BEKYMRET: Medisinstudent Rishab Chawla er bekymret for at det skal bli vanskeligere for studenter med innvandrerbakgrunn å sikre seg praksisplass etter studiet.

Frykter diskriminering i ny turnusordning

Medisinstudenter med minoritetsbakgrunn er redde for diskriminering når tildelingen av turnusplasser ikke lenger skal skje ved loddtrekning.

Publisert Sist oppdatert

Jeg er veldig redd for ikke å bli innkalt til intervju på grunn av navnet mitt.

Rishab Chawla, medisinstudent ved UiO

I dag blir legestudentenes turnusplasser delt ut tilfeldig gjennom loddtrekning, men Helse- og Omsorgsdepartementet foreslår nå å endre ordningen. Det nye forslaget innebærer at turnusen erstattes av nybegynnerstillinger som studentene må søke på.

Medisinstudenter med innvandrerbakgrunn frykter de vil ha mindre sjanse enn sine etnisk norske medstudenter til å få praksisplass i et søknadsbasert system.

– Det er et problem i de fleste yrker at folk med minoritetsbakgrunn ikke blir innkalt til intervju til stillinger de er kvalifiserte til. Derfor er det klart at mange blir bekymret når loddtrekningsordningen faller bort og studentene må kjempe om turnusstillingene, sier Ismail Saeed, turnusansvarlig for Oslo i Norsk medisinstudentforening.

Redde Oslo-studenter

Saeed forteller at det er spesielt i Oslo at forslaget vekker bekymring blant studentene. På Det medisinske fakultet ved UiO har ca. 14 prosent av studentene innvandrerbakgrunn.

En av dem som er urolige er førsteårs medisinstudent Rishab Chawla.

– Jeg har tidligere hatt store problemer med å bli innkalt til jobbintervjuer, og tror dette skyldes at jeg har et «ikke-norskt» navn. Jeg er veldig redd for at dette skal skje igjen når jeg må sende inn søknad og bli ansatt for å få gjennomført praksisperioden, sier Chawla som har foreldre fra India.

Vil anonymiseres

Verken Saeed eller Chawla vil likevel ikke beholde dagens ordning, der ventetiden for å få turnusplass har vært lang de siste årene. De mener et søknadsbasert system kan løse noen av problemene ordningen har hatt, men kan tenke seg at søknadene anonymiseres for å motvirke diskriminering.

– Å fjerne navn fra søknadene vil kunne hjelpe veldig. Da er man sikret at utvelgelsen bare skjer på bakgrunn av kvalifikasjoner, referanser og ekstrainnsats ved siden av studiet, sier Chawla.

Konstituert statssekretær i Helse- og Omsorgsdepartementet, Tord Dale, er negativ til innspillet.

– I ansettelsesprosessen er sykehusene nødt til å gjøre grundige sjekker av søkernes referanser og CV-er. Dette blir vanskelig dersom søkerne er anonyme, og det er derfor ikke nødvendigvis noen god løsning å fjerne navn, svarer han.

Dale sier han forstår studentenes bekymring, og mener sykehusene alltid bør være bevisst på denne tematikken under ansettelser. Han tror likevel ikke diskriminering i helsesektoren er et stort problem.

– Helsesektoren er svært internasjonal med innslag av arbeidskraft fra mange land, og mitt inntrykk er at diskriminering ikke er veldig utbredt her, sier han.

Kontakter kan avgjøre

Det er ikke bare navn studentene er engstelige for at skal påvirke hvem som ender opp med praksisplass og hvor. Flere tror nettverk og familiebakgrunn vil kunne spille en avgjørende rolle.

– Jeg tror de som har leger i familien vil få en mer lettvint vei til praksis enn andre. Jeg selv er første lege i familien og kan da kanskje få større utfordringer med å skaffe meg turnusplass, sier Chawla.

Dale mener problemstillingen kan være reell.

– Forslaget om en ny turnusordning skal nå sendes på høring og hvis det meldes om bekymring for dette, er det noe vi må ta med oss i høringsprosessen, sier han.

Powered by Labrador CMS