
Farlig fristet av Fedon
En tykkfallen, gresk doktor kan kunsten å bryte ned en students illusjoner om pasta, poteter og nudler som sunne matvaner.
– Nei, bare salami og skinke står det hos Fedon. Det er brødet du blir feit av, sier den slanke jenta foran meg i køen på Fredrikke.
Hun er venninnegjengens slankeguru, og legger hoderistende tilbake venninnens rundstykke. I stedet fisker hun frem en plate med kokesjokolade.
– Denne skal vi dele etterpå. Ren, mørk sjokolade kan vi spise så mye vi vil av, sier helsejenta, og tripper frem mot kassen.
Dette kan ikke være riktig? Med en verden på randen av krig og sultekatastrofer, er det kostholdseksperter som får førstesidene her til lands. Jeg kjenner jeg er utrolig lei av hele debatten, og det vanvittige fokuset på at vi ikke skal spise karbohydrater. Mitt ønske om å møte sommeren med en buksestørrelse mindre, har nesten blitt knekt av krav om middager uten potetene som jeg er så glad i og pastaen som jeg kjøper uten at det knekker mitt trange studentbudsjett.
Doktor Fedon Lindberg ligger på bestselgerlistene, og studentene følger på. Dette til tross for at mye av den maten som inneholder «mindre heldige» karbohydrater er billigere. Det er på tide å finne ut om vi, om jeg, er ute på bærtur.
Sjuke tilstander
– Det er ikke tvil om at Lindberg har funnet en nisje, men at folk oppfatter rådene fra han som en generell advarsel mot poteter og brød, det synes jeg er helt sjukt. Dette er i første rekke råd til mennesker som sliter med alvorlig overvekt og diabetes, sier Elling Bere.
Jeg treffer Bere i et skikkelig brød-mekka; Åpent bakeri i Ullevål Hageby. 28-åringen er stipendiat på Institutt for Ernæringsforskning, og rister på hodet av friske og aktive mennesker som har kuttet ut brød og poteter.
I hyller, kurver og disker på bakeriet er det franskbrød, landbrød og fint brød, bare sporadisk avbrutt av noen syndige ostekaker. Vår kostholdsekspert jobber daglig med å få barn og unge til å spise mer frukt og grønt.
– Statens ernæringsråd har lenge hatt fasiten på hvordan du skal leve sunt. Mer frukt og grønt, mer mosjon og mindre porsjoner av det meste. Pluss at du må droppe MacDonalds, sier Elling Bere.
Jeg kjenner ernæringsekspertens blikk på maten min under hele frokosten, og legger tilbake sukkerbiten som var tenkt havne i morgenens første kaffekopp.
Nøttebrødet
– Vi må ikke glemme tradisjonene våre. Det nymotens eksperter nå ber oss om nå, er rett og slett å legge til side matprodukter som våre forfedre har overlevd på i hundrevis av år, sier Bere, før jeg forlater han med friskt mot og fornyet tro på eget kosthold.
Neste morgen ankommer jeg bakeren på hjørnet som vanlig, og tankene på at jeg burde hakket en salat til frokost er fløyet. Morgenrushet har akkurat lagt seg, men det er fortsatt masse brød igjen. Unntatt i én hylle. Bakeriutsalg som tidligere skodde seg godt på brødhungrige nordmenn, forteller nå at folk spør etter
Fedon-brødet.
– Folk river vekk brødet før vi rekker å få det i hylla. Som regel er det jenter, men stadig flere unge menn spør også etter dr. Lindbergs nøttebrød, sier den hyggelige damen med «Nina» på navneskiltet.
Hun smiler nesten enda mer enn Fedon, som står i en halvfigur av papp oppe på disken. Hun falbyr meg sitt siste Fedon-brød, men jeg kjøper, tross alle advarsler, mitt vanlige landbrød og tar det med på jobb.
Biff midt på dagen
Det er lunsj på jobb, og jeg skjærer landbrød i tynne skiver. Dypt plantet i en sofa sitter en kollega og inntar et digert stykke kjøtt, men en liten tomatskive oppå. Hun må bruke begge hendene for å få tak rundt biffen, og helt uberørt stirrer hun på meg og smiler.
– Fedon-mat, sier hun mellom munnfullene, og får snart selskap av en annen kollega som tar frem to skiver med kald karbonade.
Dette må rapporteres vår mann innen forskningen.
– Vanvittig, sier ernæringsekspert Elling Bere.
– De legger kanskje ikke på seg av det, tenk om alle skulle kompensere det de før spiste med kjøtt. Det ville jo være helt uetisk, sier Bere.
– Så en vanlig, frisk student som meg har ingenting å frykte?
– Visst er det bra at folk er bevisste på hva de har i seg, men menyforslagene er urealistiske, selv om de helt sikker er sunne. De tar tid å lage og det er jo ikke akkurat forlokkende. Jeg tror det er like greit med en skive brød med magert pålegg, sier Bere.
Testen
Vi skal være rimelige med Fedon. Jeg trommer sammen noen venner, og vi fordyper oss i Fedons «Naturlig slank». Laks med linsepuré og varm grønnsakssalat står på menyen.
Det håpløse med oss studenter, er at vi aldri har for eksempel buljongterninger liggende. Heller ikke linser eller dijonsennep helt sånn uten videre på en mandag.
– Jeg kan ikke fatte at man trenger olivenolje og deretter linfrøolje, sier Håkon fotograf, men legger pliktskyldig begge flaskene ned i kurven.
Det tar tid og kutte og hakke ned diverse grønnsakene, men det er prisen på over 200 kroner som er det største ankepunktet. Linser var dessuten sjelden brukt i mitt barndomshjem, og jeg klarer ikke helt å vurdere når de er møre eller ikke.
Vi innrømmer at vi dro til med en liten klatt smør for å sprite opp linsepureén, så det ble ikke så verst. Vi ble mette, og men ble merkelig nok sultne igjen etter kort tid. Alt arbeidet og troen på det tradisjonelle tok fra meg litt lysten til å la «Naturlig slank» bli liggende på nattbordet. Den eneste som ble slank på en-to-tre var lommeboka, og det blir ikke bedre av å tenke på at Fedon, ja Fedon ler nok hele veien til banken. Tyggende på en loffskive.