Nedgang: Ifølge valgforsker Johannes Bergh er det grunn til å tro at tilliten til politikerne går ned i lys av skandalene.

Studenter reagerer på habilitetsrot

Enda en habilitetsskandale tærer på den politiske tilliten. Bekymringsverdig, sier forsker. Men hva mener studentene?

Publisert Sist oppdatert

Erna Solberg er sist ute i rekken av politikere som kan ha svin på skogen, etter avsløringene om ektemannen Sindre Finnes sine aksjehandler. Studentene Universitas har snakket med, er imidlertid ikke samstemte i spørsmål om egen tillit til politikerne.

Blant gjengangerne de siste årene er triksing med reiseregninger, tvilsomme pendlerboliger, aksjeinvesteringer og annen inhabilitet. I etterdønningene av sommerens habilitetskriser i regjeringen, sår nyhetene om den tidligere statsministeren nok en gang tvil om politikernes redelighet.

– Det er grunn til å tro at velgernes tillit til politikerne går ned som følge av denne typen skandaler. Særlig når det har vært flere saker som peker i samme retning av at politikere og folk rundt politikere tar seg litt til rette og ikke følger de reglene de skal følge, sier valgforsker Johannes Bergh.

Han er leder av stortingsvalgundersøkelsen av Institutt for samfunnsforskning (ISF), og forsker på valg, velgere og politisk atferd.

Strukturelt problem

Mari Helliesen stemmer i. Hun er forsker på politisk representasjon ved forskningsinstituttet NORCE, og ser alvorlig på utviklingen.

Omfanget kan tyde på et strukturelt problem, ifølge henne.

– Spesielt når det er så mye forskjellig og angår så mange partier. Hun mener det er irrelevant om politikerne ikke har vært klare over regelverket. Det kan uansett gå på tilliten løs blant velgerne. 

Enkeltindivider prøver å snike seg rundt systemet, og så driter de seg så kraftig ut

Børge Andreas Furnes (20), NMH, komposisjon

Det er imidlertid ikke avstanden mellom uredelige politikere og sinte velgere Helliesen er mest bekymret for. Forskeren mener at politikerskepsis er spesielt uheldig for de som allerede føler seg uengasjerte. En typisk grunn til at folk velger å ikke stemme, er ifølge forskeren en oppfatning om at deres stemme ikke betyr noe. 

– Når saker som habilitetskluss skjer i et stort omfang, bidrar det til å styrke disse følelsene, forklarer hun.

Kan føre til mer kynisme

Uflaks: Hannah Myklebust (22) forstår at politikerne også begår menneskelige feil.

– På hvilken måte påvirkes unge av dette?

– Om det går spesifikt utover unge, er litt vanskelig å si, men fordi unge allerede deltar i mindre grad, så er det jo mulig å tenke seg at disse sakene kan øke politisk apati, sier hun.

Bergh er også usikker på noen umiddelbar effekt. 

– Hvis det har en effekt så tror jeg kanskje at det kan gjøre unge folk litt mer kyniske, sier han.

Korrupsjonsjeger Eva Joly uttalte til Klassekampen denne uka at Erna Solberg bør trekke seg som partileder. I artikkelen hevder hun at nordmenn har for mye tillit, noe som gjør dem naive overfor toppolitikernes regelbrudd.

Studenter om habilitetsrot 

Hannah Myklebust (22), barnevern, Oslomet

– Stoler du på politikere?

– Jeg føler jeg stoler på dem som jeg stoler på andre mennesker. Alle gjør dumme ting.

– Den siste tiden har vi sett mange saker der toppolitikere har vært inhabile. Gjør dette noe med tilliten din til politikerne?

– Det kan hende det burde det, men jeg vet ikke, de er mennesker de også, folk gjør dumme ting. Jeg føler alle forventer så mye mer av dem, men de er jo bare mennesker.

– Jeg tipper egentlig alle gjør dumme ting, og så er det litt uflaks med dem som får det ut i lyset. Det er jo sikkert annet grums med andre politikere òg.

Johannes Christiansen (23), barnehagelærer, Oslomet 

Helt på trynet: Johannes Christiansen (23) synes politikerne er dårlige forbilder.

– Stoler du på politikere?

– Ikke faen.

– Har du fått med deg de siste habilitetssakene? Hva tror du det gjør tilliten til våre folkevalgte?

– Det er helt på trynet. Det er ganske idiotisk at de gjør sånne ting når de skal være forbilder for hele landet.

– På hvilken måte svekker det din tillit?

– Det er jo bare å se på hvordan de styrer landet vårt akkurat nå.

William Nilsen (21), det frie kandidatsstudiet, Norges Musikkhøgskole 

– Stoler du på politikere?

–Nei.

– Har du fått med deg de siste habilitetssakene? Hva tror du slike saker gjør med tilliten til våre folkevalgte?

– Jeg tror at færre folk stemmer på grunn av dette, fordi man bare opplever å ikke bli hørt uansett. Politikerne gjør bare det de vil. Jeg vet ikke om det gjør så veldig mye annet enn at det politiske systemet vårt blir svekket. At vi velger uærlige mennesker inn i politikken.

Børge Andreas Furnes (20), komposisjon, Norges Musikkhøgskole 

– Den siste tiden har vi sett mange saker der folkevalgte har vist seg inhabile. Hva gjør det med tilliten din til politikere?

– Min politiske tillit eller motivasjon blir ikke så sykt preget av det, jeg bare synes det er jævla tull at de må gjøre det, for det tar seg så dårlig ut. Enkeltindivider prøver å snike seg rundt systemet, og så driter de seg så kraftig ut.

– Min tillit til politikerne er hovedsakelig svekket i saker som klima og sånt. Det er mange løfter som kontinuerlig brytes av politikerne i klimasaken, og det er for meg den verste synden.

– Er det ikke viktig at politikerne er redelige?

– Det er jo viktig, men det reflekterer ikke nødvendigvis hele partiet. Det oppgjøret må tas internt.

Sunn skeptisisme

Selv om de siste hendelsene er beklagelige, understreker forsker Bergh at tilliten til politikerne i Norge er høy, sammenlignet med andre demokratiske land. 

At tilliten varierer naturlig med hva som skjer i politikken, mener han kanskje er et godt tegn.

– Det er ikke ønskelig å skulle ha en helt blind tillit uten at det er grunn til det.

Han understreker at det er først når man ser et fast mønster av skandaler at den generelle politiske tilliten lider og det blir malt et bilde av norske politikere som upålitelige.

Powered by Labrador CMS