– Stort behov

Juss på frierferd

Juridisk fakultet oppretter et eget utvalg for å lokke til seg flere studenter med minoritetsbakgrunn.

Publisert

– Det norske samfunn trenger jurister med minoritetsbakgrunn, som i noen grad speiler samfunnet med tanke på etnisk sammensetning, sier Finn Arnesen, studiedekan ved Juridisk fakultet.

En undersøkelse universitetsprosjektet Minoriteter i Fokus i Akademia (MiFA) utførte i vår, viste den gang at kun én av 20 jusstudenter hadde minoritetsbakgrunn. Fakultetet har nå tatt konsekvensen av det, og satt ned et utvalg som skal arbeide for et mer etnisk mangfoldig fakultet. Utvalget består av ti personer, og ledes av Arnesen. Foreløpig har utvalget særlig diskutert årsakene til at oppslutningen rundt jusstudiet er så lav blant unge med minoritetsbakgrunn.

– Sannsynligvis er noe av årsaken at minoritetsungdom ikke gis tilstrekkelig informasjon om hvilke karrieremuligheter studiet gir. Man trenger jo ikke bli advokat selv om man studerer juss, sier Arnesen.

– Unngå kvotering

Jusstudent Usman Riaz, som sitter som Juristforeningens representant i utvalget, har tro på at de kan oppnå resultater.

– Et så bredt sammensatt utvalg som dette kan komme med ideer som kan føre til økt søkning. Dette er positivt, sier Riaz.

Han tror likevel den svake søkningen til juriststudiet har mer å gjøre med interessene til de unge.

– Vi ser jo at medisinstudiet år etter år tiltrekker seg mange studenter med annen etnisk bakgrunn, så det er jo ikke slik at Universitetet i Oslo ikke tiltrekker seg studenter med minoritetsbakgrunn. Men det er helt klart en del å hente i holdningsarbeid og informasjonskampanjer, sier Riaz, som også ønsker å ta ett spesielt forbehold.

– Jeg har personlig ingen tro på kvotering, og mener at vi for all del må unngå det som virkemiddel. Det fins andre måter å løse dette på.

– Åpenbart positivt

– Vi er veldig glade for at dette utvalget nå er på plass, sier Kenth R.Volla (28), leder i Juridisk studentutvalg, som er svært positiv til initiativet.

– Andelen av søkere med minoritetsbakgrunn har over tid vært lavere hos oss enn ved andre fakulteter, og da er det naturlig at vi ser på hvorfor, samt forsøker å gjøre noe med det, sier han.

Utvalget vil legge fram en rapport om funn og tiltak ved årsskiftet.

– Vi ser at klientene utviser en helt annen trygghet når de kan snakke med advokater som selv har innvandrerbakgrunn. Mange minoriteter kjenner ikke sine rettigheter. Flere advokater med en annen etnisk bakgrunn enn norsk vil utvilsomt gi disse bedre rettssikkerhet, sier advokat Abid Q. Raja.

Han sitter ikke i utvalget, men er fornøyd med fakultetets grep. Han er særlig opptatt av språkets rolle når klientene møter det norske rettsapparatet. Ifølge ham er det særlig behov for advokater med afrikansk og sørøst-asiatisk minoritetsbakgrunn.

– Det trengs selvsagt jurister med bakgrunn fra alle deler av verden, men det er ikke tvil om at det er et særlig stort behov for advokater med afrikansk minoritetsbakgrunn. Der ser vi et veldig stort og udekket behov. Det samme gjelder for minoriteter fra sørøst-Asia. Spesielt i saker som berører trygd, barnevern eller andre helse-og sosialspørsmål, er det behov for jurister som kan sikre at rettssikkerheten til klienter fra disse områdene ivaretas, sier han.

Powered by Labrador CMS