ROLIG

Forbrukerøkonom om økt studiestøtte: Vent med feiringen

Rett før jul kom regjeringspartiene og SV til enighet om det nye statsbudsjettet. For studentene venter det en stor oppjustering av studiestøtta. Forbrukerøkonom tar imidlertid flere forbehold.

Publisert Sist oppdatert

Tredje desember la finansminister Trygve Slagsvold Vedum fram budsjettforliket for 2024. Etter lengre budsjettsamtaler med Sosialistisk Venstreparti (SV), hadde de og regjeringspartiene endelig kommet fram til en enighet. 

I det opprinnelige forslaget til statsbudsjett for 2024 planla regjeringen å øke studiestøtta med 3,8 prosent. Dette tallet var anslaget regjeringen satte for forventa vekst i konsumprisindeksen (KPI). 

Etter forslaget satte NSO-leder Oline Sæther sin lit til regjeringens budsjettpartner SV, og håpet de kunne få til en enda større økning i budsjettforhandlingene. 

Det fikk de til. 

I det nye budsjettet økes studiestøtta med hele ti prosent. Studenter kan fra august 2024 forvente å få 1254 kroner mer i måneden. 

Ber studenter være litt rolige

– Jeg tror jeg kan si at det er slik for studenter som det er for resten av samfunnet nå: Det blir verre før det blir bedre, sier Magne Gundersen til Universitas. 

Han er forbrukerøkonom i Sparebank 1 og ber studentene vente med feiringen.

– Prisene øker fortsatt måned til måned, og nå er det kaldt og strømmen er dyr. Oppjusteringen kommer ikke før høsten, og pengene til studentene vil rekke litt mindre hver måned frem til da. 

Likevel poengterer Gundersen at han mener oppjusteringen på ti prosent er en solid oppjustering, som trolig vil bli en del høyere enn veksten i KPI. 

Det blir verre før det blir bedre

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1

Ofte ligger denne veksten på rundt fem prosent i året, forteller Gundersen, og legger til at om dette skal regnes som en seier for studentene, må det skje en ny økning igjen i neste statsbudsjett. 

– Om budsjettet justeres med ti prosent over to år vil det til slutt bare følge inflasjonen. Nå starter snart nye budsjettforhandlinger, og da må studentene passe på at de får med seg mer igjen, sier Gundersen. 

Dyrt å bo i Oslo

Et usikkerhetsmoment for 2024 er økte leiepriser. Disse øker spesielt i Oslo. 

Tidligere i januar kunne Finansavisen melde at man nå opplevde en historisk vekst i leiepriser. Eiendom Norge fortalte Finansavisen at de anslo at denne veksten ville fortsette også inn i 2024. 

Ingen veit hva leieprisene vil bli til høsten

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1

Forbrukerøkonom Gundersen tror også leieprisene vil øke, men tør ikke spå med hvor mye. 

– Ingen veit hva leieprisene vil bli til høsten. Men å være student i Oslo har alltid vært ekstra krevende med tanke på leieprisene, sier Gundersen og fortsetter

– I andre studentbyer kan man få tak i flere rimelige studentboliger, det er vanskeligere i Oslo. Alle som studerer i Oslo må ta høyde for det. 

Til tross for en solid oppjustering av studiestøtta er likevel Magne Gundersen sikker på at en ting til fortsette: 

– Studenter i Oslo må fortsatt jobbe ved siden av studiene. 

Powered by Labrador CMS