STORFORNØYD: Sindre Olav Edland-Gryt i SAIH er storfornøyd med økende engasjement for forfulgte forskere blandt norske læringinstitusjoner.

Økt støtte til forskerflyktninger

Akademikere som forfølges i sine hjemland har på to år fått seks ganger så mange støttespillere i Norge.

Publisert Sist oppdatert
STORFORNØYD: Sindre Olav Edland-Gryt i SAIH er storfornøyd med økende engasjement for forfulgte forskere blandt norske læringinstitusjoner.

– På to år har fem nye læresteder i Norge tilknyttet seg Scholars At Risk, sier Sindre Olav Edland-Gryt, informasjonsrådgiver i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH).

Scholars At Risk (SAR) tilbyr blant annet midlertidige ansettelser til forskere som er forfulgt i sine hjemland på grunn av sitt arbeid. Universitetet i Oslo (UiO) var i 2001 en av de første i Europa som sluttet seg til kampanjen. Siden 2008 har også Universitetet i Bergen, NTNU, Høgskolen i Oslo, Høgskolen i Sør-Trøndelag og Universitetet i Agder også sluttet seg til kampanjen.

– Et godt forbilde.

I november 2008 kritiserte Universitas Universtetet i Oslo (UiO) for å ikke ha tatt imot en akademisk flyktning siden 2004. Dette på tross av at de smykket seg med tittelen som eneste nordiske medlem av SAR. Universitetsstyret gikk i 2008 enstemmig inn for å øke deltakelsen i nettverket, og universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe lovet blant annet å ta imot en forsker på flukt senest i 2009.

SARs kontaktperson ved UiO Marit Egner kan bekrefte at UiO ansatte en forsker på flukt i 2009, og har planer om å gjøre det igjen i 2011. Hvem denne forskeren er, vil hun imidlertid ikke kommentere.

– Det som er litt problematisk innenfor akkurat dette feltet, er at selv om vi gjerne vil ha oppmerksomhet rundt tematikken, så er personene det gjelder som kjent ofte tjent med anonymitet, sier hun.

Noe av grunnen til at det ikke blir tatt imot flere akademiske flyktninger er relatert til manglende penger til å finansiere oppholdet.

– UiO har blitt et godt forbilde for de andre institusjonene i Norge, både i forhold til engasjement og hvordan de har finansiert oppholdet til forfulgte akademikere. Den forfulgte akademikerens ansettelse betales av universitetsdirektørens reserve og blir derfor ikke en byrde for fakultetene og deres allerede trange budsjetter, sier Edland-Gryt.

Nytt norsk nettverk

Universitas sin dekning av denne saken kom i kjølvannet av kampanjen «Akademisk Frihet», som ble satt i gang av SAIH i 2008. Edland-Gryt beskriver stor vilje til samarbeid mellom institusjonene.

– SAIHs rolle har først og fremst vært å få ting i gang, og det er engasjerte studenter i hele Norge som har gjort jobben og fått ting til å skje. Til høsten skal vi planlegge lanseringen av et norsk nettverk for Scholars At Risk, hvor institusjonene forhåpentligvis kan styrke samarbeid med finansiering og søknader, sier han.

Powered by Labrador CMS