FLITTIGE: Profesjonsstudenter, som medisinstudentene Jasna Ribic, Anja Rasmussen og Reidun Koppen Meisler (bildet), bruker mest tid på studiene. Minst tid bruker studenter innenfor humaniora og samfunnsfag, ifølge utdanningsforsker Elisabeth Hovdhaugen.

Kvikke studenter

Nordmenn flest syns ikke at norske studenter er late, ifølge en ny meningsmåling.

Publisert Sist oppdatert

Spørreundersøkelsen

  • Utført av Sentio for Universitas i perioden 21. til 26. mars
  • 1000 personer ble stilt spørsmålet «Er norske studenter late?»
  • Svar totalt: Ja: 30,80 %, Nei: 55,10 %, Vet ikke: 14,20 %

55,1 prosent av de spurte mener at norske studenter ikke er late, mens 30,8 prosent mener at norske studenter ligger på latsiden. Dette kommer fram av en ny spørreundersøkelse Sentio har gjennomført for Universitas og Norsk Studentunion (NSU). Men studentkritiker Kai A. Olsen, som er informatikkprofessor ved Høgskolen i Molde og tilknyttet Universitetet i Bergen, holder fast ved kritikken han kom med da han lanserte sin Civita-rapport om kvalitetsreformen tidligere i år.

– Klart jeg holder fast på at studenter er late, sier Olsen.

Studentenes brede støtte blant befolkningen får ham ikke til å skifte mening. Men fagpolitisk ansvarlig i NSU, Sara Henriksen, er glad for de nye tallene.

– Dette viser at studenter har tillit i befolkningen, uavhengig av politiske preferanser og bosted, sier hun.

– Tallene tilbakeviser jo dessuten det enkelte professorer har hevdet den siste tiden.

Menn mest kritiske

Undersøkelsen viser at menn har mindre tro på studenter enn kvinner. Mens 60,5 prosent av kvinner syns studentene gjør en god jobb, syns bare 49,4 av mennene det samme. Politisk blir velgerne mer positive jo lengre man går til venstre på den politiske aksen: Mens 42 prosent av FrP-velgerne sier at studenter er late, er bare 23,3 prosent av RV-velgerne enige i dette.

Professor Svein Sjøberg ved Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling ved Universitetet i Oslo har tidligere gått i felten mot Kai Olsens studentsyn. Han mener studenter ikke kan ses på som en homogen masse.

– Å snakke om studenter som én gruppe blir en overforenkling – det blir å skjære alle over en kam, sier Sjøberg.

Han tror grunnen til at mange studenter kan hevdes å være late er at de ikke leser på fulltid, fordi de jobber ved siden av studiene.

Fagforskjeller

Forsker ved forskningsinstituttet NIFU STEP Elisabeth Hovdhaugen har kartlagt studenters lesevaner, og har vært medforfatter til årets Stud.mag-undersøkelse; en avissponset undersøkelse om studenttilfredshet og studentkår ved ulike studiesteder i Norge. Hun syns ikke Stud.mag-funnene tyder på at studenter flest ikke er flittige nok.

– Det har mye å si hvordan studenter velger å telle studietimer; mange studenter teller kanskje ikke med kollokviegrupper, sier hun.

Hovdhaugen sier det er stor variasjon mellom hvor mange timer studenter bruker på studiene. Ifølge henne er det profesjonsstudiestudenter som tilbringer mest tid over bøkene.

Olsen mener derimot Stud.mag-undersøkelsen understøtter hans syn. Blant annet viser undersøkelsen at norske studenter bare bruker rundt 25 timer i uka på studier, mens studenter i andre land bruker opptil 50 timer i uka.

– Dessuten vet jeg at frafallet av studenter er veldig høyt. Det kommer av at norske studenter ikke er motiverte, sier Olsen.

Powered by Labrador CMS