GAPER IKKE OVER STUDENTENE: Den nye helsereformen åpner ikke for å gi studentene ekstra støtte til tannlegeutgifter.

Ingen redning for hullete studenttenner

Studenters tannhelse blir nedprioritert i en ny stortingsmelding. Kun Frp går inn for særskilte ordninger for studentene.

Publisert Sist oppdatert
TANNPOLITIKER: Jan-Henrik Fredriksen (Frp) mener regjeringens tannhelsepolitikk ikke holder mål. (Foto: Brian Olguin)

– Det er skuffende at regjeringen ikke tar ansvar for studenter med sviktende tannhelse og tynn lommebok, sier Per Anders Langerød, leder i Norsk Studentunion (NSU).

Fredag i forrige uke la Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget frem sin innstilling til den nye helsereformen som ble varslet i en stortingsmelding i fjor sommer. Innstillingen følger i stor grad opp de endringene som ble foreslått i stortingsmeldingen. Der kom det blant annet frem at regjeringen foreløpig ikke vil komme med noen særskilte bevilgninger for å sikre studenters tannhelse, blant annet på bakgrunn av at flere samskipnader har egen tannhelsetjeneste. Først i neste års budsjett vil dette kunne bli aktuelt. Men tannhelsetjenesten ved Samskipnaden i Oslo sliter med store kapasitetsproblemer. De sluttet allerede 1. februar å ta i mot nye pasienter for dette semesteret.

– Det er skuffende at den nye reformen ikke vil ha noe å si for studenter. Vi mener at tannhelse er fundamentalt og viktig for alle. Tennene er tross alt noe man skal ha resten av livet, sier Langerød.

– Sørgelig lesning

I innstillingen fra Helse- og omsorgskomiteen er det kun Fremskrittspartiet (Frp) som nevner at studenter bør ha særskilte ordninger i forbindelse med tannhelse. De foreslår å innlemme studenter i en ordning med egenandelstak for personer med inntekt under 134 000 kroner, to ganger folketrygdens grunnbeløp.

Komitémedlem Jan-Henrik Fredriksen (Frp), mener regjeringens tannhelsepolitikk ikke holder mål.

– Skal jeg snakke rett fra levra vil jeg si at stortingsmeldingen om tannhelse er sørgelig lesning. Vi mener at munnhulen skal behandles på lik linje med andre deler av kroppen, og denne meldingen sier ingenting som tyder på at man vil slutte å nedprioritere dette området innen helse, sier Fredriksen.

Han mener samtidig at studenter er en særlig viktig gruppe når det gjelder å sikre god tannhelse.

– Studenter er særlig utsatt fordi de ofte ikke har økonomi til å gå til tannlege. Derfor har vi med dette forslaget tilgodesett studentene, og det vil vi også fortsette å gjøre i fremtiden.

Løsning tidligst i 2009

Ifølge tall fra NSU går én av tre studenter sjeldnere til tannlege enn annethvert år. Samtidig oppgir 11 prosent av disse sin egen tannhelse som dårlig.

Dag Ole Teigen, medlem i Helse- og omsorgskomiteen for Arbeiderpartiet, mener imidlertid det ikke bare er studenter som sliter med dårlig tannhelse, og sier at man i stortingsmeldingen og innstillingen måtte foreta prioriteringer.

– Vi har ekstremt store utfordringer i forbindelse med tannhelse i befolkningen, og her er det mange grupper vi har særlige problemer med. Blant disse er rusmisbrukere og psykisk syke, og det er blant annet dem vi har valgt å prioritere denne gangen. Likevel mener jeg det veier tungt at man i stortingsmeldingen og innstillingen fra Helse- og omsorgskomiteen sier at man vil følge opp studentenes tannhelse i senere statsbudsjetter.

Teigen sier at han selv, som masterstudent i samfunnsøkonomi frem til valget i 2005, kjenner til at tannhelsen hos studenter ikke er den aller beste. Han mener samtidig at det er enklere for Frp å love en ordning meg egenandelstak.

– Vi er som regjeringsparti veldig bevisste på at vi skal kunne holde det vi lover. Jeg er helt sikker på at Frp ikke ville kunne holde dette løftet om de hadde sittet ved makten.

- Men når kan studenter vente seg å få et tilfredsstillende tannlegetilbud? – Dersom vi fortsetter i regjering etter valget i 2009 mener jeg personlig at vi absolutt bør få det til i neste stortingsperiode.

Powered by Labrador CMS