– En kampanjefilm mot plagiering burde ikke selv være et plagiat av hele den patriarkalske filmhistorien, sier psykologistudent Marianne Vassbotn Klasson.

Undervisningsvideo ved UiO: – Krenker kvinner

En kampanjefilm mot plagiering brukt av UiO blir beskyldt for sexisme. -Vi vil fortsette å vise filmen, sier ansvarlig ved HumSam-biblioteket.

Publisert Sist oppdatert

Jeg blir provosert av at kvinnen blir redusert til to sammenskviste fettklumper

Marianne Vassbotn Klasson, student

– En kampanjefilm mot plagiering burde ikke selv være et plagiat av hele den patriarkalske filmhistorien. Det er helt uforståelig, sier psykologistudent Marianne Vassbotn Klasson. Hun er rystet over at Universitetet i Oslo bruker en film hun mener er klart sexistisk i undervisningen sin.

Lett tilgjengelig: Den aktuelle videoen finnes lett tilgjengelig på YouTube. Foto: Skjermdump

Filmen heter Et plagieringseventyr og blir vist for mange nye studenter som en del av et introduksjonskurs til litteratursøk. Kurset holdes av Universitetsbiblioteket ved UiO. Det var i et slikt kurs Klasson ble vitne til filmen.

Reduseres til fettklumper

Klasson reagerer sterkt på måten kvinnen i filmen blir fremstilt på.

– Stort sett er det bare menn på skjermen, og når vi ser en kvinne er det bare i form av to pupper. Jeg er helt sjokkert, sier hun

Pupper: Klasson reagerer blant annet på en scene hvor puppene til den kvinnelige skuespilleren er i fokus. Foto: Skjermdump

– Hva er det som provoserer deg med kvinnens rolle?

– Jeg blir provosert av at kvinnen blir redusert til to sammenskviste fettklumper. Hun er bare med som et objekt uten noe eget mål. Det kunne like gjerne vært en flaske whisky.

Zoomet inn på pupper

Filmen er laget for og av Universitetsbiblioteket i Bergen i 2010 for å forhindre plagiat. I filmen møter vi en mannlig student som egentlig skal skrive en oppgave, men som blir fristet av alt annet studentlivet har å by på.

Blant fristelsene er en kvinne, tilsynelatende fra et one night stand, som overbeviser hovedpersonen om å utsette oppgaveskrivingen. I denne scenen zoomer kameraet inn på puppene hennes. Det er særlig dette Klasson reagerer på.

Klar tale

Klasson oppfordrer universitetet på det sterkeste til å aldri vise filmen igjen. I så fall måtte det vært som et eksempel på hvordan kvinner blir objektivisert i filmer. Hun er oppgitt over universitetet.

– Enten må universitetet vite hva de viser og ikke bry seg. Eller så er de ikke selv klar over filmens innhold. Jeg vet helt ærlig ikke hva som er verst.

Avviser kritikken

Stian Hafstad, tidligere student ved Universitet i Bergen, var med på å lage filmen, og stiller seg uforstående til kritikken.

– Det virker som om noen har gått inn for å finne et problem, og da finner man ofte et problem, sier han

Hafstad mener det viktig å understreke at mange kvinner har også vært involvert i produksjonen av filmen, og det har aldri har vært noen som har reagert på sexisme tidligere.

Ingunn Rødland, universitetsbibliotekar i Bergen, har brukt «Et plagieringseventyr» i undervisning og deler Hafstads oppfatning.

– Jeg forstår hvilken scene det er snakk om, men jeg opplever filmen som helt innenfor, sier hun.

Rødland forteller at hun ikke ser noen problemer i å fortsette å vise filmen.

Får frem budskapet

– Da filmen kom, var jeg misunnelig på mine kolleger i Bergen som hadde laget en så god film, sier Halvor Kongshavn, overbibliotekar på HumSam-biblioteket.

Han forteller i likhet med Hafstad at han ikke synes «Et plagieringseventyr» er sexistisk, og at han aldri har hørt noen reagere på dette tidligere.

– Klasson sier at kvinnen i filmen blir redusert til et objekt, uten noe mål. Hva tenker du om det?

– Poenget er ikke om rollene i filmen har mål, det er å få frem budskapet om å ikke plagiere. Det mener jeg kommer godt frem, sier Kongshavn.

Powered by Labrador CMS