Akademisk dupp: I andre eller tredje semester opplever mange mer usikkerhet med studievalget sitt, mener Gisle Hellsten ved UiO.

Karriereekspert gir råd:

Burde du droppe ut?

Det er slett ikke uvanlig å bestemme seg for å bytte studieretning. UiOs egen karriereekspert er imidlertid opptatt av å understreke at man bør tenke seg nøye om før man bestemmer seg for et skifte.

Publisert

– Det er svært vanlig at studenter er frustrerte, og jeg tror nesten flertallet har hatt tanker om hvorfor de er her, og om dette egentlig passer for dem.

Det sier seniorrådgiver Gisle Hellsten til Universitas. Han jobber i seksjon for studiekvalitet ved UiO, og har i en årrekke jobbet med karriereveiledning på universitetet. Han har møtt mange studenter som er usikre på eget studievalg. Ifølge ham er det ingen skam å gjøre et bytte. 

Ifølge SSB faller 1 av 4 av utdanningen de begynner på, mens 1 av 5 bytter underveis. Hellsten råder studentene til å tenke på følgende før de bestemmer seg for å skifte studieløp.

1. Eksterne faktorer

Jeg tror nesten flertallet har hatt tanker om hvorfor de egentlig er her

Gisle Hellsten, seniorrådgiver, seksjon for studiekvalitet, UiO

For det første mener Hellsten at usikkerhet rundt studievalg kan skyldes ulike faktorer. Lav motivasjon kan eksempelvis komme av kjærlighetssorg, økonomiske vansker og andre urelaterte hendelser som skjer i livet. Derfor mener han studentene gjør lurt i å ta et steg tilbake.

– Bruk ressursene rundt deg for å se om det er forbigående eller om du er sikker på at du er på feil sted. Det viktigste man gjør er å ikke sitte alene med det.

2. «Akademisk dupp»

Samtidig viser Hellsten til det han kaller en «akademisk dupp». Han forklarer at den ofte kommer i andre eller tredje semester når studiet kan bli veldig fagnært og teoretisk. Da kan det være vanskelig å se hvordan det er relevant i jobbsammenheng, sier eksperten.

Ofte vil en slik dupp være mindre blant profesjonsstudenter hvor det venter et yrke i slutten av utdanningen. For andre vil det ikke være ett yrke som venter på slutten av utdanningen, men mange forskjellige. Nettopp dette kan være en krevende øvelse å stå i, mener Hellsten. 

3. Unngå impulsivitet

Dersom usikkerheten derimot skulle vedvare og du kjenner at studiet ikke passer, mener Hellsten det kan være lurt å tenke på hvor man er i studieløpet før man bytter. Hvis man er på siste året, bør man vurdere å fullføre graden fordi den kan være god å ha, forklarer Hellsten. Hvis man likevel kjenner gjennom første og andre semester at man mistrives og ikke har det bra, så kan man vurdere å bytte. 

– Det viktigste er at dette ikke er en impulsiv handling. Ha en plan B og undersøk hva alternativene dine er, understreker Hellsten. 

4. Jobbmuligheter

Det viktigste er at dette ikke er en impulsiv handling

Gisle Hellsten, seniorrådgiver, seksjon for studiekvalitet, UiO

For noen studenter er tanken på karriere og jobbmuligheter også en viktig del av studievalget. Hvor stor plass dette skal ha i beslutninger, mener Hellsten vil avhenge av hvor viktig jobbsikkerhet og lønn er for den enkelte student. For de som er bekymret for hvordan et eventuelt bytte av studie ser ut for fremtidige arbeidsgivere, kan Hellsten komme med betryggende ord: 

– Jeg tror at det på ingen måte er negativt, og i hvert fall ikke uvanlig, men det gjelder at du selv har tenkt gjennom det slik at du ikke virker helt impulsiv uten noen form for konsekvenstenking om hva man har gjort. 

Dette er spørsmålene Hellsten mener du bør stille deg selv dersom du vurderer å bytte studie:

  • Finnes det noe imellom det å bli eller å slutte? 
  • Kan du søke permisjon, forlenge studieløpet med et semester så studiemengden blir mindre eller lignende? 
  • Hva skal du gjøre til høsten slik at du får en hverdag som går i hop?
  • Handler det om bosted eller det sosiale? Vil du bytte til en annen by?
  • Hva konkret er grunnen til at du vurderer å slutte? 
  •  La oss si at du skal slutte på programmet, finnes det andre muligheter du enkelt kan gå over på? Bør du fullføre semesteret og få papiret på at du har fullført? 
Powered by Labrador CMS