
Vaktholdgigant vant klagesak
Tidligere i år nektet Universitetet i Oslo å la G4S delta i anbudsrunden for vakttjenester. Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) vedtok denne uka at det var i strid med loven.
Vaktholdsselskapet G4S fikk denne uken medhold i sin klage på å ha blitt ekskludert fra anbudsrunden om å drive vakttjenester ved Universitetet i Oslo (UiO).
Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) mener Universitetets beslutning bryter Forskrift om offentlige anskaffelser.
Studentpress
Dermed er det ingenting som formelt hindrer verdens største vaktselskap i å få ny kontrakt for vakttjenester ved Universitetet.
Tidligere i år besluttet UiO å stenge G4S ute av anbudskonkurransen (se faktaboks). De begrunnet utestengelsen i sine etiske retningslinjer.
Beslutningen kom etter lengre tids press fra Palestinakomiteen ved Blindern og Studentparlamentet ved UiO.
– Lovverket må revurderes
Leder for Palestinakomiteen ved Blindern, Robert Wood, er dypt skuffet over nemndas avgjørelse.
– Synet KOFA legger til grunn, gjør det vanskelig å stille krav til multinasjonale selskaper som opererer med datterselskaper i andre land, sier Wood.
– Hvis UiO må spise sine egne ord og slippe inn G4S allikevel, er det mitt klare syn at det bør komme en debatt om hvorvidt det er noe galt med regelverket og jussen som ligger til grunn, sier han til Universitas.
Wood oppfordrer universitetsstyret om å fortsette kampen for å holde G4S utenfor.
– Jeg håper rektor og ledelsen ikke gir seg. Det ville gjøre meg stolt av å være student her på Universitetet, og de verdiene som ligger til grunn.
Vil vurdere videre kamp
Rektor Ole Petter Ottersen ved UiO forteller at ledelsen vil vurdere om saken skal tas videre.
– Det vil kreve en grundig analyse og flere dager før vi kan si noe mer om denne saken og om hvordan vi skal følge den opp, skriver Ottersen til Universitas.
Ledelsen aksepterer nemndas avgjørelse, men er også kritisk til den.
Det er galt at multinasjonale selskaper får operere med rettslig uavhengige søsterselskaper.
Ole Petter Ottersen, rektor ved UiO
– Vi er svært opptatt av at våre leverandører opptrer i samsvar med Universitetets etiske verdier. Det mener vi ikke er tilfelle her. Jeg mener det er galt at multinasjonale selskaper får operere med rettslig uavhengige søsterselskaper, sier Ottersen.
I en pressemelding på Universitetets sider omtaler Ottersen vedtaket.
Der heter det at «UiO aksepterer KOFAs avgjørelse, men er uenig i begrunnelsen.»
Uavhengige søstre
Klagenemnda begrunner sin avgjørelse med at G4S i Norge ikke kan holdes til ansvar for handlingene til det israelske søsterselskapet på Vestbredden.
Forskrift om offentlige anskaffelser §11.10 sier at «oppdragsgiver skal avvise leverandører som ikke oppfyller krav som er satt til leverandørenes deltakelse i konkurransen».
UiO mente altså at G4S ikke oppfylte kravene til deltakelsen med tanke på deres søsterselskap.
I sin avgjørelse mener imidlertid nemnda at det ikke er andre bånd mellom den norske og den israelske virksomheten «enn den selskapsrettslige», og at regelen derfor er irrelevant for det aktuelle tilfellet.
Siden forskriften er hjemlet i lov om offentlige anskaffelser, medfører nemndas beslutning at UiOs utestengelse av G4S er lovstridig.