
Stor vannlekkasje i biologibygget
– Man innser at man jobber i et litt skrøpelig hus, sier biologiforsker Trude Haug ved Universitetet i Oslo.











Store mengder vann flommet utover gulvet i biologibygget ved Universitetet i Oslo (UiO) tirsdag formiddag. Vannet fant veien gjennom flere etasjer og kan ha gjort store skader på bygningen.
– Vi vet ennå ikke så mye om skadeomfanget. Nå har vi fått fjernet vannet, så da gjenstår det å se hvor store skadene er. Men en del surr blir det nok, for vannet har gått helt ned i kjelleren, sier Frode Meinich, teknisk direktør ved UiO.
Årsaken til lekkasjen var at noen hadde glemt å lukke et av vinduene i etasjen på mandag. Det førte til at et vannrør frøs og sprakk i går.
Gamle vinduer
– Vinduene skal egentlig ikke åpnes, men det gjøres likevel av og til dersom det for eksempel er vonde lukter i labene. Hadde ventilasjonssystemet fungert slik det skulle, så hadde ikke det vært noe problem, sier Trude Haug, forsker ved Institutt for molekylær biovitenskap.
Haug forteller at hun ble satt ut da hun tirsdag morgen så at vannet fløt i gangene.

– Man innser at man jobber i et litt skrøpelig hus. Det begynner å bli gammelt. Det er en del ting som begynner å bli utdatert her, sier Haug.
Meinich mener at universitetet generelt sliter med mange gamle vinduer.
– Vi har veldig mange vinduer som ikke har blitt skiftet ut siden byggene var nye på 1960-tallet. Det sier seg selv at når vindusmekanismer og vinduer er mer enn 40 år, så er det på tide å skifte dem ut. Det ville du gjort i ditt eget hus, men det har vi altså ikke råd til, sier Frode Meinich.
Kritisk problem
Universitas har tidligere skrevet om det store vedlikeholdsetterslepet ved UiO. Høsten 2009 var det totale etterslepet på rundt 5 milliarder.
UiO pusser for tiden opp bygningen for preklinisk odontologi (PO) på Blindern for 250 millioner kroner, og har fått rundt 400 millioner av Kunnskapsdepartementet (KD) til oppussing av universitetsbygningene som ligger i Oslo sentrum. Likevel ligger vedlikeholdsetterslepet nå på enorme 4 milliarder kroner.
Meinich mener situasjonen ikke har endret seg siden Universitas skrev om saken 7. oktober i fjor.
– Problemet er kritisk. Vi skulle ønske at departementet kunne øremerke 100 millioner i året til vedlikehold og oppussing. Da kunne vi begynt å ta tak i problemet. Nå driver vi med brannslukning. Vi løper på en måte etter og lapper og tetter, sier Meinich.
Meinich forteller at de 250 millionene til oppussingen av PO-bygningen er lånt fra UiOs ordinære bevilgninger, og skal tilbakebetales med 50 millioner kroner i året.
– Det vil ta fem år å nedbetale bygget, og det snevrer inn handlingsrommet til universitetet. Nå har ikke universitetet flere likviditetspenger å bygge på, så vi kan heller ikke regne med flere slike prosjekter i nærmeste fremtid, sier Meinich.
Kan ikke ta ansvar for etterslepet
Økonomidirektør ved UiO Marianne Gjesvik Mancini forteller at vedlikeholdsetterslepet er et stort problem. Hun mener at universitet de siste årene har satt av vesentlig med ressurser til vedlikehold og oppussing, men at det likevel ikke hjelper på problemet.
– I realiteten klarer vi hverken å holde tritt med vedlikeholdsetterslepet og langt i fra ta igjen noe på det. Vi har satt av mer til det enn vi har gjort til andre ting, og det i en presset situasjon. Nå har vi sagt ganske klart i fra om at vi ikke vil kunne ta ansvaret for vedlikeholdsetterslepet innenfor dagens ramme, sier Mancini.
Statssekretær i Kunnskapsdepartementet Kyrre Lekve er ikke enig i Mancinis virkelighetsbeskrivelse. Han fremholder at det er UiO som har ansvaret for vedlikehold.
– UiO eier sine egne bygninger, så de har selv ansvaret for vedlikehold og oppussing. Det ligger innenfor rammen til universitetet, og å øremerke midler ville vært en rar løsning. Når det gjelder økning av rammebevilgningene, er det et budsjettspørsmål som må tas med statsbudsjettet, sier Lekve.