SAKSØKT: Tidligere førsteamanuensis Mary Ann Stamsø mener hun ikke har fått nok overtidsbetalt. Arkivfoto: Sjur Stølen

Førsteamanuensis saksøker Høgskolen i Oslo og Akershus

Tidligere førsteamanuensis Mary Ann Stamsø møter Høgskolen i Oslo og Akershus i retten i dag. Hun krever å få utbetalt 266 241 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Det er Forskerforbundet som har tatt saken til retten på vegne av Stamsø. Deres advokat Stine Nordgren Johannessen begrunner det store beløpet med at den tidligere førsteamanuensisen ikke skal ha fått overtidsbetaling, selv om hun jobbet langt mer enn alminnelig arbeidstid.

– Arbeidsgiver har opptrådt i strid med egne normer og praksis gjennom å gi Stamsø for lav timeuttelling for de arbeidsoppgavene hun har blitt pålagt, og hatt kunnskap om dette, skriver advokaten i sluttinnlegget til tingretten.

Forskerforbundet hevder de kan dokumentere at Stamsø har fått for lite betalt på fire måter:

Den samlede tiden hun har brukt på et emne sammenlignet med det som er vanlig på instituttet.

Hennes totale ansvar og arbeidsmengde.

Sammenlikning av hennes arbeidsoppgaver med det som er vanlig hos andre på instituttet.

Sammenlikning med andre samfunnsøkonomer for identiske arbeidsoppgaver.

Avviser kravet

Høgskolen i Oslo og Akershus avviser Stamsøs krav. Ifølge Hovedtariffavtalen skal overtidsarbeid være «pålagt og kontrollerbart».

Regjeringsadvokat Håkon Schei Mentzoni mener at den tidligere førsteamanuensisen ikke hadde blitt pålagt til å arbeide utover ordinær arbeidstid.

Han viser til at Stamsø og HiOA inngikk en arbeidsplan for studieåret 2014-2015 som fastsatte arbeidsoppgavene hun skulle utføre.

– Saksøkte har aldri fått aksept fra arbeidsgiver for endringer i arbeidsplanen for 2014-2015, eller for at hun skulle utføre arbeid utover det som var fastsatt i planen. Hun har heller ikke tatt opp med leder underveis i studieåret at hun mente å ha behov for ytterligere timeressurser, skriver Mentzoni i sluttinnlegget.

Hevder styringsrett

Regjeringsadvokaten mener det ligger innenfor en arbeidsgivers styringsrett å bestemme hvordan arbeidsressursene skal prioriteres. Det vil si at en arbeidsgiver skal ha rett til å organisere, lede, kontrollere og fordele arbeidet.

Dette bestrides derimot av Forskerforbundet som mener at styringsretten er begrenset til «allmenne saklighetsnormer.»

Rettsaken varer i halvannen dag.

Powered by Labrador CMS