AKSJON: Aktivistene ble stoppet av politiet på flere «check points». Til slutt ble de stoppet og deportert fra Vest-Sahara. Foto: Privat

Her deporteres RU-leder Linn-Elise Øhn Mæhlen av marokkansk politi

Leder for Rød Ungdom, Linn-Elise Øhn Mæhlen, og flere andre norske aktivister ble onsdag stoppet av marokkansk politi og kastet ut av Vest-Sahara.

Publisert Sist oppdatert

21. januar dro 70 norske ungdomsaktivister til Marokko for å prøve å komme seg inn i de marokkansk-okkuperte områdene i Vest-Sahara.

Nestleder i Rød Ungdom og representant ved Studentparlamentet på Universitetet i Oslo, Tobias Drevland Lund var en del av følget.

På telefon fra Marokko forteller han om hvordan de ble stoppet ved flere «check points» på vei til Vest-Sahara.

– Det er ganske spesiell opplevelse. Vi ble utvist uten å få vite en ordentlig grunn.

Se flere foto av hendelsen i bildekarusellen

På det siste «check pointet» ble passene konfiskert og Lund og de andre aktivistene ble eskortert tilbake til Marokko av to politifolk.

– Marokkanske myndigheter vil forhindre at folk ser med egne øyne hva som skjer i Vest-Sahara og tar erfaringer med til Norge. De vil at ingen skal snakke om det som skjer i landet, sier Lund.

Nyhetskommentar om Vest-Sahara: Hvor er du, Børge Brende?

Flere forsøk

Dette er andre året på norske ungdomsaktivister fra ulike politiske organisasjonen drar til Vest-Sahara for å skape oppmerksomhet rundt situasjonen. Marokkanske myndigheter var denne gangen mer forberedt og de hadde bedret kommunikasjonen seg i mellom. Likevel klarte noen av de norske aktivistene å komme seg helt inn i de okkuperte områdene.

– En av forskjellene fra i fjor var at vi sendte aktivistene inn i puljer i istedenfor alle på en gang. Vi brukte flere forsøk og folk tok forskjellige veier. På den måten kom noen av puljene seg ganske langt inn i Vest-Sahara, sier Lund.

Det er en bred politisk front som står samlet i saken. Lund forklarer at Vest-Sahara-konflikten ofte blir glemt og ønsker dermed å få mer fokus på situasjonen i de okkuperte områdene.

– Vi er alle enige om at det bør holdes en folkeavstemning om Vest-Saharas selvstendighet. I tillegg ønsker vi å møte lokale fredsaktivister, forklarer han.

Siste koloni

Vest-Sahara kalles av mange Afrikas siste koloni og her blir lokalbefolkningen kraftig undertrykt av marokkanske myndigheter.

– Som hvit kan ikke marokkanske myndigheter gjøre noe mot oss. Vi har et privilegium med det norske passet i hånden, sier studentpolitikeren

Nå er reisefølget trygt tilbake i Agadir i Marokko. Selv om ikke nordmennene kom seg inn i Vest-Sahara skal de prøve å komme i kontakt med noen Vest-Sahara-aktivister i Marokko.

– Bortsett fra det skal vi ikke gjøre så mye. Vi har allerede hatt nok bråk med politiet.

2016: Norske studenter hentet av politi i Marokko

2016: Alle aktivister deportert fra Vest-Sahara

Powered by Labrador CMS