Medisin på klagetoppen

Studentombudet får klart flest henvendelser fra medisinstudenter. – Ikke overraskende, sier medisindekan Frode Vartdal.

Publisert Sist oppdatert

Siden oppstarten i februar har Studentombudet registrert 18 klager fra studentene ved Det medisinske fakultet (MED) på Universitetet i Oslo. Det er seks mer enn studentene ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, som ligger på andreplass. (se grafikk)

Dekan Frode Vartdal ved MED er ikke overrasket over at studentombudet får flest henvendelser fra hans fakultet.

– Det kommer av at profesjonsstudiet i medisin har strenge regler for oppmøte i gruppeundervisning av hensyn til behandlingen av framtidige pasienter, sier Vartdal.

– Ser du det paradoksale i at fakultetet som skal utdanne omsorgsfulle medmennesker og behandlere, er det fakultetet som er mest plaget med alvorlige beskyldninger om dårlig behandling av sine studenter?

– Nei, snarere tvert i mot. Vi må stille strenge krav til helsearbeidere som skal behandle pasienter. Da må vi leve med noen klager.

– Studenter som blir kastet ut, kan søke på nytt gjennom Samordna opptak. Hva oppnår dere ved å kaste dem ut?

– Dette er to forskjellige ting. Vi forholder oss til regelverket når det gjelder utdannelsesløpet, og vi forholder oss til regelverket ved opptak.

– Er dette rent regelrytteri, eller er det et poeng i det?

– På generelt grunnlag er vi nødt til å følge reglene strengt, for å sikre at studenter som vi utdanner har de riktige kvalifikasjoner. Det tror jeg de fleste forstår.

– Psykologene som utdannes ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet, skal også fungere som helsepersonell. Men de er ikke nærheten av samme antall klager. Hersker det en ukultur i måten dere behandler studentene på?

– Det vil jeg bestemt benekte, sier Vartdal.

Studentombud Marianne Rustberggard understreker at Universitetet har veiledningsplikt overfor studenter som henvender seg med spørsmål når de er blitt syke. Denne består blant annet av at studentene informeres om hvilke rettigheter de har, og hvordan de best kan ivareta sine egne interesser.

– Har du noen formening om hvorfor du får så mange henvendelser fra medisinstudenter?

– Nei, det har jeg ikke, sier Rustberggard.

Powered by Labrador CMS