Anonym: Studenten vil være anonym av hensyn til framtidige arbeidsgivere.

Kastet ut da han ble frisk

Det medisinske fakultet innrømmer feil, etter at de behandlet en omfattende klagesak på en drøy halvtime.

Publisert Sist oppdatert
Anonym: Studenten vil være anonym av hensyn til framtidige arbeidsgivere.

Helt siden tenårene hadde medisinstudenten kjempet mot en alvorlig psykisk lidelse. Han søkte hjelp og prøvde en rekke forskjellige medisiner, men ingenting fungerte.

I 2003 hadde lidelsene utviklet seg til en tung depresjon, da han var ferdig med niende semester på medisinstudiet ved Universitetet i Oslo (UiO). Som følge av sykdommen ble medisinstudenten, som ønsker å være anonym av hensyn til framtidige arbeidsgivere, hengende flere semestre etter på studiet. Grunnet sykdommen var han bare i stand til å ta to eksamener i perioden 2003 til 2010.

Les også: Leder om denne saken.

Ble frisk

I 2010 fikk han diagnosen bipolar lidelse. Men det skulle gå lang tid før legene fant frem til en behandling som fungerte godt nok. Først i mars i år ble han satt på et behandlingsregime som gjorde han fullstendig frisk. Studenten så fram til endelig å kunne fullføre medisinstudiet.

– For første gang siden jeg var fjorten år, kunne jeg fungere på en normal måte, sier han til Universitas.

– Hvorfor fortsatte du å kjempe for å bli lege etter all motgangen?

– Jeg har selv opplevd hvordan det er å være alvorlig syk, og hvordan det er å stange hodet mot helsebyråkratiet, jeg vil være med på å hjelpe andre som er i samme situasjon, sier han.

Men det var ett hinder til som stod i veien for studentens mål om å bli ferdig utdannet lege: Medisinsk fakultet (MED) ved UiO.

[Les også:](2) Student politianmeldte Det medisinske fakultet. Nå etterforskes de for dokumentforfalskning.

Kastet ut

Da han endelig var blitt frisk hadde han bare drøye to måneder på å forberede seg til den siste, og mest omfattende medisineksamenen i mai. Han strøk, og ble samtidig kastet ut av studiet for manglende studieprogresjon av fakultetet. Det helt uten forhåndsvarsel, noe han har krav på i henhold til forvaltningsloven.

Han klaget på avgjørelsen og dokumenterte gjennom legeattester at han hadde vært syk i flere år. Dette var en omfattende klage, med en rekke nye opplysninger. Universitas har fått tilgang til en e-postutveksling mellom studenten og fakultet som viser at fakultetet bekreftet at de hadde mottatt dokumentene klokka 09:25, og en halvtime senere, klokka 09:57, fikk studenten beskjed om at fakultetet ønsket å opprettholde vedtaket om å kaste han ut. Klagen ble sendt til fakultetet natten før den ble behandlet.

– Hårreisende

Medisinstudenten reagerer kraftig på den mangelfulle behandlingen.

– Når fakultetet bruker en drøy halvtime på å behandle klagen, så er det vanskelig ikke å konkludere med at avgjørelsen er tatt uansett hva jeg legger fram av dokumentasjon. Jeg synes det hårreisende, sier han.

Han bestemte seg for å legge inn en ny klage. Denne gangen innrømmet fakultetet at saksbehandlingen hadde vært for dårlig, og trakk tilbake vedtaket:

«Vi ser at det var svakheter i saksbehandlingen i forbindelse med at dette vedtaket ble fattet, ved at hensynet til forhåndsvarsel og din mulighet til kontradiksjon ikke var godt nok ivaretatt», heter det i et brev sendt til studenten 17. september tidligere i år.

Men etter en ny gjennomgang av den innsendte dokumentasjonen, bestemte fakultetet seg likevel for å opprettholde vedtaket om å kaste ut studenten.

– Jeg skjønner ikke hva de ønsker å oppnå ved å kaste meg ut, sier studenten, og utdyper:

– Ingen er tjent med denne avgjørelsen. Samfunnet mister tilgang på en lege, det koster mer penger for universitetet, og jeg må utsette livet mitt med enda ett år, sier han.

Må vente ett år

Regelverket til fakultetet åpner for at studenten kan søke om nytt opptak til neste år. Det betyr i så tilfelle at han må ta deler av studiet på nytt, etter venteperioden.

Studenten er spesielt skuffet over at dette skjer ved et fakultet som skal utdanne leger til å bli omsorgsfulle behandlere og medmennesker. Han forteller også at studentene lærer mye om hva leger skal gjøre hvis de blir psykisk syke under det siste året i utdanningen, og spør seg hvorfor han som student ikke møtes med mer forståelse.

– Medisinsk fakultet bør ha samme respekt for studentene, som legene skal utvise overfor sine pasienter, sier han.

Studenten undertegnet et brev som unntar MED taushetsplikten overfor ham som student. Dekan ved fakultetet, Frode Vartdal, ønsker likevel ikke å svare på spørsmål om studenten.

– Jeg har mine grunner, er den eneste begrunnelsen Universitas får fra dekanen.

Powered by Labrador CMS