ROLIGE HVERDAGER: Etter morgenen med sønnen, liker Eirik Toressønn Myrvold å sitte på Deichmann Torshov for å skrive på masteroppgaven.

Vurderer du barn i studietiden?

Hvordan funker det å ha barn som student? Å kunne være mer hjemme og ha fleksibilitet er en luksus, men det lønner seg neppe økonomisk, mener studentpappa.

Publisert

Hver fjerde student har barn i Norge, ifølge den europeiske studentundersøkelsen fra 2021. En av disse er Oslomet-student Eirik Toressønn Myrvold (26), som går siste semester på master i by- og transportplanlegging ved OsloMet. 

– Hvordan har dere opplevd det å få barn som student?

– Kjempefint! Det var planlagt. 

Etter å ha vært sammen i åtte år kom det ikke som noe sjokk for familie og venner når Myrvold og samboeren ventet barn. For Myrvold har fleksibiliteten i tid vært mye mer verdifull enn det økonomiske aspektet.

– Å kunne være mer hjemme og være helt fleksibel på når jeg jobber er utrolig deilig. Det tror jeg virkelig er en luksus som jeg unner flere, sier han. 

Myrvold trekker fram mange positive sider ved å få barn nå. God fysisk form, mer tid og mindre stress har vært store faktorer i valget deres om barn. Under hans egen barndom i Oslo var besteforeldre en stor rikdom i livet, derfor ønsker han det samme for sine barn så lenge det er mulig. 

– Mine foreldre var omtrent like gamle som meg da de fikk barn, forteller han. 

Uforutsette risikoer

Myrvold og samboeren gikk over utgiftene sine og regnet seg fram til at de hadde nok handlingsrom for at det skulle gå fint. Likevel anerkjenner han at det var enkelte risikoer som ikke ble tatt like mye med i beregningen.

– Det hadde jo vært større risiko hvis hun skulle blitt ufør av komplikasjoner. Det tok vi ikke så mye høyde for. Også tenkte vi heller ikke så mye på det med å komme ut i jobb og med barnehageplass. 

I etterkant har de innsett at 11 måneder er litt for tidlig å sende sønnen i barnehage. Derfor venter kanskje Myrvold litt med fulltidsjobb etter endt studie denne våren.

Denne beslutningen ville kanskje ikke vært mulig økonomisk hvis begge var studenter. Myrvold opplever ikke tilrettelegging på studiet som et problem og mener utfordringen heller blir å gå ut i jobb senere.

– Jeg har hatt en periode hvor jeg ikke jobbet og får en periode etter sommeren hvor jeg ikke jobber. Det kan hende det påvirker muligheten min for å få en jobb etterpå eller hvor fort jeg får en jobb, påpeker han. 

Smarte valg

I NAV og lånekassens reglementer kan det være vanskelig å forstå hva man som student har rett på. 

– Ja, systemet er komplisert, men det er også åpent nok til at jeg har tatt taktiske valg for å få det best mulig, sier Myrvold. 

Ifølge NAVs bestemmelser må du ha jobbet 6 av de siste 10 månedene for å ha retten til foreldrepenger. Ved at Myrvold da unngikk å jobbe et par måneder, mistet han retten. Dermed kunne mor søke om å overta hans del av permisjonen og være lengre hjemme med sønnen samtidig som hun får fulltidslønn. 

Siden samboeren også ble gravid som student, var det mindre enn 7 måneder siden hun studerte da hun ble mor. Noe som også ga henne rett til foreldrestipend fra lånekassen, mens Myrvold får vanlig studielån. Det løste seg derfor mye bedre økonomisk for dem enn forventet.

Gunstig å bli studentfar, men ikke økonomisk

Myrvold mener noen ting må være på plass før man kan få barn og legger ikke skjul på at han er privilegert. Selv var de heldige med hjelp fra foreldre og banken for å kjøpe bolig.

– Syns du det er godt tilrettelagt for foreldre?

– Det med bolig er virkelig en barriere for mange tror jeg, og jeg tror nok vi ville tenkt annerledes hvis vi leide eller hadde høyere boutgifter. 

Det med bolig er en barriere for mange tror jeg

Eirik Toressønn Myrvold, studentpappa

I Oslo var den gjennomsnittlige fødealderen til fedre 34 år i 2024, som er høyest i landet. Dette er også byen hvor studentene sliter i størst grad med betalingsproblemer, ifølge SSB. 

Myrvold er fornøyd med hvordan støtten gikk opp for dem, men erkjenner at det kan være grunn til å se på ordningene av en samfunnsmessig grunn.

– Vi får jo gratis penger av staten og jeg synes man skal være forsiktig med å kreve mer av det. Men kanskje kan det lønne seg for samfunnet å se på om ordningene kan bli mer lønnsomme og stimulere til at flere skal få barn tidligere, med tanke på at mange i Oslo får det sent. 

Selv om Norge er et av landene som scorer høyest i Europa med antall studenter som har barn, er det ikke noe som tyder på at det er økonomisk gunstig. 

Vi får jo gratis penger av staten

Eirik Toressønn Myrvold, studentpappa

– Jeg tror det skal godt gjøres å få det til å bli mer lønnsomt økonomisk å få barn mens man er student enn hvis man er i fulltidsjobb, sier Myrvold og legger til:

– Men hvis alternativet er å være i deltidsstilling eller å ikke være i jobb, så vil det jo kanskje lønne seg. 

Powered by Labrador CMS