KASTET UT: Ukene etter Oskar Lindberget fikk beskjed om at han måtte flytte, har vært kaotiske. Leiligheten skal pakkes ned, og han skal helst finne et nytt sted å bo før han reiser på turné.

Kastes på dør 

Leieprisene i Oslo øker. Samtidig opplever studenter å bli kastet ut i markedet når utleiere selger unna eiendommen.

Publisert Sist oppdatert

I slutten av januar ble Oskar Lindberget (24) ringt av eieren av leiligheten som han leier sammen med to venner på Adamstuen. Leiligheten skal selges, fortalte huseieren. Samtidig fikk han beskjed om at kollektivet hadde to måneder på å flytte ut, i tråd med oppsigelsestiden i kontrakten.

– Jeg ble litt tatt på senga, forteller Lindberget.

Universitas har snakket med flere studenter som nylig har måttet finne frem flytteeskene. Lindeberget er saksofonist og har en bachelor i utøvende musikk fra Norges Musikkhøyskole. Til høsten skal han begynne å studere medisin på UiO. Frem til det jobber han som musiker, og skal snart på turné i Australia. 

– Å måtte flytte er derfor ekstra upraktisk, fordi selv om oppsigelsestiden er to måneder, er det for meg i praksis en tre ukers frist, sier Lindeberget og viser til alt som må pakkes og fikses før han reiser.

LES OGSÅ: Hvilke rettigheter har du som leietaker?

Høyere priser

Samtidig som studenter opplever at boliger selges unna, øker leieprisene. Utleiemegleren skriver i en pressemelding at leieprisene i Oslo har økt betraktelig, og de stive prisene har Lindberget følt på. 

– Jeg er redd jeg må opp sånn 1500 kroner i måneden for noe tilsvarende det jeg har nå, forteller Lindberget. 

Leieprisene for alle boligtyper i Utleiemegleren sin portefølje i Oslo økte med 7,5 prosent sammenlignet med januar i fjor. Skal vi tro Utleiemegleren, må leietakere belage seg på høye priser fremover. 

Jeg ble litt tatt på senga

Oskar Lindberget (24)

– Vi har ingen grunn til å tro at utleieprisene i Oslo skal ned i tiden fremover, sier regiondirektør i Utleiemegleren Siri Anne Bernum Halck.

Lindberget er presset på tid, og opplever det som krevende å finne en ny bolig på kort varsel. 

– Det er både dyrt og vanskelig, forklarer han. 

Skal de tre vennene fortsette å bo sammen, vil prisen bli høy. 

– Da tror jeg det er vanskelig å finne noe billigere enn 8000 per person, sier han og legger til: 

– Jeg kjenner at jeg må være på hugget. Nå skal han lete etter leilighet på alle plattformer og i eget nettverk.

Annen saklig grunn 

Tom Risa er ansvarlig advokat i Leieboerforeningen, og uttaler seg på generelt grunnlag. I en ordinær, tidsubestemt leiekontrakt kan utleier si opp kontrakten dersom det finnes en såkalt «saklig grunn», forklarer han. I husleieloven er det gitt tre konkrete årsaker, i tillegg til en fjerde kalt «annen saklig grunn». 

– Når utleier vil selge, forklares oppsigelsen som «annen saklig grunn». 

Som leieboer er man likevel ikke ubeskyttet. Oppsigelsesvernet til en leieboer ligger i kravet om skriftlig oppsigelse, konkret begrunnelse og retten til å protestere.

– En leieboer kan protestere på oppsigelse, slik at det vil være opp til en avgjørelsesmyndighet å avgjøre om oppsigelsen vil virke urimelig. Risikerer leieboeren for eksempel å bli hjemløs, kan oppsigelsen regnes som urimelig. 

PÅ FLYTTEFOT: Lindberget og flere andre han kjenner har måttet flytte flere ganger i løpet av studietiden. Det siste året har han bodd på Adamstuen.

Universitas har tidligere skrevet om det regjeringsnedsatte utvalget som nå gjennomgår husleieloven. En ny lov skal vedtas før sommeren 2025. Risa forklarer at slik den er nå, er loven full av bestemmelser som kan avtales annerledes i kontrakt.

– For eksempel er det ordinært med tre måneders oppsigelsestid, og det står oppført hvordan oppsigelsestiden skal regnes, men det står også at bestemmelsen kan fravikes i avtale. 

Risa anbefaler derfor å lese leiekontrakter nøye, og vite at man kan forhandle om kontraktens vilkår.

Dersom det oppstår uenigheter om leieforhold, kan konflikten ende hos Husleietvistutvalget. Virksomheten gir veiledning ved leieforhold, og bistår i konflikter gjennom mekling eller ved å fatte vedtak. På nettsiden deres rapporterer de imidlertid om stor pågang, og varsler om lengre saksbehandlingstid enn normalt. Til Universitas opplyser utvalget at årsakene til pågangen er sammensatte, men peker blant annet på dyrtid og et presset leiemarked.

Føler seg heldig 

Lindberget har flyttet tre ganger i løpet av studietiden. I leiligheten på Adamstuen har han bodd i et drøyt år. 

Det er både dyrt og vanskelig

Oskar Lindberget (24)

– Det første kollektivet jeg bodde i, var i retrospekt ganske halvveis. Det var mugg på veggene og en utleier som ikke brydde seg. 

Etter de første erfaringene ble Lindberget mer bevisst på rettigheter og fallgruver i søken etter bolig. 

– I tillegg hører man jo om venner og bekjente som opplever rare ting, og man blir på den måten mer påpasselig. 

Lindberget påpeker at han har vært heldig på flere måter. Han forteller at utleieren har vært ryddig og ordentlig i prosessen. Skulle letingen etter ny leilighet bli krevende, har Lindberget en reserveløsning. 

– Foreldrene mine bor i Asker, så er det helt krise, kan jeg bo der litt. Den muligheten er det jo ikke mange studenter som har, avslutter han.

Powered by Labrador CMS