Stipendiat-mødre klager inn UiO
13 stipendiater mener UiO diskriminerer småbarnsmødre. UiO er uenige, men velger likevel å legge om praksisen.
13 kvinnelige stipendiater ved juridisk fakultet har klaget inn UiO til Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) – for å diskriminere stipendiater som tar ut fødselspermisjon. Det var nettstedet kifinfo.no som først omtalte saken.
Taper på permisjon
Ifølge ferieloven har en arbeidstaker både rett og plikt til å ta ut ferie hvert år. Man har rett på ferie også i forbindelse med permisjon. Bakgrunnen for klagen er at fakultetet trekker fra denne ferien for stipendiater som er i fødselspermisjon. Dermed får stipendiatene mindre tid til å skrive doktorgradsoppgave. Én av klagerne, Marte Eidsand Kjørven, har tatt opp dette med Universitetet i Oslo (UiO) flere ganger.
– Hvis du har ti uker igjen av stipendiatperioden din når du går ut i permisjon og ferie, risikerer du å bli stående med kun fem uker igjen av perioden når du kommer tilbake. Dermed taper du på å ha foreldrepermisjon, sier Eidsand Kjørven til Universitas.
Hvis man har ti uker igjen og derimot tar permisjon for å jobbe hos annen arbeidsgiver, vil man fremdeles ha ti uker igjen etter endt permisjon – selv om man har hatt ferie mens man er borte.
Endrer praksis
Klagen til LDO ble levert inn i oktober i fjor, og i februar i år lovet personalsjef Irene Sandberg ved UiO at Universitetet skal legge om praksisen. Dette framkommer av en e-post fra UiO til LDO som Universitas har fått tilgang til.
Det innebærer at utvidelsen av stipendiatperioden vil inkludere ferien, og likestiller dermed stipendiater som tar fødselspermisjon med dem som tar permisjon for å jobbe. Det er ikke klart når den trer i kraft.
– Tolker regelverket feil
Grunnen til UiOs nåværende praksis, er en tolkning av en forskrift om rett på kompensasjon for fødselspermisjon. Jus-stipendiatene mener UiO har tolket denne feil når de ikke medregner ferie i kompensasjonen.
– Forskrifter må tolkes i lys av formålet. Formålet her er jo at stipendiater ikke skal tape på å gå ut i fødselspermisjon. Når dette likevel blir konsekvensen av UiOs praksis, mener vi praksisen bryter med forskriften og likestillingsloven, sier Eidsand Kjørven.
UiO på sin side mener de ikke har brutt likestillingsloven.
– UiO mener at vår praksis var i tråd med lovgivningen, men sett i sammenheng med annen lovgivning om ferie og folketrygd, kan praksisen få uheldige konsekvenser, sier viserektor ved UiO, Ragnhild Hennum.