FORNØYDE: Studentbarnehagene får likevel støtte gjennom statsbudsjettet, og unngår et prishopp. Fra venstre: Jakob Lachlan Kennedy (1 år), Sondre Nilsen Sørli (2 år), leder av SiOs hovedstyre Silje Winther og Leo Kwezi Mbmele Dannevig (3 år).

Seier for studentbarnehagene

Studentbarnehagene er tilbake på statsbudsjettet. Pengene tas fra studentboligposten.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er en kjempeseier, sier Per Anders Torvik Langerød, velferdsansvarlig i Norsk Studentunion (NSU).

Norges studentbarnehager fikk i regjeringens forslag til statsbudsjett kuttet alle sine ti millioner kroner. Etter intens lobbing på Stortinget, har imidlertid NSU fått tilbakeført fem millioner kroner til budsjettposten.

– Dette betyr at studentbarnehagene fortsatt får direkte støtte gjennom statsbudsjettet, selv om det selvsagt er synd at støtten er halvert, sier Langerød.

Og medlemmene i Utdanningskomitéen er selv glade over å kunne bidra.

– Vi er veldig glad vi har fått på plass fem millioner til studentbarnehagene, sier komitémedlem Freddy de Ruiter fra Arbeiderpartiet, og får støtte fra Åsa Elvik fra Sosialistisk Venstreparti.

– Det er ikke vanlig at vi flytter rundt på fem millioner, det har vært en grundig budsjettprosess i forkant.

Studentboliger kuttes

Pengene har de på oppfordring fra NSU tatt fra budsjettposten for studentboliger. Leder i NSU, Jens Maseng, mener et totalkutt ville vært dramatisk.

– Konsekvensene av et kutt på fem millioner hadde absolutt vært større for barnehagene enn for boligene, mener han.

– Vi var klare på at det viktigste var at barnehagenes særtilskudd ble beholdt. Det er ikke noe vi slår oss til ro med, men det er en liten seier i et mørkt budsjett, sier NSU-kollega Langerød, som også møter enighet fra Johannes Rindal fra Senterpartiet.

– Studentboligene vil alltid være der, mens barnehagene sto i fare for å falle helt ut, sier han.

Slipper prishopp

Avdelingsdirektør for Studentbarnehagene, Mette Lie, er veldig fornøyd.

– Det er veldig positivt at disse pengene er tilbake. Det betyr at vi fortsatt kan være fleksible og lytte til studentforeldrenes behov, sier hun.

Også leder for SiOs hovedstyre, Silje Winther, mener omprioriteringen betyr mye.

– Nå slipper vi å sette opp prisen, og kan fortsatt ha noen studentspesifikke tiltak, sier hun, og peker på at hun er glad selv om kun halvparten av støtten er tilbake.

Powered by Labrador CMS