KRITISERER REGJERINGEN: Tidligere justisminister Odd Einar Dørum mener regjeringen bruker for lang tid til å bestemme seg for hvor nye lokaler skal ligge.

– Bygg politihøyskole her

Venstres ordførerkandidat i Oslo, Odd Einar Dørum, mener det haster med å få bygd ny politihøyskole. Han mener den bør ligge i Groruddalen.

Publisert Sist oppdatert

– Groruddalen er et område hvor det foregår en spennede utvikling. I tillegg til at Politihøgskolen får nye lokaler, vil det være positivt for utviklingen i Oslo Øst, sier Venstres toppkandidat til ordførerjobben i Oslo kommune, Odd Einar Dørum.

Naturlig sted

Politihøgskolen har i lang tid lidd under plassmangel. Dette semesteret har antallet studenter ved lokalene på Majorstua økt fra 600 til 672. Studentene klager på mangel på lesesalsplasser og grupperom, og forteller at den praktiske delen av undervisningen blir skadelidende.

Dørum stiller seg undrende til at det har tatt så lang tid før regjeringen har bedt om en rapport om hva som burde gjøres. Han mener også at nye lokaler i Groruddalen er naturlig fordi to andre sentrale utdanningsinstitusjoner er plassert i området.

– Både Krigsskolen og Forsvarets etteretningstjeneste, to viktige samfunnsinstitusjoner, ligger i Groruddalen.

Politihøgskolen ønsker seg nye lokaler, noe de mest sannsynlig kommer til å få. Men først skal styret ved skolen behandle en rapport der skolen vurderer ulike løsninger, både utbedringer av dagens lokaler eller mulighetene for å bygge nytt. Deretter sendes rapporten til politidirektoratet, som innen 1. november skal sende sine innspill til Justisdepartementet.

– Haster

Dørum ser det som en selvfølge at en stor del av Politihøgskolen fortsatt skal ligge i Oslo.

– Jeg tar det for gitt at det fortsatt vil være en stor politiutdanning i Oslo. Å ha en politihøyskole i Oslo er viktig av rent beredskapsmessige grunner, men også fordi andre utdanningssteder som har med samfunnssikkerhet og trygghet å gjøre ligger i nærheten.

– Hvor i Groruddalen er det snakk om å bygge nye lokaler?

– Vi foreslår ikke én konkret tomt, men det finnes flere aktuelle alternativer.

Dørum mener det haster å få på plass ny skole.

– Det har lenge vært kjent at kapasiteten på Politihøgskolen er sprengt. Behovet for mer plass blir stadig større, og det er ingenting som tyder på at vi kommer til å utdanne færre politifolk i fremtiden, sier Dørum.

– Hva synes du om at man venter med å utrede en rapport før man foretar seg noe?

«En rapport vil alltids kunne fortelle at vi trenger mer plass. Men det vet vi allerede i dag. Derfor haster det med å fatte en beslutning.»

Odd Einar Dørum, Venstre-politiker

– En rapport vil alltids kunne fortelle at vi trenger mer plass. Men det vet vi allerede i dag. Derfor haster det med å fatte en beslutning, sier Dørum.

Vil ikke spekulere

Statssekretær i Justisdepartementet, Terje Moland Pedersen, ønsker ikke å spekulere i konkrete alternativer før departementet har lest høyskolens rapport.

– Dette er en stor investering. Vi har gitt Politihøgskolen i oppdrag å utrede ulike løsninger, slik at vi får en grundig gjennomgang av behovene som skal dekkes.

– Er det aktuelt å bygge en ny skole i Groruddalen?

– Det er det for tidlig å si noe om. Vi ønsker ikke å konkludere før vi får sett rapporten til Politihøgskolen. Det er de som er best kvalifisert til å utrede hvilke behov de har.

Noen føringer har imidlertid regjeringen lagt for rapportens innhold.

– I Soria Moria ll er det bestemt at regjeringen vil starte arbeidet med nye lokaler for Politihøgskolen i Oslo, i tillegg til å etablere en ny politiutdanning utenfor Oslo, sier Moland Pedersen.

Rapporten skal derfor se på hvordan man kan legge til rette for ny politihøyskole både i og utenfor Oslo.

– Det er fortsatt uvisst hvilken type deling det er snakk om. Dette skal rapporten også vurdere, sier Moland Pedersen.

Powered by Labrador CMS