SKJEGGPRYD: – Mannen sa at han ville dra skjegget mitt ned til knærne hans og slå meg, sier Dustin Falder.

Utvekslingsstudenter ble truet med voldtekt og bank

Mens tilskuere stod ved siden av og lo, fikk to utvekslingsstudenter et ubehagelig første møte med Oslo.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg ble så sjokkert at jeg begynte å gråte. Jeg forventet ikke at noe sånt kunne skje. Dette er Norge, ikke en eller annen indisk landsby, forteller Carina Leifgen.

Hun er fra Düsseldorf i Tyskland og er dette semesteret utvekslingsstudent ved Universitetet i Oslo. Hennes første møte med Oslo ble noe helt annet enn forventet. Klokka halv ett på natta mot slutten av august hadde Leifgen vært på fest hos fadderen sin på Grønland. Hun skulle ta bussen sammen med to venner, da en fremmed mann kom bort og begynte å plage dem.

Les mer: Her studerer norske studenter i utlandet

– Først spurte han hvor gamle vi var og hva vi studerte. Plutselig sa han «du burde få deg en mann», og det var da det begynte å bli virkelig ukomfortabelt, sier hun.

Leifgen forteller at den fremmede begynte å ta henne i ansiktet.

– Jeg kunne ikke røre meg, jeg bare stod der.

Mannen skal blant annet ha spurt Leifgen om «you blonde Nazi bitch have more right to be here than I do». I tillegg skal mannen ha truet med å slå dem, samt ytterligere trusler om at hvis det ikke hadde vært for at han var der, ville de blitt voldtatt og drept.

Skremte trakassøren

Dustin Falder er utvekslingsstudent fra Arizona, og var sammen med Leifgen kvelden i fadderuka. Han beskriver den fremmede som sent i tjueåra og høy på «ett-eller-annet». Etter å ha vært vitne til trakasseringen en stund, fikk han nok og skremte mannen vekk.

– Jeg ba han dra til helvete og la jentene være, sier han.

Falder er overrasket over at dette kunne skje.

– I Arizona er jeg vant til mye rart. Jeg dro til Oslo fordi jeg trodde det var det motsatte, sier han.

Skjer hver helg

Leifgen forteller at en venninne ringte politiet mens trakasseringen fortsatt holdt på. Samtalen varte i fire-fem minutter, men politiet ville ikke gjøre noe.

– De sa vi bare måtte gå vekk. At de ikke kunne gjøre noe, fordi dette skjer hver helg i Oslo, sier Leifgen. Hun er sjokkert over politiets prioriteringer.

– De blir betalt for å holde folk trygge. Dette er jobben deres, sier hun.

Universitas har ikke lykkes med å få en kommentar fra politiet.

«Fuck off»

Selv om hendelsen skjedde en sen torsdag kveld, var ikke de to utvekslingsstudentene alene på bussholdeplassen.

– Det var folk rundt oss som bare sto og lo. Det var det mest sjokkerende. Vi var helt klart ukomfortable, sier Leifgen. Først da mannen var skremt vekk, og studentene hadde kommet seg på bussen, ga tilskuerene noen oppmuntrende ord.

Jeg prøver å ikke la det påvirke min oppfatning av Norge.»

Carina Leifgen, utvekslingsstudent fra Tyskland

– De sa at «nå er dere trygge, nå kan dere slappe av». Jeg ville bare si «fuck off», forteller Leifgen.

Hun vil derimot ikke påstå at dette er typisk norsk oppførsel.

– I Tyskland er det en kulturell norm at man bryr seg om sine egne saker. Jeg tror nordmenn er ganske like der.

Vennene ikke sjokkert

Etter hendelsen har Leifgen vært redd for å snakke om det.

– Jeg skammet meg. Det er rart, men jeg gjorde det, forteller hun. Leifgen fortalte historien først til vennene sine i faddergruppa, som kunne fortelle om lignende opplevelser. De var ikke like sjokkert som henne. Utvekslingsstudenten sier hun ikke er vant til at fremmede snakker til henne på offentlige steder.

– Dette er første gangen noe sånt har skjedd med meg. Jeg prøver å ikke la det påvirke min oppfatning av Norge, men jeg vil aldri gå alene på Grønland igjen, sier hun.

Powered by Labrador CMS