STJERNE: Prorektorkandidat Gro Bjørnerud Mo utpekte seg spesielt positivt i den tredje rektordebatten.
STJERNE: Prorektorkandidat Gro Bjørnerud Mo utpekte seg spesielt positivt i den tredje rektordebatten.

Og vinneren er: Gro Bjørnerud Mo

Rektordebatten i Gamle festsal var en ganske festlig affære, mye takket være Svein Stølens prorektorkandidat.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er en av verdens mest langtekkelige valgprosesser, sier dekan ved Det juridiske fakultet, Dag Michalsen, og åpner det som etter hvert blir en ganske interessant debatt.

Den starter selvsagt med floskler: Svein Stølen fremhever at hans team vil mer enn fagre ord. Hans Petter Graver mener UiO skal bli bedre som forskningsuniversitet, utvikle undervisningen og spille på de verdiene universitet allerede har blitt bygget på i 200 år.

Rektorvalget starter 3. april og varer til 20. april. Det er elektronisk og alle studenter og ansatte ved Universitetet i Oslo har stemmerett.

Sammensatt publikum

Det ble tydelig klart at det var et noe mer sammensatt publikum her enn på debatten i forrige uke. Her var studenter, professorer, dekaner og en håndfull spesielt interesserte. Mens de foran akademikerpamper sist uke kjempet om å lede minst, turte de nå å snakke om tydelig ledelse, og at man trenger en viljesterk og visjonær ledelse som kan treffe riktige og presise beslutninger. Også rektorkandidater kjenner sitt publikum.

Den første debatten: Like få skillelinjer som mellom Høyre og Arbeiderpartiet

Den andre debatten: Endelig var kandidatene litt uenige

Game on

Det var først et stykke ut i debatten frontene spisset seg til og ble steile. Temperaturen steg noe da Gro Bjørnerud Mo nevnte team Stølens «utdanningsmanifest» som lanseres på mandag, og som skal tydeliggjøre ulikhetene mellom teamene.

– Dere lanserer deres manifest midt i påsken, bemerker Hans Petter Graver tørt.

Salen ler. «Game on», tenkte Stølens prorektorkandidat, og entret kampmodus. For der man tidligere så anerkjennende nikking mellom teamene, ble stemningen nesten amper med iskalde blikk «across the aisle».

Okkupant Graver

Det er tydelig at Bjørnerud Mo taklet dette best. Hun stjal gulvet, og med sin sjarm og tydelige stemme tidvis valset hun over team Graver. På spørsmål fra en oppvakt juss-stipendiat om hvorfor teamene er så like svarer hun:

– Når Stølen og Mo har kuttet et stykke land, okkuperer Graver og Sandlie det, sier hun.

– Jeg vil oppfordre deg til å lese det vi skriver, for så å lese det team Stølen skriver, så vil du se ulikhetene, parerer Hans Petter Graver.

– Nå illustrerte han mitt poeng, sier Bjørnerud Mo og høster verbal anerkjennelse fra den fargerike buketten i salen.

Ambisiøse mål, ikke løfter

Det ble etter hvert tydelig hvem som var på offensiven og hvem som forsøkte å parere angrep. Igjen trøkker Bjørnerud Mo til med anklager mot team Gravers program, som allerede nå, før valget, har måttet gå tilbake på en del sentrale valgløfter.

– Vi har stilt ambisiøse mål, og har ikke kommet med konkrete løfter. Som jurist vet jeg at en tekst kan leses på ulike måter. Vi skriver våre tekster med det formål å frem at vi er det beste alternativet, svarer Hans Petter Graver.

– Stem på oss

Den reelle kampen stod ikke mellom de to rektorkandidatene i denne debatten, men mellom showets store stjerne, Gro Bjørnerud Mo, og hele team Graver. Mens team Graver ofte svarte godt for seg, ble de åpenbart både overrasket og satt ut av denne plutselig temperaturøkningen. Debatten gikk over tiden, så de planlagte avslutninginnleggene ble korte, men megetsigende:

– Vi vil gjennomføre en kunnskapsbasert politikk, og vi vet hvordan man skal være konkrete, avsluttet Stølens prorektorkandidat.

– Stem på oss, og det blir bra, var Hans Petter Gravers avsluttende replikk.

I tidligere debatter har det vært vanskelig å kåre en vinner. Denne tirsdagen var det enkelt:

Gro Bjørnerud Mo: 1. Team Graver: 0.

Rektorvalget nærmer seg med stormskritt. Oppdater deg på den spennende duellen med disse sakene:

Derfor vil Hans Petter Graver bli rektor: -Dette er en unik mulighet

Derfor vil Svein Stølen bli rektor: -Jeg har evnen til å handle

Graver leder såvidt på meningsmåling, men Stølen kan skryte over denne listen med støttespillere(12)

Slik var kandidatenes studietid: Stølen leste pensum til alle døgnets tider og Graver var raddis(8)

Kollegenes dom: Graver er både utadvendt og beskjeden mens Stølen er interessert og energisk(1)

Powered by Labrador CMS