SKUFFET: UiO-rektor Ole Petter Ottersen. Arkivfoto: Ragnar Trøite

– Skuffende budsjett

Her er reaksjonene på statsbudsjettet.

Publisert Sist oppdatert

Kristin Halvorsen la i dag frem neste års statsbudsjett for Stortinget. I budsjettpostene som gjelder forskning, høyere utdanning og studentvelferd har regjeringen blant annet bevilget penger til 1 000 nye studentboliger, 2 600 nye studieplasser, økning i fondet for forskning og nyskapning med 5 milliarder kroner og 50 millioner kroner i økte basisbevigninger som skal styrke samarbeidet mellom landets universiteter og høgskoler.

Regjeringen får likevel kritikk for budsjettet fra opposisjonen, student- og høyereutdanningslobbyen og institusjonene selv.

– Rekord i løftebrudd

En av de som kommer med skarpest kritikk mot det nye statsbudsjettet er Knut Aarbakke, leder i Akademikerne. Han mener studentene er de store taperne i budsjettet.

– Studentene er dette budsjettets store tapere. Regjeringen setter ny rekord i løftebrudd når de løper fra valgkampens utrykkelige løfter om 11 måneders studiefinansiering. Prisjusteringen av studielånet på 1,6 prosent er nesten frekt når den samme regjeringen forventer en lønnsvekst på 3,5 prosent. Resultatet blir at visjoner om heltidsstudentene blir stadig mer uoppnåelig, sier Aarbakke.

Han er ikke videre imponert over det Kristin Halvorsen presenterte i dag.

– Dette er ikke et framtidsrettet statsbudsjett, sier han.

– Skuffende budsjett

Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, er også kritisk til budsjettet. Han sier til Universitas at han hadde ventet seg mer av regjeringen.

– Det er ikke annet å si enn at dette er et veldig overraskende og skuffende budsjett, sier han.

Resultatet av den manglende økningen i basisbevilgninger, kan ifølge Ottersen føre til at UiO må kutte utgifter på til sammen 80 millioner kroner.

– Man uttaler i regjeringserklæringen at det skal gis mer til forskning og utdanning. Nå vil det bli en hel del vanskeligere. Det er positivt at det blir gitt flere midler til områder som klima og energi, men så lenge man skal konkurrere om disse midlene, kan vi ikke budsjettere med dette, sier Ottersen.

Han mener både forskere og studenter har grunn til å være skuffet, og ser ikke bort fra at dette vil kunne gå ut over studiekvaliteten.

– Dette er tallenes tale. Vi vil jo gjerne øke studiekvaliteten, men med dette budsjettet får vi en enorm utfordring i forholdt til hvordan vi skal klare dette.

– Gir ikke opp kampen

Lederne for studentorganisasjonene Norsk Studentunion (NSU) og Studentenes Landsforbund (StL), Anne Karine Nymoen og Ina Tandberg, er heller ikke spesielt fornøyd. De mener det nye budsjettet kan føre til forverret studiekvalitet.

– Dette betyr enda flere studenter per foreleser, enda mindre tid til veiledning og enda mindre oppfølging av den enkelte student. Regjeringen bevilger flere studieplasser, men gjør ingen grep for å øke kvaliteten i utdanningen.

De varsler samtidig at kampen for 11 måneders studiestøtte ikke er over, selv om regjeringen ikke bevilget støtte til dette i årets budsjett.

– Etter at regjeringen førte studentene bak lyset i Soria Moria 2 er vi ikke akkurat overrasket, men vi gir ikke opp kampen om 11 måneders studiestøtte, sier studentlederne.

– Kan bety kutt i semniarundervisningen

I en pressemelding skriver leder i Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, Mari Helen Varøy, at tildelingene til UiO reelt sett vil synke, da den nye tildelingen viser en vekst på 0,96 prosent, mens lønns- og prisveksten i 2010 er beregnet til rundt 2 prosent.

– Dette kuttet vil slå hardt ut for UiO, noe som medfører at de som rammes er studentene. Dette betyr at utdanningskvaliteten blir dårligere og kan bety ytterligere kutt i seminarundervisning og oppfølging av studenter, sier Varøy i pressemeldingen.

– Svak statsråd

Kultur- og debattredaktør i Aftenposten, Knut Olav Åmås, sier til sin egen nettavis at Tora Aasland har levert et dårlig budsjett.

– Vi har hatt en svak statsråd som sannsynligvis er på vei ut av regjeringen. Hun har levert et stramt budsjett som svikter sektoren så til de grader.

Han sier at han nå ikke kan forstå hvordan Norge skal kunne ta unne for utdanningsboomen som er ventet frem mot 2020.

– Det er overraskende få studieplasser tatt i betraktning av at det er behov for 80 000 nye studieplasser de neste 20 årene ifølge regjeringen sine egne tall. Hvordan i all verden skal man nå komme i mål innen fire år. 2 600 nye plasser er lovnaden for neste år og dette regnestykket går ikke opp.

– De svikter også universitets- og høgskolesektoren ved at det heller ikke til neste år kommer 11 måneders finansiering for studentene. Det kommer reelle kutt i basisbevilgningene og ingen nye midler til basisforskningen. Det kommer heller ingen nye stipendiatstillinger til universitetene, og det kan gå sterkt utover universitetsundervisningen. Dette er ingen satsing på kunnskapsnasjonen Norge, sier Åmås.

Powered by Labrador CMS