Trosser de ansatte

40 prosent av de fagansatte ved HiO er i mot den lenge planlagte fusjonen med HiAK. Likevel går ledelsen inn for en sammenslåing.

Publisert

Professor Anders Breidlid ved Høgskolen i Oslo mener prosessen mot en fusjon med Høgskolen i Akershus (HiAK) har vært toppstyrt.

– 29 av 32 av de som satt i gruppene som skulle utrede fusjonen var ledere, og motstanderne blir ikke tatt på alvor, sier Breidlid.

Utredningen om sammenslåing av de to høgskolene ble vedtatt september 2008. Videre ble programerklæringen om fusjonen vedtatt i august 2011. Det eneste som nå gjenstår er at de to høgskolene kommer til enighet om hvilke fakulteter de ønsker og andre faglige spørsmål før fusjonen er et faktum.

Autoritær lederstil

Breidlid frykter konsekvensene av en fusjon som ikke har støtte blant de fagansatte.

– Jeg frykter et stort sluk økonomisk i tillegg til mer byråkrati. Dette vil ikke gavne studentene. I tillegg vil målet om universitetsstatus havne på sidelinjen fordi all fokus ligger på fusjonen, sier Breidlid.

Breidlid var i forrige uke ute i Aftenposten og kritiserte Sissel Østberg, rektor ved HiO, for å ha en autoritær lederstil. Han sier til Universitas at dette ikke var ment som et personangrep.

– Jeg har bare sagt at mange mener hun har en autoritær lederstil fordi hun aldri har tatt hensyn til resultatene fra undersøkelsene. Dermed undervurderer hun de ansatte, sier Breidlid.

– En demokratisk prosess

Østberg mener derimot at motstanderne bruker beskyldningene om en autoritær lederstil som taktikk for å få blest rundt motstanden.

– Man tenker sitt når de angriper person og ikke sak. Jeg kjenner meg heller ikke igjen i disse beskyldningene, sier Østberg.

– Trosser dere de ansatte for å gå i fusjon?

– Vi trosser ingen, dette har vært en demokratisk prosess hvor flertallet av høringsuttalelsene klart sier at at vi fatter et vedtak om fusjon nå, sier Østberg.

– Hvorfor tror du motstanden er så stor?

– Det må du spørre motstanderne om. Noen er motstandere fordi de tror det forsinker prosessen for å bli et universitet, men jeg mener fusjonen absolutt styrker disse planene.

9. desember vil det endelige vedtaket om fusjon eventuelt fattes. Østberg mener at alt tyder på at dette skjer.

– Styret fattet prinisippvedtaket om fusjon med 10 mot 1 stemme, og vi har dermed den oppslutningen vi trenger, sier Østberg.

Powered by Labrador CMS