
Jazzer etter boka
Hvem: Tord Gustavsen
Aktuell med egen pianotrio og plateutgivelse på prestisjetunge ECM.
Alder: 32
Studerte: Musikkvitenskap hovedfag, sosiologi, psykologi og religionshistorie, treårig jazzlinje i Trondheim.
Når: 1989-98.
Studiegjeld: 60 000
– Det morsomme er at jeg formelt sett ikke bruker den til noen ting, sier Tord Gustavsen, mannen som antagelig er Norges mest utdannete jazzpianist.
Og det er nettopp utdanningen sin han snakker om. Da Gustavsen begynte å jobbe med det som skulle bli en hovedoppgave om improvisasjonens dialektikk, hadde han både en teoretisk cand.mag.-grad fra Blindern og en musikerutdanning fra jazzlinja i Trondheim i lomma.
– Jeg jobbet mer eller mindre som profesjonell musiker under studiene, og hadde også en konsert som en del av eksamen, sier Gustavsen.
– Så du forsket på deg selv?
– På en måte, ja. Det var mye selvutvikling i prosessen med hovedoppgaven. Og selvsagt en fare for å bli for nært knyttet til materialet jeg forsket på.
Han ler.
Gustavsen har knyttet seg til mer enn seg selv; foruten å ha sin egen trio har pianisten samarbeidet med navn som Silje Nergaard, Siri Gjære, Live Maria Roggen og Simon Flem Devold. Han tror spillestilen hans kan være preget av den akademiske bakgrunnen.
– Min interesse for teori påvirker nok spillet mitt til en viss grad, og spillingen påvirker absolutt det teoretiske arbeidet, i en heftig gjensidighet. Det handler om forholdet mellom intensitet og refleksjon, og mellom oppslukthet og distanse, det er noe av det oppgaven min dreier seg om, sier han.
Hverdagen ved Institutt for musikk og teater, den gang plassert på Chateau Neuf, var like preget av spilling som av bøker.
– Jeg husker Chateau Neuf som et hyggelig sted, selv om det var litt begrenset hvor mye jeg studerte sammen med andre. Det ble mye lesing og spilling på egenhånd. Men både her og i Trondheim fant jeg jo veldig bra folk å spille med.
– Og feste med?
– Nja ... Jeg praktiserte det jeg vil kalle et nytelsesorientert måtehold. Ingen uteløve, men med stor sans for god mat. Og vin.