Anestesi fra sengekanten

Professor Tor Inge Tønnessen foreleser i medisin hjemmefra ved hjelp av videokonferanse og internett.

Publisert

For første gang i det Medisinske fakultets historie har studenter fått forelesning via Internett og videokonferanse. Fra soverommet hjemme har professor i anestesi Tor Inge Tønnessen overført lyd og bilde direkte til medisinstudenter på Rikshospitalet.

– På denne måten gjorde vi noe litt negativt til en positiv erfaring, sier Tønnessen, som for en tid tilbake ble sykemeldt med prolaps i ryggen.

Tønnessen så en mulighet til å prøve ut noen av de teknologiske nyvinningene, og Universitetet på sin side tente på ideen.

Toveis kommunikasjon

– Vi brukte en del tid på å få satt opp utstyret, men når det først var oppe, er bruken veldig enkel, sier Tønnessen.

Oppkoblingen til Rikshospitalet krever bare noen enkle tastetrykk, og dermed får Tønnessen opp bilde med lyd på en tv han har foran seg. På denne tv-en står det et kamera som sender bilde av ham tilbake til Rikshospitalet.

– Forelesningen foregikk altså med kommunikasjon begge veier. Studentene så meg og powerpointarkene mine på en skjerm i auditoriet, og jeg så dem på min tv. Mikrofoner hos både dem og meg gjorde at vi kunne snakke sammen, sier Tønnessen.

Star Wars-aktig opplevelse

Studentene syntes forelesningen var en spennende erfaring.

– Det var ganske futuristisk og litt Star Wars-aktig, synes medisinstudent Amjad Hussain.

– Lyden var veldig bra, men det var noen sekunders forsinkelse i bildet. Opplegget var veldig seriøst, og det var en spesiell erfaring, sier Hussain, som likevel ikke synes videokonferanser hadde vært noen god permanent erstatning for ordinære forelesninger.

Fjernundervisning hos flere

Foreløpig er medisinprofessoren alene på Universitetet om å forelese direkte over datanettet. Andre institutter bruker teknologien på andre måter. Institutt for informatikk (Ifi) tilbyr fjernundervisning i grunnleggende programmering, Inf101, der de legger ut forelesningsnotater og lyd fra forelesninger på Internett.

Informatikerne har også undersøkt mulighetene for å legge ut levende bilder.

– Vi kjøpte et halvproft kamera, likt det Lars Von Trier har brukt i en av sine filmer, og forsøkte å filme forelesninger. Det var ingen suksess, blant annet fordi lysforholdene i auditoriet er hysterisk dårlige. Dessuten blir ikke den store datamengden håndterbar for mange hjemmepc-er og internettleverandører, sier førsteamanuensis Arne Maus.

Universitetet satser

Til høsten blir fjernundervisning med Internett et viktig verktøy i nok et fag på Ifi. Dessuten finnes det lignende ordninger blant annet ved Utdanningsfakultetet og Institutt for britiske og amerikanske studier.

Universitetet satser for tiden på at så mange forelesere som mulig skal få lagt ut forelesningsnotater på nettet.

– USIT, Universitetets senter for informasjonsteknologi, har fått flere millioner kroner for å lage et opplegg der det er enkelt for forelesere å få lagt ut forelesningsstoffet, og enkelt for studentene å finne det frem, sier Maus.

– Tror du forelesninger over Internett snart kommer til å overta for de tradisjonelle auditorieforelesningene?

– For internt bruk kan det fungere bra med videooverføring. Det er imidlertid lenge til storparten av de private pc-ene kan ta imot tilfredsstillende bilder over Internett. Dessuten foretrekker folk utvilsomt ekte menneskelig kontakt, sier Maus.

Powered by Labrador CMS