– Studentene er taperne
Mens Arbeiderpartiet og Sosialistisk venstreparti slakter regjeringens behandling av studentene i årets statsbudsjett, er Fremskrittspartiet mer moderate i sin kritikk.
Regjeringen er avhengig av støtte fra enten Sosialistisk venstreparti (SV), Fremskrittspartiet (FrP) eller Arbeiderpartiet (Ap) for å få vedtatt statsbudsjettet i en helhetlig form.
Vidar Bjørnstad (Ap) mener studentene fremstår som de store taperne.
– Statsbudsjettet ser dønn usosialt ut: mens studenter, som har 80 000 å leve på årlig, må gjennomgå et nulloppgjør, gir man 20 000 kroner i skattelette til alle som tjener over en million. Man tar fra de som har lite for å gi til de som har mye. Studentene må opp på barrikadene, sier Bjørnstad.
Ingen løfter
– Tror du dette budsjettet vil gå gjennom i Stortinget?
– Jeg tviler på at det vil gå gjennom uendret. Jeg vil ikke love noe konkret på vegne av Arbeiderpartiet i forhold til forhandlinger, vi må ta en helhetlig prioritering, men vi vil definitivt jobbe for å motvirke de verste kuttene.
Når det gjelder Aps prioriteringer, vil Bjørnstad høre hva studentorganisasjonene har å si.
– Jeg vil tro studentene vil prioritere inntekter og muligheten til å være heltidsstudenter, samt reisestipend og NSB-rabatt, men vi vil høre hva dere vil før vi gjør våre prioriteringer, sier han.
Krever endringer
Sannsynligvis vil regjeringspartiene først gå til FrP for å skaffe seg støtte til budsjettet. Utdanningspolitisk talsmann for FrP Arne Sortevik understreker at opposisjonen må få god tid til å lese grundig gjennom helheten i forslaget før de kan komme med konkrete endringsforslag.
– Vi i Frp har spesielt vært ivrige etter å passe på fullfinansieringen av kvalitetsreformen. Jeg stiller meg kritisk til at regjeringen kutter plasser og bevilgninger og salderer med vilkårene for studentene.
– Tror du dette budsjettet vil gå gjennom i Stortinget?
– Vi skal finne frem i forhandlinger, lese forslaget grundig, og lage vårt eget alternative budsjett. Men vi skal sette i gang forhandlinger, forutsatt at regjeringen viser frem prioriteringer som Frp er opptatt av. Vi må føle at vi får politisk utbytte. For å godta budsjettet krever vi en del endringer. Forhandlingene er ikke bare en formell øvelse.
– Hva er Frps hovedprioriteringer for høyere utdanning?
– Våre hovedprioriteringer er nok penger til fakultetene, nok penger til studentene, og penger til nybygging i universitets- og høgskolesektoren. Vi vil forsøke å skaffe penger til byggeprosjekter dersom vi skal gå inn for dette budsjettet.
– Skatteletten betalt av studentene
Rolf Reikvam, SVs utdanningspolitiske talsmann og leder i Stortingets utdanningskomité, er ikke begeistret.
– Skatteletten til de rike er betalt av studentene. De angriper alt. De prisjusterer ikke studielånet, de kutter i studentboligbevilgningene, og de kutter reisestipendet. Dette er et konsekvent kutt i velferdsgoder. En utrolig måte å ta de med lavest inntekt på, sier Reikvam.
– Tror du dette budsjettet vil gå gjennom i Stortinget?
– Man skulle fullfinansiere reformen, så begynner man å kutte ved første anledning. Jeg føler meg rimelig trygg på at verken SV eller Ap vil gå inn for dette, men kanskje Frp?
– Hva er SVs hovedprioriteringer for høyere utdanning?
– Vi har forpliktet oss til å ta opp reisestipendet. Og til å prisjustere studiestøtten til å passe kostnadsnivået. De 10 000 vi la på sist er nesten oppspist av prisstigningen.