Sammen: (f.v.) Marea Perea-Toresen, Camilla G. Øien, Meglena Antonova, Christoffer Borchgrevink Claussen, Isabel Ånestad, Anika Maria Paul, Dastan Hawrami, Marianne Nærbø og Amal Kouli.

Sammen mot ensomhet

Altfor mange studenter sliter med ensomhet, mener Røde Kors Blindern. Nå vil de at studenter skal skrive under på en kontrakt mot ensomhet.

Publisert Sist oppdatert

Røde Kors’ lokallag på Blindern tar nå initiativ til en kampanje mot ensomhet i samarbeid med Velferdstinget og Studenthelsetjenesten.

– Blindern kan bli et ensomt sted. Det er lett å bli usynlig i mengden, fordi miljøet er så stort, sier prosjektansvarlig Isabel Ånestad.

Stiller seg bak

En undersøkelse fra før sommeren, bestilt av Røde Kors, viser at hele 37 prosent av ungdom i alderen 18-29 år sier de er ensomme.

– Ensomhet er ofte knyttet til eldre mennesker, men Røde Kors sin undersøkelse viser at det faktiske er unge som sliter mest med ensomhet, sier Ånestad.

Både lokallaget og Velferdstinget i Oslo og Akershus mener at ensomhet er et tabubelagt tema blant studenter.

– For mange er Studenttilværelsen den mest sosiale tiden i livet. Du skal finne deg selv og leve livet. Det blir en ekstra stor skuffelse hvis studenttiden ikke blir sosial, sier nestleder i Velferdstinget Signy Grape.

Kontrakt mot ensomhet

Sist gang lederen for Røde Kors’ lokallag, Marianne Nærbø, stod på stand fikk hun studenter til å skrive under på en kontrakt mot ensomhet. Poenget var å forplikte de som skrev under til å ta kontakt med en de visste var ensom, eller bare å gi et smil til en som ikke smiler.

– Det skal bare et ord til – hallo – men altfor mange er for dårlige til det. Undersøkelsen vår viser også at seks av ti har dårlig samvittighet, fordi de ikke har tatt kontakt med personer de vet er ensomme, sier Nærbø.

Til våren har lokallaget ambisjoner om å arrangere small-talk-kurs for nordmenn som sliter med å få i gang samtaler om annet enn vær og vind. Det kommer også en overraskelse, som de ikke vil røpe, men som vil vekke oppmerksomhet til vårsemesteret.

Bekrefter problemet

Lars Berglund, seksjonsleder og psykologspesialist ved Studenthelsetjenesten, bekrefter at de tar inn mange studenter som sliter med depresjon og ensomhet. Han ønsker kampanjen velkommen.

– Jeg tror denne kampanjen er svært hjelpsom. Det som ofte opprettholder psykiske vansker er å holde det for seg selv. Det å normalisere ensomhet kan ha en veldig god effekt, kanskje fordi man ikke lenger ser på seg selv som annerledes, og tør å søke hjelp. Det å senke terskelen for å søke hjelp, er en god ambisjon, sier Berglund.

– Hvorfor skjuler mange studenter at de er ensomme?

Det å være ensom blir nok av mange opplevd som mindre attraktivt og stigmatiserende.

Lars Berglund, psykolog.

– Dette kan handle om en kulturell forventning vi har om at det å lykkes, henger sammen med å ha et rikt sosialt liv. Det å være ensom blir nok av mange opplevd som mindre attraktivt og stigmatiserende, sier Berglund.

Powered by Labrador CMS