SKEPTISKE: Ole-Christian Normann, leder- og Usman Ahmed Mushtaq, Turnus-og forskningsansvarlig i Norsk Medisinstudentforenings (NMF) lokallag i Oslo.

Kritiske til nye turnusordninger

Helsedirektoratet vil nå utvide turnusordningen på medisin med seks måneder. Dette stiller medisinstudentene seg sterkt kritiske til.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er et taktisk forslag fra Helsedirektoratets side for å få et halvt år ekstra med god og billig arbeidskraft, sier Ole-Christian Normann, leder for Norsk Medisinstudentforenings (NMF) lokallag i Oslo.

Torsdag 15. april møttes medisinstudenter i Oslo for å diskutere Helsedirektoratets nye rapport som vurderer medisinstudenters turnustjeneste.

– Dette er en konkret måte å styrke helsetjenesten i kommunene på. Jeg ser ikke bort fra at det også kan være den mest kostnadseffektive måten, sier Otto Christian Rø, avdelingsdirektør for personell og utdanning i Helsedirektoratet.

Kostnadseffektiv

Får Helsedirektoratet gjennomslag, vil dette medføre seks måneder ekstra arbeid i kommunehelsetjenesten for medisinstudentene. Rø avkrefter ikke påstanden om at rapporten har blitt utarbeidet med tanke på kostnadseffektivitet.

– Jeg tror de nye rapportforslagene er forenelig for legene, befolkningen og den offentlige økonomien, sier han.

Søknadsbasert turnus

Et annet hovedpunkt i Helsedirektoratets rapport er å erstatte kølappsystemet med et søknadsbasert opptak ved opptak til turnus. Dette mener NMFs lokallag i Oslo er et godt forslag.

– Det var konsensus blant de oppmøtte. Majoriteten synes det er bra å gå over til søknadsbasert turnus. Det er et bra alternativ til hvordan det er nå, sier Normann.

Et søknadsbasert opptak kan medføre økte kostnader for arbeidsgiverne og mer arbeid for studentene. Medisinstudentene kan også miste sin garanti til turnusplass som følge av denne ordningen. Dette tror ikke Rø vil bli et problem.

– Det vil nok medføre mer arbeid for arbeidsgiverne, men jeg tror de vil få dette igjen ved at det blir en kvalitetssikring over hvem som kommer inn i systemet, sier Rø.

Rø mener dette vil være en god ordning for den arbeidssøkende, fordi de på denne måten får vist frem sine personlig egenskaper og ikke bare faglige kvalifikasjoner.

Medisinstudentenes leder Normann mener kapasitetsproblemene kan forsvinne med et søknadsbasert opptak. Det enkle kølappsystemet har medført at mange utenlandske studenter med dårlige språkferdigheter har tatt plass i køen.

– Søkere med svake språkferdigheter tror jeg vil falle fra ved et søknadsbasert opptak , sier Usman Ahmed Mushtaq, Turnus- og forskningsansvarlig i NMF Oslo.

– Dette vil ikke løse hele kapasitetsproblematikken, men det vil frigjøre en del plasser til folk som faktisk kan ta nytte av dem og gjøre en god jobb, sier Mushtaq.

Vil ha autorisasjon

Hege Gjessing, leder av Yngre legers forening (Ylf) og sentralstyremedlem i Legeforeningen, er skeptisk til å innføre et søknadsbasert opptak til medisinstudentenes turnus.

– Å skulle søke på en stilling uten autorisasjon rimer ikke. Det er inkonsekvent. Utifra rapporten til Helsedirektoratet er det veldig utydelig hva som skal skje med det faglige innholdet og tiden fra du er ferdig student til du er ferdig spesialist, sier Gjessing.

I dag kan ingen legestudent få autorisasjonen før etter avsluttet praksisordning. Med et søknadsbasert opptak vil studentene få hele ansvaret for å skaffe seg turnusplass, selv om de ikke har mottatt autorisasjon.

NMF Oslo er enig med Gjessing. De ønsker å endre kravet for autorisasjon til at det kan oppnås ved endt studietid.

– Vi ønsker å endre dette slik at det skal være mulig å få autorisasjonen etter seks år, altså før turnustjenesten. Det vil nok ikke være mulig å bli spesialist uten å ha vært i nybegynnerstilling, men flere rettigheter vil gjøre en stor forskjell for oss som er leger, sier Mushtaq.

Powered by Labrador CMS