Avviser opptil 50 studenter i uka

Selv om de utvider har ikke Studenthelsetjenesten kapasitet til å ta imot alle som ber om hjelp.

Publisert Sist oppdatert

Hver uke ringer studenter til Studenthelsetjenesten med ønske om psykologisk hjelp.

Hittil i år har gjennomsnittlig 28 studenter blitt avvist hver uke, forteller lederen ved Studenthelsetjenesten Marit Eskeland

Noen uker avvises opptil 50 studenter.

Hos Studenthelsetjenesten er du ikke avhengig av å ha en legehenvisning for å få psykologhjelp.

– Det gjør at det ikke er en faglig sterk vurdering av hvem som får time eller ikke, sier Eskeland, og utdyper at det er noe av ulempen ved et lavterskeltilbud.

– Hvorvidt du får akuttime eller ikke avhenger hvordan du opplever situasjonen, sier Eskeland.

– Hva gjør dere med dem som avvises?

– Vi har ingen venteliste, så vi ber folk ta kontakt senere. Vi forteller også at man kan kontakte fastlege som kan gi muligheter for å få henvisning til private psykologer. Dessuten at studentrådgivningen her kan være behjelpelig med støtte.

Krever styrke

Nina Emilie Ørbech ble diagnostisert med bipolar lidelse da hun var 19 år, og er forfatteren bak boken «Hei Verden. Jeg er psykisk syk.» Hun holdt foredraget «Om å være psykisk syk» på Høgskolen i Oslo 5. mars.

Ørbech mener studenter som oppsøker hjelp, er sterke.

– Det er beundringsverdig, de som faktisk tør å ta det steget og oppsøke hjelp. Jeg skulle ønske det var en enkel sak for alle å få hjelp og fortelle hvordan de har det. Det å slite med psykiske lidelser er mer naturlig enn man tror.

– Hvordan tror du de som sliter psykisk, opplever å bli avvist?

– Jeg tror du blir ganske motløs av å bli avvist når du oppsøker hjelp. For min del og mange andre er det ganske tøft å gå til en person og dele livet sitt. Og det å få avvisning for sin historie er jo veldig sårt.

Utvider tjenesten

Eskeland i Studenthelsetjenesten erkjenner at mottakelsen for de som trenger hjelp på helsestasjonen per i dag ikke er god nok.

– Vi jobber med mottakssystemet og prioriteringen av pasienter framover. Her vil vi lære mer om hvem som ikke får time hos oss og om behovet for alternative tilbud, sier hun.

Eskeland mener det allerede er en forbedring i tilbudet. I årets budsjett har de utvidet tjenesten med fem nye ansatte.

– Vi har nå ansatt tre nye behandlere, en rådgiver og en psykomotorisk fysioterapeut. Disse vil starte i jobben fortløpende i løpet av våren, sier hun.

Eskeland mener likevel det er stort behov for enda flere ressurser og ansatte i Studenthelsetjenesten.

Økende etterspørsel

I Studentenes helse- og trivselsundersøkelse oppgir 14 prosent av studentene at de har alvorlige psykiske symptomplager. Eskeland har inntrykk av at antallet studenter som ukentlig må avvises, øker.

– Vi skal jo være et supplement til det offentlige. Selv med de nye stillingene vil vi ikke ha kapasitet til å ta imot alle som henvender seg til oss.

Eskeland oppfordrer studentene som kontakter dem om ikke å gi opp etter første forsøk.

– Selv om det i perioder er vanskelig å få time, ber vi studentene om å ta kontakt og fortelle oss om sine utfordringer, så vil vi hjelpe så godt som overhodet mulig. Dette inkluderer også å gi råd for hvordan man kan takle problemene på andre måter.

Powered by Labrador CMS