Matretten er hevet: Sebastian Mæhlum (t.v.), Eldar Haugen, Adrian Idehen, Oskar Nøkling jr. og Ricardo Irgens nyter lunchen i sosiale omgivelser. Men de må passe godt på lovsamlingene sine.

Ødelegger for hverandre

Over halvparten av jusstudentene synes konkurransen på studiet er negativ. Det går utover læringsmiljøet og studiegleden.

Publisert Sist oppdatert

– Folk her stiller gjerne spørsmålene sine etter forelesning, sier Eldar Haugen, student ved det juristiske fakultet (JF) ved Universitetet i Oslo.

Dette er et av flere knep jusstudentene benytter som følge av hard konkurranse. Ryktene vil nemlig ha det til at juristene går langt i å ødelegge for hverandre i kampen om drømmejobb, prestisje og status. Over 50 prosent synes konkurransen på jussen er negativ, ifølge Læringsmiljøundersøkelsen 2012.

Rykter om sabotasje

– Det er klart det er meget uheldig hvis medstudenter blir konkurrenter og ikke bare studievenner. Man dømmer fort folk her etter hvor bra de gjør det. Man blir på en måte automatisk bedre ansett hvis man gjør det bra på skolen og ellers, sier Sebastian Mæhlum, tredjeårsstudent ved JF.

Han mener at problematikken ligger i prestisjekulturen knyttet til jussen, og at studentene gjerne blir dømt etter hvilken bokstav de får på eksamen.

Mæhlum har selv ikke vært utsatt for sabotasje eller andre ulovlige justeringer. Imidlertid har han hørt rykter.

– Jeg har hørt at det har vært noe stjeling og lignende fra lesesalsplasser og bokskap. Jeg har hørt om stjeling av bøker, lovsamlinger og ellers andre eksamenshjelpemidler, forteller Mæhlum.

– Det hender man skriver navnet sitt med store bokstaver på lovsamlingene sine slik at man eventuelt kan kjenne den igjen, legger Haugen til.

For det går mange rykter om skittent spill blant jusstudentene. Blant annet at studenter klusser i hverandres lovsamlinger, og at de holder sine tanker, ideer og karakterer for seg selv slik at ikke medstudenter får et uønsket innblikk.

Karakterfikserte

Prodekan for forskning ved det juridiske fakultet, Kåre Lilleholt, mener studentene på JF er ekstremt opptatt av karakterer.

– Jurister har tradisjonelt vært sterkt opptatt av eksamenskarakterer. Karakterene har mye å si for yrkeskarrieren, kanskje for lengre tid etter studiet enn det som er vanlig i andre fag, sier Lilleholt.

Han tror karakterene er utslagsgivende på studenttilværelsen.

– Dette setter vel sitt preg på studietida òg. I tillegg er store advokatfirmaer aktive med å knytte til seg studenter som har fått gode karakterer så langt i studiet, og slike praktikantplasser blir regnet som attraktive. Her er det konkurranse mellom studentene om et avgrensa gode.

Mæhlum sier seg enig med Lilleholt.

– Jusstudenter er nok ganske karakterfikserte. Det handler om å få de beste jobbene.

– Men det handler det vel om andre steder også?

– Joda, men man merker lett på andre medstudenter at de har høye ambisjoner. Advokatyrket handler jo mye om status og prestisje, om å tjene mest mulig. Det er nok en ganske vanlig holdning i bransjen.

Gledesdrepende konkurranse

Juridisk fakultet kommer desidert dårligst ut i undersøkelsen der hele 55 prosent av studentene opplever negative konkurranseforhold på sitt studieprogram. Til sammenligning svarer seks og ni prosent av studentene på humanistisk og samfunnsvitenskapelig fakultet det samme. Lilleholt tror karakterene er med å drepe gleden.

– Nederlagene blir kanskje flere når karakterene blir regnet som så viktige. Det er nå engang slik at ikke alle kan få toppkarakter. Kanskje tar kampen om karakterene bort noe av gleden med å lære faget? Spør han.

Powered by Labrador CMS