, sier Eikner

Legater og «hacks»

Kan man tjene penger på å dra på utveksling? Tja, er svaret.

 – Innenfor Europa har jeg faktisk hørt fra enkelte studenter at de har penger igjen etter utveksling, og at de sitter bedre i det økonomisk enn de gjorde før de dro, sier Tron Trondal.

– Hva? Finnes det en utvekslings-hack? 

Anbefaling: Tron Trondal, utvekslingskoordinator for samfunnsvitenskapelig fakultet ved UiO, anbefaler alle som vil og kan å dra på utveksling.

– UiO og ni andre europeiske universiteter er med i en universitetsallianse som heter CircleU. Circle U-avtaler gir et ekstra stipend, i tillegg til stipender fra Erasmus og Lånekassen, så hvis du lever billig er det ikke umulig at du sitter igjen med litt penger!

Det finnes også andre stipender og legater man kan søke på. I Legathåndboka, et slags oppslagsverk for legater som gis ut en gang i året, er det 40 sider satt av til utenlandsstipender. 

Blant dem finner man for eksempel The Maddison Torskeklubben Viking Scholarship, et stipend på 11,000 dollar satt av til norske studenter på utveksling til USA.

For den miljøbevisste utvekslingsstudenten er det også mulig å søke om støtte til grønne reiser gjennom Erasmus-ordningen.

Utveksling er for alle

– De fleste studieløp ved Oslomet har mulighet for utveksling, sier Elisabeth Schønsby, seniorrådgiver ved Fakultet for teknologi, design og kunst ved Oslomet.

Ifølge henne er det ikke noe karakterkrav fra Oslomet for at du skal kunne dra, men det kan være karakterkrav fra utvekslingsinstitusjonen du ønsker å dra til.

– Man må også ha gjennomført alle eksamenene sine før man drar, sier Schønsby.

Ved både UiO og Høyskolen Kristiania er det normalt et krav om snittkarakter på C eller høyere for studenter som ønsker å dra på utveksling. Likevel kan dette variere fra utvekslingsavtale til utvekslingsavtale – noen kan for eksempel ha krav om høyere snittkarakter. Det er også vanlig at det er krav om studieprogresjon på normert tid ved søkertidspunktet.

Tron Trondal anbefaler alle studenter som vil og kan å dra på utveksling.

– Det er ikke så vanskelig å dra på utveksling som mange tror! Det er nesten alltid flere plasser enn det er søkere, så vanligvis vil alle kvalifiserte søkere få plass. Og man blir vanligvis godt mottatt av utvekslingsinstitusjonen – de er jo vant til å ha utvekslingsstudenter, sier han.

At de fleste kan få til utveksling om de ønsker, er også erfaringen til Schønsby.

– Jeg har flere ganger sett alenemødre som drar på utveksling. Det synes jeg er veldig sporty! Da har de gjerne planlagt godt på forhånd, og ordnet skolegang for barnet i utvekslingslandet for eksempel, sier hun.

– Det meste er mulig! Man finner gjerne en løsning hvis man vil.

Powered by Labrador CMS