– KRISE: – Det er krise om vi ikke får levert Julian i barnehagen. Hvor skal han da være? Jeg og samboern min er begge studenter, sier Nina Bahl. Her med sønnen Julian. Hun forteller imidlertid at hun har forståelse for at de ansatte bruker streik som et virkemiddel i forhandlingene om høyere lønn.

SiO-ansatte varsler storstreik

Studentskipnaden i Oslo kan rammes av streik fra lørdag morgen. Tilgangen til pensumbøker og kantinemat er blant tilbudene som vil rammes.

Publisert Sist oppdatert
MÅ LAGE MATPAKKE: – Det er veldig synd om det blir streik. Hadde sett for meg å dra hit flere ganger i uka. Da får jeg vel begynne å lage matpakke, sier Hallvard Fjell (19) som tar en bachelor i mattematikk og økonomi.

Slik vil SiO-streiken ramme

  • 130 ansatte i Studentsamskipnaden i Oslo vil tas ut i streik.
  • 60 ansatte ved aksjeselskapet Studentkafeene AS.
  • 21 ansatte ved Akademika AS.
  • Studentbarnehagene vil få reduserte åpningstider.
  • Nettbokhandelen til SiO vil være åpen som normalt i likhet med Akademika Nydalen, bokhandelen på Medisinsk fakultet og bokhandelen i Pilestredet.
  • På Idrettshøyskolen vil bokhandelen stenges, mens det på Blindern vil bli svært redusert drift.
  • SiO-senteret og boligdelen av SiOs virksomhet vil også rammes og det vil i tillegg bli noe mer kø i helsetjenesten på telefon. Behandlingstilbudet vil imidertid ikke rammes.

Studentbarnehagene, pensumleverandør Akademika, kantiner og Studentidretten vil rammes hardt om de ansatte i Studentskipnaden i Oslo (SiO) blir tatt ut i streik lørdag morgen.

SiO-ledelsen, representert ved arbeidsgiverforeningen Spekter, og de ansatte i SiO, representert av Norsk Tjenestemannslag (NTL) og LO Stat, prøvde før sommeren å komme til enighet i lønnsforhandlinger. Den endelige meklingsfristen er satt til fredag 20. august ved midnatt. Dersom partene ikke kommer til enighet vil NTL ta ut godt over 200 ansatte tilknyttet SiOs studenttilbud i streik.

Stor streikevilje

NTL-sekretær Anita Busch forteller at streikeviljen er sterk blant de ansatte, og at partene på det nåværende tidspunktet står langt fra hverandre. Streiken kan komme til å vare i flere uker, forteller hun.

– Streikekassa er velfylt, så vi har muligheten til å streike lenge. Vi har vært i tre runder med forhandlinger og vi står fortsatt langt fra hverandre, sier Busch.

Lavtlønnet gruppe

Hun beskriver lønnen til de ansatte SiO som ekstremt lav.

– Dette gjelder studentskipnaden, studentkafeene og Akademika. De tjener langt lavere enn gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Folk kan være ansatt i over ti år og fortsatt ha en lønn på bare 270 000 kroner. Vi føler at vi fører en rettvis kamp med gode krav, sier Busch.

Hun forteller at studentene kommer til å merke streiken, men håper at de har forståelse for situasjonen de ansatte er i.

Stein Erik Syrstad, informasjonssjef i LO Stat, forteller at det kommer til å bli en komplisert mekling.

– Vi stod langt fra hverandre før sommeren, og vi står langt fra hverandre nå. Vi ønsker ikke å gå ut i streik, men det et virkemiddel vi må bruke, sier Syrstad.

Han forteller at mye er uklart ettersom man nå er på vei inn i en meklignsprosess. Dermed må studenter og ansatte, så vel som ledelsen i SiO, pent nøye seg med å krysse fingrene mens forhandlingene pågår.

Redusert kapasitet

Administrerende direktør i SiO Lisbeth Dyrberg forteller at alle tilbudene til SiO vil være tilgjengelige, men at kapasiteten vil reduseres kraftig ved en eventuell streik.

– Enkelte kafeer vil bli stengt og det vil bli redusert åpningstid i barnehagene. Særlig studentidretten, barnehagene og bokhandlene vil rammes. Generelt blir det mer kø, sier Dyrberg.

Hun vil ikke kommentere de ansattes ønske om høyere lønn.

– Jeg forhandler ikke i mediene, sier Dyrberg.

Både styreleder i SiO, Fredrik Refsnes, og leder i Velferdstinget Marit Berdahl Djupvik, forteller til Universitas at de ikke kan kommentere oppgjøret mellom de ansatte og ledelsen i SiO mens mens meklingen pågår.

Powered by Labrador CMS