Folksomt: Medisinstudentene møtte mannsterke opp for å støtte studentrepresentantene Julia Brox og Asbjørn Kravik i deres kamp mot dekan Frode Vartdal.

Studentene ble overkjørt

Mer enn 30 studenter protesterte mot innføringen av karakterer under gårsdagens dekanmøte, men protestene falt for døve ører.

Publisert Sist oppdatert

Les den andre saken «Raser mot karakterinnføring» her.

To timer før vedtaket om innføring av medisinkarakterer ble fattet hadde et tredvetalls medisinstudenter skviset seg inn på fakultetsstyremøtet. De stod der som tause kulisser – uten talerett – men med rett til å vise motstand.

Etter møtet måtte studentene innse at slaget var tapt.

– Vi er veldig skuffet over resultatet, sier studentrepresentant Julia Brox.

Hun er stolt over at såpass mange studenter møtte opp til en stille protestaksjon på fakultetsstyremøtet. Men dette var ikke resultatet hun hadde håpet på.

Skuffet over debatten

– Vi startet mobiliseringen for to dager siden, sier Elisabeth Holven, leder i NMF Oslo (Norsk medisinstudentforening). Hun er fornøyd med oppmøtet.

– Etter fagdebatten på torsdag var vi skuffa. De som støttet karakterinnføring begrunnet det dårlig – dessuten var det få av fakultetsstyrerepresentantene – de som skal stemme over dette – som i det hele tatt møtte opp, skyter student Ida Sussanna Fattah inn.

Studentene utenfor styremøtet hadde håpet på en utsettelse av saken.

Inne på møterommet talte studentrepresentantene Asbjørn Kravik og Julia Brox studentenes sak. De kom med følelsesladde innlegg, som tydelig var preget av studentmobiliseringen.

Flere av dem som ønsket karakterer argumenterte med at det vil gi en mer nøyaktig evaluering av studentene. Det er Kravik uenig i.

– Dagens uoffisielle poengsum gir en mer nøyaktig tilbakemelding enn bokstavkarakterer, sa Kravik under fakultetsmøtet.

Bekymret for læringsmiljøet

– Karakterer vil påvirke læringsmiljøet og studiemiljøet negativt, sier medisinstudent Fredrik Brekke.

Han sitter i studierevisjonsutvalget som foreslo for fakultetsstyret å innføre karakterer. Utvalget består av 12 vitenskapelig ansatte, én administrativt ansatt og to studenter. Kun studentrepresentantene var imot innføringen av karakterer.

Brekke trekker frem skrekkeksempler fra jus og økonomi, der studentene gjemmer notatene sine framfor å dele dem. Nå spør han retorisk om det samme vil skje på medisinstudiet.

– Karakterene vil helt klart få betydning. Det er synd for profesjonen, sier Brekke, som mener at innføringen er forhastet.

Ønsker bedre utredning

– Sett fra et arbeidsgiverperspektiv ønsker jeg karakterer velkommen, sa styremedlem, og viseadministrerende direktør ved Oslo Universitetssykehus, Tove Strand, under styremøtet.

– For oss vil det bli lettere å skille studentene i en situasjon med et overskudd av leger. Jeg skjønner ikke hvorfor dere frykter karakterer?

– Vi frykter ikke karakterer! svarer Brox.

– Det vi ønsker er en bedre utredning. La oss ta en ny debatt om fem år, når dette er utredet på en mye grundigere måte.

Professor Nina Vøllestad og fakultetsstyrerepresentant for de teknisk-administrative, Rita Olsen, ga studentene kjærkommen støtte under styremøtet – et seiershåp ble tent hos de tause. Så blåste dekanus Frode Vartdal av til pause, og tok med seg noen representanter inn på et naborom.

Vartdal kom tilbake med det opprinnelige forslaget i en ny klesdrakt. Han tok inn et krav om kvalitetssikring i vedtaket. Fristen for å innføre karakterer ble satt til «senest 2017» – også det nytt.

Men studentenes forslag om utsette vedtaket tapte med fem mot fire stemmer. Vartdals endrede forslag vant.

– Vi har lyttet til studentene, sier Vartdal, og viser til forandringene som ble gjort.

Studentene føler ikke at de er blitt lyttet til, fordi kjernen i forslaget er det samme.

– Vi har gjennomført en undersøkelse blant studentene, som viser at åtte av ti er imot karakterinnføringen. Det sier sitt, konstaterer Kravik mens studentene forlater Sogn Arena.

– Jeg tror ikke siste ord er sagt i denne saken, avslutter Brox.

Powered by Labrador CMS