Bakvendt: Forskerforbundet mener Halvorsen har vist ryggen til høyere utdanning.

Raser mot regjeringen

Forskerforbundet er sterkt kritiske til regjeringens manglende satsing på forskning og høyere utdanning.

Publisert Sist oppdatert
Bakvendt: Forskerforbundet mener Halvorsen har vist ryggen til høyere utdanning.

– Etter åtte år i posisjon etterlater regjeringen seg en forskningssektor der mer enn hver fjerde studieplass mangler grunnbevilgning og bruken av midlertidighet er mer enn dobbelt så høy som i arbeidslivet for øvrig, sier leder i Forskerforbundet Petter Aaslestad.

Kort tid etter at revidert statsbudsjett ble lagt fram på tirsdag, rykket Forskerforbundet ut med en pressemelding der de slakter regjeringens innsats innen forskning og høyere utdanning. De er særlig kritiske til manglende satsing på studiekvalitet og forskernes arbeidsvilkår.

Uendret studiekvalitet

I pressemeldingen påpeker Forskerforbundet at regjeringen ikke har klart å oppfylle målene om tettere oppfølging av studentene, og bedret studiekvalitet. Dette var viktige mål i den såkalte Kvalitetsreformen.

– Det må arbeides for å øke studiekvaliteten, og det må også jobbes for å få til bedre sammenheng i bachelorprogrammene, sier Aaslestad til Universitas.

Frykter professormangel

Forskerforbundet savner også en plan for å erstatte den store mengden vitenskapelig ansatte som vil gå av med pensjon i nær framtid.

– Det er ingen grunn til å bli tatt på senga. Vi kan ende opp med en situasjon der vi kan mangle mange folk, sier Aaslestad.

– Er du bekymret for framtiden?

– Ja, dette er et tydelig demografisk problem. Men jeg ser ingen plan fra regjeringens side, eller fra sektoren selv, sier Aaslestad.

– Det er galskap

Utdanningspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet (Frp), Tord Lien, er sterkt kritisk til at regjeringen velger å bruke 6,3 milliarder kroner på samlokaliseringen av Norges veterinærhøgskole og Universitetet for miljø- og biovitenskap.

– Jeg mener det er galskap, sier Lien til Universitas. Han frykter at den store investeringen vil gå på bekostning av andre prosjekter. Samtidig er han fornøyd med at Regjeringen har bevilget penger til et nytt teknologibygg ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

I de totalt 112 millioner kronene som regjeringen foreslår bevilget til universitets- og høgskolebygg, inngår også planer for Kunst – og designhøgskolen i Bergen og universitetsmuseet i Bergen.

– Prioriterer ikke kunnskap

Jan Tore Sanner, nestleder og finanspolitisk talsmann i Høyre, er ikke fornøyd med satsningen på kunnskap i det reviderte budsjettet.

– Det er skuffende at de rødgrønne ikke prioriterer kunnskap og næringsrettet forskning, sier Sanner til Aftenposten.

Venstres finanspolitiske talskvinne Borghild Tenden er heller ikke fornøyd med budsjettet.

– Vi ser tydelig at denne regjeringen ikke ønsker å prioritere kunnskap, sier Tenden og viser til at hun mener forskningsbudsjettet kuttes, at det verken finnes en krone til økte basisbevilgninger til universiteter og høgskoler eller midler til nye stipendiatstillinger, skriver Tenden i en e-post til Aftenposten.

Skal evaluere kvalitetsreformen

Ifølge kunnskapsminister Kristin Halvorsen har regjeringen vært i dialog med utdanningsinstitusjonene for å redusere midlertidigheten i sektoren.

Forskerforbundet mener studiekvaliteten er uendret. Er du fornøyd med arbeidet som er gjort for å fremme denne?

– Det er derfor vi må gå gjennom og evaluere reformen. Men vi kunne ha forventet at gjennomstrømmingen var større, sier Halvorsen.

Powered by Labrador CMS