På boligjakt? Slik fenger du utleierne

Du skal være interessant og fange oppmerksomhet, men ikke for utleverende eller i overkant humoristisk. Dette er tipsene som hjelper deg med å skrive boligsøknad.

Publisert Sist oppdatert

Situasjonen er langt fra fremmed for de fleste studenter. Semesteret nærmer seg og du har ennå ikke noe sted å bo. Hva er løsningen? Å kopiere og lime inn den samme identitetsløse søknaden i flere titalls annonser. Med et brennhett leiemarked som aldri ser ut til å få mettet den evige etterspørselen, vil strategien derimot sjeldent oppnå noe, bokstavelig talt, håndfast. Det knives til stadighet om den begrensede ressursen kalt «hjem», og veien dit er brolagt med helt middelmådige søknader. Hvert fall hvis vi skal tro retorikkekspert Kjell Terje Ringdal.

Hans oppfatning er klar: Du må mene det du skriver!

– Skap relasjoner til mottakeren

I forrige utgave skrev Universitas at 5300 studenter sto i boligkø hos Studentsamskipnaden i Oslo. Dette fører til at mange ser seg nødt til å bevege seg over på privatmarkedet og gjøre jobben med å skrive boligsøknader. Kjell Terje Ringdal er førstelektor i retorikk ved Høyskolen Kristiania og en av Norges fremste retorikkeksperter. Han har mange tanker om fenomenet.

– Helt overordnet handler en boligsøknad om kommunikasjon, som kommer fra det latinske «communicare» og betyr å gjøre noe felles. Dette innebærer at du må skape et fellesskap mellom deg selv og mottaker, sier Ringdal, og fortsetter:

– Dersom avsender bare er opptatt av seg selv, vil aldri noe fellesskap oppstå. Derfor må den som skriver søknaden alltid tenke på at det sitter noen på den andre siden.

Miroslaw leier ut boliger i Oslo: Får opptil 50 henvendelser om dagen

Ringdal forklarer hvordan du kan bruke kommunikasjonens hovedverktøy.

– Du kan skape relasjoner til den som mottar søknaden på tre måter. Ved kunnskap, karakter og evnen til velvilje, forklarer eksperten.

Målgruppe er viktig

Avgjørende for relasjonen du skaper er hensynet som tas til hvem som sitter på den andre siden. Det er stor forskjell på å prøve å appellere til en ung student og en eldre voksen.

– Finn ut hva som er publikum og innrett deg deretter. Dersom det er en voksen vil du tjene på å bygge oppunder trygghet og soliditet, og at du tilpasser deg et slags «voksent blikk». Er det derimot en student, vil du muligens tjene på å være en karakter man kan relatere seg til, forklarer Ringdal.

Fikk du med deg denne? – Vi har lyst til å gjøre Oslo til Norges beste studentby

Han forklarer videre at du bør skape en karakter som bygger på diverse klassiske appeller. For eksempel kan du vise troverdighet gjennom helt konkrete hendelser, det være seg som tidligere fotballtrener eller kanskje et politisk verv.

– Prøv deretter å vise velvilje ved å pakke inn søknaden på en litt annerledes måte, for eksempel ved å møte opp personlig eller kanskje lage en film istedenfor. Gjør noe som skiller deg ut fra mengden, sier Ringdal.

Johanne er husokkupant: – Kjemper mot det inhumane boligmarkedet

Ikke gjør dette

Videre er det noen ting han fraråder alle å unngå i søknadene sine.

– Skriv først og fremst alltid sannheten, du skal tross alt stå for det du skriver i ettertid, forklarer eksperten. Videre ramser han opp ting som for eksempel for drøy informasjon og opplysninger som rett og slett er unødvendige. Han påpeker at det finnes en balansegang i alt: ikke for stivt, og ikke for kjedelig.

– Til sist vil jeg oppfordre enhver til å jobbe med språket sitt. Noen vil nok tenke at et dårlig språk tilsvarer et dårlig menneske, og den tabben vil du nødig begå.

Universitas ba Ringdal vurdere tre journalisters boligsøknader. Slik gikk det:

Boligsøknad 1:

Mitt navn er **** og jeg kom borti i annonsen du hadde lagt ut. Jeg er en 20 år gammel gutt som fra før av har studert statsvitenskap på NTNU, og som skal begynne på journalistikkstudier ved Oslo-Met til høsten og jeg leter etter et nytt sted å bo! Akkurat nå studerer jeg ikke, men jeg jobber deltid for en organisasjon som heter Natur og Ungdom. Jeg har planer om å flytte ut av der jeg bor nå til sommeren og vil gjerne ta over rommet 16.juni om det er mulig. Ellers litt mer om meg: Jeg er en rolig, ryddig og ellers avslappet fyr som ikke lager bråk/støy. Jeg er ikke helt fest-menneske, så det er heller ikke noe å bekymre dere for. Jeg betaler husleien punktlig og depositum. Jeg er veldig in-teressert i å komme på visning! Ta gjerne kontakt med meg på: ********! Ser frem til å høre fra deg!

Innadvent, holder på med seg og sitt, skaper ingen relasjoner. Altfor mange ting i livet hans som er uavklart, utleiere vil ha en klar oversikt.

Boligsøknad 2:

Hei!

Jeg har fått beskjed om å sende en epost i forbindelse med at jeg ønsker å flytte inn i kollektivet i ****.

Jeg heter Ingrid, og er god venninne av Anna, Mai og Sigrid (som leide hos dere før). Jeg er 25 år, og fra Lillestrøm. Jeg er rolig, utadvendt og ryddig, og en pålitelig betaler. Jeg kjenner også de andre jentene i kollektivet, og har et godt forhold til dem.

Så litt mer utfyllende om meg:

Jeg har en bachelor i statsvitenskap, og dro til Argentina på utveksling og senere for å jobbe på ambassaden. Bacheloroppgaven min handlet om Den Katolske Kirke som politisk aktør på godt og vondt i regionen. For tiden skriver jeg på en tekst om "femicidios", kvinnedrap i Argentina, til studentavisa Universitas der jeg er journalist.

Kirken hjemme i Lillestrøm har jeg hatt et nært forhold til, først som sanglærer for barnekoret og senere da de gav asyl til den russiske familien Iljasov som skulle tvangsreturneres. Jeg ble del av det frivillige nettverket rundt, og det gjorde stort inntrykk da de fikk bli i Norge.

Nå studerer jeg rettsvitenskap på andre året, og er på utkikk etter et sted å bo over en lengre periode. Jeg har hatt gleden av å bo mange spennende plasser, men ikke av å ha et hjem i Oslo over lengre tid. I den utrolig trivelige leiligheten på Grønland har jeg alltid kjent meg hjemme, og jeg hadde satt svært stor pris på å få leie hos dere. Planen var å fullføre master i statsvitenskap, men jussen lokket meg til seg og jeg har derfor fire nye år med studentøkonomi foran meg.

Siden 2012 har jeg jobbet deltid med utviklingshemmede i Fetsund, og trives godt med det. Jeg er også økonomiansvarlig i Oslolaget til Folkeaksjonen for et oljefritt LoVeSe på frivillig basis, og lærervikar i spansk på Wang VGS ved behov.

Som referanse kan dere kontakte Siri, min utleier i 2014/2015. Etter det har jeg bodd i Argentina, og nå leier jeg av en god venn, så hun burde være en nøytral referanse. Hun kan nås på tlf: ********.

Etter 2. februar kan jeg nås på ********, men er disponibel på epost bestandig. Jeg befinner meg nemlig i Argentina for øyeblikket for å besøke gamle venner og kollegaer :-)

Fullbragt. En 6’er.

Boligsøknad 3:

Hei! Gutt (23) på leting etter bofelleskap i Oslo. Skal studere ved UiO og satser på sikt å finne meg en deltidsjobb. Mener jeg ellers er ganske enkel å ha med å gjøre. Liker å lese samt høre på musikk og gå ut i helgene på konserter og arrangementer. Liker å drikke kaffe og snakke om spennende reiser og verdensproblemer. Er også glad i å vandre rundt i by og skog og se på ting og folk, og gjerne klappe noen hunder. Håper å høre fra deg

Den var litt morsom, delen med hunder gjorde den teksten til litt mer enn bare innadvent. Men den skaper fortsatt ingen relasjon, og det er avgjørende.

Her er Ringdals tips til den perfekte boligsøknaden:

# Snakk til den som leser

# Snakk sant

# Snakk pent om deg selv

Powered by Labrador CMS