UNIVERSITETETS DIREKTØR: Gunn Elin Aa. Bjørneboe tok med seg 12 andre direktører til Paris for å holde internseminar.

La internseminar til Paris

Tretten direktører fra Universitetet i Oslo (UiO) dro i høst på tur til Frankrikes hovedstad. Heine Skipenes i Studentparlamentet mener de burde dratt til Sørkedalen i stedet.

Publisert Sist oppdatert
UNIVERSITETETS DIREKTØR: Gunn Elin Aa. Bjørneboe tok med seg 12 andre direktører til Paris for å holde internseminar.

Direktørene har et spesielt ansvar for å vise måtehold. Ole Martin Nodnes, hovedtillitsvalgt.

I slutten av oktober reiste universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe, assisterende universitetsdirektør Tove Kristin Karlsen og elleve andre UiO-direktører på seminar og studiebesøk til Paris. Halvannen av to arbeidsdager i byen brukte lederne til å diskutere UiO-administrasjonens organisering mot 2011. Budsjettet til fly, hotell og kostutgifter lå på omtrent 100 000 kroner. Assisterende universitetsdirektør Tove Kristin Karlsen mener at Paris-turen var en fornuftig prioritering.

– Det er viktig for Universitetsdirektørens ledergruppe å ha kontakt med ledende universiteter og høyskoler internasjonalt, slik at vi kan følge med i konkurransen om de beste studenter og ansatte, og det var det vi gjorde i Paris. Universitetet har også et eget senter i Paris som vi må holde kontakt med, sier Karlsen.

Ifølge programmet for turen varte orienteringen om det franske utdanningssystemet, forskningssatsning og norsk-fransk samarbeid i to timer og 45 minutter. Resten av arbeidstiden gikk med til internseminar.

– Veldig dårlig signal

Leder i Studentparlamentet ved UiO, Heine Skipenes, synes ikke det er forsvarlig pengebruk at tretten direktører reiser til Paris når den økonomiske situasjonen er så presset. I 2008 måtte universitetet kutte 200 millioner kroner i utgiftene, og flere steder er det studenter som får lide, gjennom avvikling av seminarundervisning og forelesninger.

– Det skal være et poeng at dersom man skal spare, så skal man spare der man kan. Da er ikke en slik tur noen god idé. Det er helt greit å reise på seminar, men det finnes alternativer som ikke koster 100 000 kroner, sier han.

Heller ikke Ole Martin Nodenes, hovedtillitsvalgt i fagforbundet Parat-UiO, er spesielt fornøyd med prioriteringene til direktørene, og vektlegger hvordan dette oppfattes nedover i systemet.

– Det er klart at dette gir et veldig dårlig signal. Direktørene har et spesielt ansvar for å vise måtehold, særlig slik situasjonen er nå. De må være enda mer bevisste enn andre. Selv har jeg aldri hørt om dette seminaret. Vi har jevnlige møter med universitetsdirektøren, og burde vært informert, sier Nodenes, hovedtillitsvalgt i Parat-UiO.

Kunne holdt seg i Oslo

Med på turen var også teknisk direktør, som har ansvar for bygningsmassen til UiO, og IT-direktøren. Karlsen mener det var påkrevd at også disse var med på turen.

– Hvor nødvendig var det at samtlige direktører deltok på dette opplegget?

– Internasjonalisering er en kjerneoppgave for hele ledergruppen, ikke bare utvalgte deler. Vi benyttet også anledningen til å holde et internseminar om hvordan vi kan videreutvikle sentraladministrasjonen ved UiO, sier Karlsen.

– I den økonomiske situasjonen som universitetet er i, mener du prisen som er betalt for turen kan forsvares?

– Ja, skal vi nå vårt mål om å være et forskningsuniversitet av høy internasjonal standard, må vi systematisk og over tid reise og holde kontakt internasjonalt. Jeg tror ingen ønsker at Norges største universitet ikke skal ha god internasjonal kontakt. Så kan man alltids diskutere hvor langt man kan dra, men i dette tilfellet hadde vi altså en dobbel hensikt, sier Karlsen, med henvisning til internseminaret.

Heine Skipenes ser verdien av at hele direktørgruppa reiser sammen, men mener det kunne vært gjort annerledes.

– Det går jo an å lære om det franske utdanningssystemet for eksempel på den franske ambassaden i Oslo. Jeg skjønner at man vil reise vekk sammen for å skape samhold og møte hverandre utenfor Blindern. Ønsker man å spare penger, bør man gjøre det i alle ledd. Studenterhytta (OSIs hytte i Sørkedalen, red.anm.) er for eksempel et fint og rolig sted, sier han.

Powered by Labrador CMS