MER OVERKOMMELIG: Regjeringens nye lovforslag skal sikre studentforeldre sterkere rettigheter

Nye rettigheter for studentforeldre

Kunnskapsdepartementet ønsker å forbedre studentforeldres rettigheter, samt å stramme inn regelverket for bruk av falske vitnemål.

Publisert Sist oppdatert

Fredag la Kunnskapsdepartementet (KD) fram et forslag til endringer i Universitets- og høgskoleloven. De vil endre rettighetene for studenter som får barn i studietiden. Slik ønsker KD å utvide studentforeldres rettigheter:

Norsk Studentunion mener forslagene var etterlengtet.

– Vi er spesielt glade for at KD har foreslått forbedringer også for fedres rettigheter, sier Even O. Sørland, fagpolitisk ansvarlig i NSU.

I vår fremmet Kirke,- utdannings- og forskningskomiteen (KUF) en innstilling om å bedre studentforeldrenes rettigheter. De har nå fått gjennomslag for flere forslag.

KD foreslår i samme lovendring at reaksjonen på bruk av falske vitnemål skal være avslag på søknad om opptak, og karantenetid på inntil ett år.

– Institusjonene bør ha et godt samarbeid med Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen. Gjennom gjensidig informasjon blir det lettere å avsløre personer som bruker falske dokumenter, mener Sørland.

NSU er generelt fornøyd med endringsforslaget, men savner gjennomslag for sine forslag til endringer i paragrafene 3-5 og 5-3, som omhandler institusjoners rett til å kontrollere dokumentasjon på utdanning.

– Vi er skeptiske til at institusjoner kan ta seg betalt av enkeltpersoner for å vurdere utenlandske doktorgrader.

Endringsforslaget vil trolig tas inn til behandling i Stortinget neste uke.

  • Det må tydelig komme fram i Universitets- og høgskoleloven at studenter som får barn i studietiden og er i fødselspermisjon, får beholde sin studentstatus.
  • Studentforeldres rettigheter skal være så lik som mulig med arbeidstakeres. Bestemmelsene i arbeidsmiljøloven gjelder så langt de passer.
  • Også far bør ha rett til utsatt eksamen i forbindelse med fødsel.
  • Studenter i fødselspermisjon kan velge om de vil betale semesteravgift og dermed benytte seg av studentsamskipnadens velferdstjenester under permisjon.
  • Studenter med barn skal fortsatt ha rett til støtte fra Lånekassen, etter endt permisjon.
Powered by Labrador CMS