PAPP OG PLAST: I kantina på BI brukes det fortsatt kun engangsservise, til tross for kritikk fra miljøorganisasjoner.

BI-kantine fortsatt miljøfiendtlig

Ett år etter massiv kritikk fra miljøorganisasjoner er BIs kantine fremdeles full av papp og papir.

Publisert Sist oppdatert
Universitas september 2006.
SKUFFET: Leder i Grønn Hverdag, Tone Granaas.

– Jeg vet ikke om det kan være mangel på kunnskap, tid eller energi til å gripe inn, men det har hvert fall ikke skjedd noe, sier daglig leder i Grønn Hverdag, Tone Granaas.

-- JOBBER MED SAKEN: Informasjonssjef på BI, Mari Øvrebø.

For ett år siden raste organisasjonene Grønn Hverdag og Framtiden i våre hender mot at BI Nydalens kantine kun brukte engangsservise. Den gang uttalte informasjonssjef på BI, Mari Øvrebø, at det var ønskelig å redusere avfallsmengdene ved å kutte ut engangsservise. Nå kan hun fortelle at det fremdeles ikke foreligger noen løsning på problemet.

– Vi jobber med å finne en løsning som kan gjelde for hele BI-bygget. Det finnes flere ulike serveringssteder i bygget, og systemet for kildesortering må være likt i alle disse, sier Øvrebø.

– For dårlig

Granaas i Grønn Hverdag slår seg ikke til ro med det.

– Vi kunne hjulpet til med å gå gjennom systemet og komme med forslag og ideer til en god miljøløsning. Ingenting er verre enn å gjøre ingenting, sier hun.

Granaas får støtte fra leder for arbeidsutvalget i Natur og Ungdom, Bård Lahn.

– Det burde ikke være så vanskelig å komme frem til en løsning uten engangsbestikk. Dette er for dårlig, mener han.

Ser etter løsninger

BI samarbeider med kantinerådet, som er et rådgivende organ for alle kiosker og serveringssteder i BI-bygget, om en mulig fremtidig løsning. Eivind Brynjulfsen er driftsansvarlig for Eurest Personalrestauranter A/S, som driver kantina på BI, og er også deres representant i kantinerådet. Han forteller at rådet siden i fjor har sett på alternative løsninger på søppelhåndtering, men tør ikke si når en mer miljøvennlig løsning kan være på plass.

– Dessverre er det ikke noen løsning på plass ennå, men vi ønsker jo å legge til rette for et miljøvennlig system. Vi ser etter en sorteringsløsning som fungerer etter kasting, gjennom gjenvinning. Enn så lenge har vi forsøkt å bruke resirkulerbare asjetter og kutte ut unødvendig emballasje, sier Brynjulfsen.

Vaskemaskin-skepsis

BIs informasjonssjef Øverbø mener bruk av servise i porselen ikke vil være optimalt.

– Innføring og bruk av porselenservise vil ikke nødvendigvis være miljøsparende, med det forbruket av strøm og oppvaskmidler det medfører, sier hun, og får støtte fra Brynjulfsen.

Granaas fra Grønn hverdag, er på sin side skeptisk til argumentasjonen.

– Det er ikke riktig at utslippene ved bruk av oppvaskmaskin er mer miljøskadelige enn bruk av engangsservise, sier hun.

Powered by Labrador CMS