
En seier for studentlommeboken
Nå er det vedtatt at studiestøtten skal følge prisveksten innen 2029: – Et historisk løft, sier Aps utdanningspolitiske talsperson.
Synes du ost er dyrt? Eller sliter du med å betale leie uten å ha en deltidsjobb ved siden av studiene? Det kan bli bedre innen 2029.
Det er ingen hemmelighet at studenter har dårlig økonomi, men mandag denne uken vedtok Stortinget et nytt vedtak som gjør at studiestøtten vil øke i takt med prisveksten i samfunnet. Det gjøres ved at støtten kobles til grunnbeløpet i folketrygden (G).
Forslaget som ble fremmet av Arbeiderpartiet (Ap) i forrige uke er en seier for norske studenters lommebok, mener Norsk studentorganisasjon (NSO).
– Dette er et kjempegjennomslag. Jeg er veldig stolt over alle som har jobbet mot G-kravet, sier leder for NSO, Kaja Hovdenak.
Den ekte G
I dag justeres ikke studiestøtten automatisk når prisene i samfunnet øker. Det betyr at studenter i praksis får mindre å leve for når alt blir dyrere. Når støtten kobles til G, vil den følge med på prisutviklingen, og studentene vil få bedre økonomisk sikkerhet.
– Det vil gjøre studiestøtten mye mer forutsigbar, sier Hovdenak.
Hun forklarer at nå justeres studiestøtten årlig etter beslutninger i statsbudsjettet, og det at det hvert år er forhandlinger om hvor mye støtten skal øke.
Å koble studiestøtten til G har vært Norsk studentorganisasjons (NSO) kampsak i 15 år.
Det vil gjøre studiestøtten mye mer forutsigbar
Kaja Hovdenak, leder i NSO
– Hvorfor har det tatt så lang tid?
– Å drive studentpolitikk tar tid. Men vi ser nå at det lønner seg å stå på kravet sitt, sier Hovdenak. Hun er glad for forslaget, men håper at endringene skal skje så fort som mulig.
– Vi fornøyd med at Ap kom med et eget forslag, men håper selvfølgelig at endringene skal skje fortløpende. Helst allerede i årets reviderte statsbudsjett, sier hun.
– Historisk løft
Sosialistisk venstreparti (SV) har lenge jobbet for at studiestøtten skal kobles til G. De fremmet forslaget først og ønsket at det skulle innføres allerede i 2026. Aps forslag, som nå er vedtatt, er relativt likt, bortsett fra tidsperspektivet. Regjeringen skal nå jobbe med å konkretisere forslaget, og målet er at endringene skal gjelde i løpet av neste stortingsperiode, altså innen 2029.
– Før det kan tre i kraft må vi blant annet finne ut om det skal gjelde bare basislånet, eller alle støtteordningene, sier Aps utdanningspolitiske talsperson Elise Waagen til Universitas.
Waagen sier at Ap har økt studiestøtten betraktelig i løpet av nåværende stortingsperiode, men at det er et historisk løft at studiestøtten kobles til G.
– Vi er opptatt av lik utdanning for alle, uavhengig av størrelsen på lommeboka.
Vi er opptatt av lik utdanning til alle, uavhengig av størrelsen på lommeboka
Elise Waagen, utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet
Mer støtte = mer lån
Det er likevel ikke bare mer penger i potten for studentene selv om studiestøtten kobles til G. Waagen understreker at økt studiestøtte også vil bety økt studielån.
– Det er viktig med bevissthet rundt det slik at studentene ikke blir stående med høy gjeld de ikke kan betale ned, sier hun.
Waagen sier at det handler om en balanse mellom lån og stipend som må konkretiseres før endringene trer i kraft.
Hun sier også at tiltaket er kostbart.
– Dette vil ha en budsjettkonsekvens i statsbudsjettet opp mot en halv milliard kroner, men er likevel en endring vi ønsker å prioritere.
650 øl

G justeres i mai hvert år, og er nå 130.160kr. Studiestøtten for studieåret vi snart er ferdige med er 151.690 kr. Basert på den nyeste G tilsvarer det 1,17 G.
Selv om leder av NSO, Hovdenak, ser på vedtaket som et gjennomslag, er hun ikke ferdig med kampen.
– Målet er at støtten skal kobles til 1,5 G, sier hun.
Med dagens tall vil 1,5 G bety 43.550kr mer i året for studentene. Det er over 300kg Norvegia, eller 650 øl på Chateu Neuf.
Likevel sier Hovdenak at de ikke forventer å nå målet med en gang.
– Vi har forståelse for at det ikke skjer over natten, men ønsker en tydelig opptrappingsplan, avslutter NSO-lederen.