FOR FÅ: Mangel på studentboliger tvinger studenter ut på et opphetet leiemarked, sier studentledere. Dette er Grünerløkka studenthus med over 200 hybler og leiligheter. Arkivfoto: Hans Dalane-Hval

Studentledere om boligmangelen i Oslo: – Situasjonen er uholdbar

Aldri før har så mange ventet på studentbolig i Oslo. Det gjør byen mindre attraktiv for studenter, mener studentledere.

Publisert Sist oppdatert

Drøyt 6500 studenter står nå på venteliste for å få tilbud om studentbolig fra Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus. Det får flere til å reagere.

– Som Norges største studentby burde vi også klare å være Norges beste studentby. Dessverre vil dette være en ufortjent tittel så lenge Oslos studenter står i fare for å være uten et hjem, sier Elisabeth Holien.

Hun er ny leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus og mener dagens situasjon er uholdbar. Hun reagerer, sammen med studentlederne ved de største lærestedene i byen, på at tusener av studenter står i boligkø ved semesterstart år etter år.

Lederne mener at boligmangelen er en usikkerhet for studenter og tvinger studenter ut på et opphetet leiemarked der studielånet ikke strekker til.

Audun Lysbakken: Krever 5000 nye studentboliger i året

Rekordmange søkere

Boligdirektør Trond Bakke forteller til NRK at boligkøene er på et rekordhøyt nivå. SiO fikk 300 flere boligsøkere i år enn i fjor.

– Vi klarer ikke å lukke gapet mellom forskjellen på antall studenter som begynner å studere og behovet for studentboliger, sier han.

Lillo Studenthus: SiOs mest moderne studentboliger

STUDENTLEDER VED HIOA: Rune Keisuke Kosaka. Arkivfoto: Adrian Nielsen

– Bør satse mer på boliger

Rune Keisuke Kosaka, leder av Studentparlamentet ved HiOA, understreker viktigheten av SiOs rolle som utbygger.

– For at hovedstadsregionen skal kunne bli det kunnskapssentrum som vi jobber for trengs det en økt satsing på studentboliger i Oslo og Akershus. SiO har gjennom flere år vist at de har evnen til å planlegge, og de har mange ambisiøse utbyggingsprogram. For å sikre at flest mulig studenter får tak over hodet og slipper å gå ut på det private markedet, trengs det økt finansiering og fortgang i godkjenningene, sier han.

– Må bygges taktisk

Jens Lægreid, studentleder ved UiO, ønsker at nye boliger ikke bare bygges med tanke på antall, men også plassering og infrastruktur.

– For å sikre studentene et best mulig tilbud er det viktig at studentboligene bygges nær både institusjoner og kollektivknutepunkt. Å bygge stort og høyt nok er også et viktig poeng – ikke bare er det billigere og mer miljøvennlig, men studentene trives også godt i nærhet til andre studenter. Dersom en bygger taktisk vil studentene kunne benytte seg mer effektivt av infrastrukturen i byen, noe som også er økonomisk gunstig, sier han.

Les mer: Oslo får 416 nye studentboliger

Powered by Labrador CMS