Åpner døra for studentliv på Mars

Funn av vann på Mars gir liv til optimisme for studentene. Både romforskere og SiO uttrykker at studentboliger på Mars kan bli aktuelt.

Publisert Sist oppdatert

– Det kommer garantert studentboliger på Mars! Studenter er studenter alle steder, også på Mars.

Det sier astrofysiker og podkast-vert Eirik Newth. Han åpner for at fremtidens studentboliger vil måtte etableres på den røde planet når tiden er inne, selv om det er utfordrende. 

– Men det at vi skal på Mars om noen få år er bare bullshit. Elon Musk sier at innen 2050 skal det være en by med en million mennesker på Mars. Det skjer ikke, sier Newth.

Hvis mange av SiOs medlemsinstitusjoner har campus på Mars, så må vi tilrettelegge for det også

Andreas Eskeland, administrerende direktør i SiO

Likevel mener han at det er en selvfølge at det vil bli etablert universiteter og studentboliger på naboplaneten.

– Kommer det en by på Mars, skal det utvikles masse teknologi og dermed må man ha universiteter på Mars. Da blir det garantert studentboliger. 

SiOs direktør Andreas Eskeland mener de må tilrettelegge for boliger også på Mars dersom det blir aktuelt. 

Samstemte akademikere

UiO-professor Svein-Erik Hamran er leder ved Senter for romsensorer- og systemer. Han hadde hovedansvaret for å lage Rimfax-instrumentet til NASA-roveren Perserverance. Med dette instrumentet fant roveren nylig spor av vann på Mars.

Det er muligens et lite steg for mennesket, men Hamran tror at også studentmassen vil være viktig for fremtidens romeventyr. Dersom det blir kolonier på Mars, mener han universiteter vil følge med. Han er imidlertid bekymret for leieprisen for de fremtidige studentene.

– Jeg tipper det vil være utleieboliger som det betales dyre dommer for å leie. De fleste studenter vil måtte bo hjemme sammen med familien, sier han.

– Er det problematisk at det vil være vanskelig å flytte hjemmefra på Mars?

– Det kan bli et problem, men det kommer helt an på hvor store koloniene er. Det vil være vanskelig å få til et studenthus, men det blir nok studentpuber og alt sånt hvis koloniene blir store nok. 

Studenter nedprioriteres på Mars

Forsker ved Norsk Romsenter Pål Brekke forteller at det ved en eventuell bosetning på Mars vil være harde kår. Aller vanskeligst kan det bli for studentene, mener han. 

– Man kan ikke bygge boliger sånn som på jorda. Det mest tenkelig er jo underjordiske bunkere, sier Brekke, og fortsetter: 

– Det blir vanskelig å bygge en studentby, studentene vil ikke være i nærheten av å få førsteprioritet. De er ikke høyest prioritert i dag, og vil nok bli enda lavere prioritert på Mars. 

For lang reisevei

Det kommer garantert studentboliger på Mars!

Eirik Newth, astrofysiker og podkastvert

Universitas har fått en oversikt over alle lokasjonene SiO har under bygging og utvikling. Ingen av disse befant seg på Mars. Administrerende direktør i SiO Andreas Eskeland vektlegger reisevei som avgjørende for hvor studentboliger utvikles. 

– Hva legger dere til grunn når dere skal etablere nye studentboliger?

– Det er flere faktorer, og den viktigste av de er rimelig reiseavstand til studiestedet, som er rundt 20 til 30 minutter. Er det mye lengre enn det, så er det få studenter som ønsker seg dit. 

Nærhet til kollektivtransport er også en viktig faktor, sier Eskeland. 

– Hvorfor var ikke Mars på listen over planlagte studentboliger?

– Det ville ikke vært innenfor den reiseavstanden som er vurdert som kort nok. 

Eskeland sier at selv om Mars ikke er i teleskopet til SiO i dag, er det ikke å utelukke i fremtiden. 

– Hvis det er mange av SiOs medlemsinstitusjoner som har campus på Mars, så må vi tilrettelegge for det også. Foreløpig er det ikke noen av de som vil etablere seg på Mars, og derfor vil det ikke være aktuelt, sier han.

–Vil det noen gang være aktuelt med studentboliger på Mars?

–Studentboligene til SiO er for studenter som skal studere i Oslo og Lillestrøm. Så lenge reiseveien til Mars er lengre enn det som er overkommelig for studenter, er det utelukket, konstaterer Eskeland.

Universitas har forsøkt å komme i kontakt med Elon Musk både på X og e-post. Redaksjonen har også forelagt kritikken fra Eirik Newth. Vi lykkes ikke med å komme i kontakt med Musk.

Powered by Labrador CMS