Krever ekstra planlegging: Inntil Hans Anders Petersen får bolig i Oslo består hverdagen består av mye reising fra hjemstedet til studiet.

Hans Anders Petersen studerer i Oslo, men har ikke fått sted å bo. Nå pendler han fra Tønsberg til Oslo hver dag:

Må i verste fall droppe ut

Per 15. august står 3400 studenter på venteliste for bolig hos SiO i Oslo. Hans Anders Petersen (20) har startet sitt første år på medisin ved Oslo Nye Høyskole, og er én av dem.

Publisert

– Det er fadderuke nå. Jeg har lyst til å ha mitt eget sted å bo og komme hjem til.

Det sier Hans Anders Petersen. Denne uka begynte han på medisinstudiet ved Oslo Nye Høyskole.

Men han har ikke lykkes i å få bopel i Oslo. Under fadderuka må han kanskje sove på sofaen til nye venner de kveldene han eventuelt ikke rekker toget til farens hus i Tønsberg. Der bor han i påvente av bolig.

Han søkte om studentbolig gjennom Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) i februar. Et halvt år senere har han fortsatt ikke fått noe svar. Nå er han inne i sin første uke som student, og har ikke noe annet valg enn å pendle.

Både pendling og sofasurfing går utover nattesøvnen, forklarer han.

– Jeg holdt på å sovne i timen i går for første gang. Det var infomøte, og jeg var så trøtt. Det blir noen tidlige morgener neste uke hvis jeg ikke får noe sted å bo i Oslo.

Hvis jeg ikke får noe innen september så vet jeg ikke om jeg klarer å fortsette å studere

Hans Anders Petersen, student i Oslo

Sparer tid: Sparkesykkelen tar Petersen hjem fra togstasjonen på 12 til 14 minutter, istedenfor den halvtimen det tar å gå.

Uvisshet siden mars

Da Petersen bestemte seg for å studere medisin for omlag et halvt år siden, søkte han bolig hos SiO med én gang på oppfordring fra venner som tidligere hadde erfart lange ventelister. Per 15. august står 3400 studenter på venteliste for studentbolig hos SiO.

– Allerede da tenkte jeg at jeg var sikret studentbolig. At jeg bare kunne legge meg i senga og slappe av.

Petersen forteller at han har gått i uvisshet siden mars.

– Først sjekket jeg hver måned, så hver uke, og så hver dag. Jeg må bare vente og se. Alle ringer SiO, så de får nok samme svar - at du ikke kan gjøre noe hvis du står på venteliste.

Tre uker før skolestart startet boligsøkeren å lete privat, der også uten hell.

– Der er det enten ikke noe svar å få tilbake, eller så skal de ha 40 andre på visning i Oslo, sier Petersen.

Etter å ha søkt på rundt 50 til 60 forskjellige steder de første dagene, begynte Petersen å kjenne på en håpløshet. Får han ikke noe innen neste uke, er han redd det kommer til å gå utover pensumet.

– Fra neste uke starter vi halv ni, da må jeg opp tidlig.

– Jeg har lyst til å ha mitt eget sted å bo og komme hjem til.

Hans Anders Petersen, student i Oslo

Petersen opplever det som tidkrevende å pendle med tog fra Tønsberg til Oslo hver dag. På ettermiddagen har han kun tid til toget hjem og trening før han må rett i seng for å stå tidlig opp neste dag, slik situasjonen er nå.

– Hvis jeg ikke får noe innen september, så vet jeg ikke om jeg klarer å fortsette å studere.

For få boliger

Samskipnadsrådet er samarbeidsorganet for landets fjorten studentsamskipnader. I en pressemelding skriver styreleder Hans Erik Stormoen at den foreløpige støtten fra staten for å kunne fortsette å bygge boliger ikke er tilstrekkelig.

“Vi trenger en kostnadsramme som gjenspeiler de reelle kostnadene for å bygge studentboliger, og der henger regjeringen etter. Vi forventer at Borten Moe tar tak i dette, slik at vi kan realisere enda flere boliger med så lav husleie som mulig til studentene.”

Slik det er i dag, tar det alt fra noen måneder til flere år å regulere tomter til å bygge studentboliger. Stormoen forventer en rask og smidig behandling av regulerings- og byggesaker for studentboliger framover.

Siri Anne Bernum Halck, regionsjef i Utleiemegleren, forteller om for få boliger også på det private markedet.

Hun forteller at nedgang i antall boliger sammen med en økning på ca 60 000 flere studenter de siste ti årene, utgjør boligmangel for studenter. Tallene kommer fra Norsk studentorganisasjon sin studentboligundersøkelse.

– Det er 40 prosent færre utleieboliger i markedet i år enn det var i 2021. Jeg snakker om generelt utbud på finn.no, sier Halck på telefon til Universitas.

Hun peker på usikkerhet under pandemien og spådde renteoppganger som noen grunner til et trangere leiemarked for studenter.

– Færre utleieboliger vil ikke gi studentene våre et godt nok tilbud. Det handler om boligpolitikk.

Halck understreker likevel at det er ekstra vanskelig å få tak i utleiebolig i sommermånedene, særlig etter studieopptak.

Et politisk ansvar

Are Oust er førsteamanuensis ved NTNU Handelshøyskolen, og har doktorgrad på det norske boligmarkedet. Han nøler ikke med å plassere skylden for et presset boligmarked i byen.

– Politikerne i Oslo står til syvende og sist ansvarlig for lite bygging i Oslo. Sju år med samme styre, da begynner det å bli enkelt å peke på hvem som har skylda, sier Oust på telefon til Universitas.

– Politikerne i Oslo står til syvende og sist ansvarlig for lite bygging i Oslo. Sju år med samme styre, da begynner det å bli enkelt å peke på hvem som har skylda

Are Oust, førsteamanuensis ved NTNU Handelshøyskolen

Det lave tilbudet av boliger og høy etterspørsel vil derfor presse prisene opp på det private markedet, noe som ifølge Oust har ført til altfor få og altfor dyre boliger for studentene. Hos det offentlige, deriblant SiO, kommer dette til uttrykk gjennom lange ventelister.

Han mener det offentlige som leier ut gjennom SiO aldri vil kunne tilby nok boliger for studentene. Dermed må mange leie privat.

– Når det blir dyrere å eie, har man som utleier to valg: å selge eller å heve husleia.

Oust mener politikerne i Oslo nå må stå til ansvar for høye priser og få boliger.

– Byrådet må legge til rette for å bygge nok boliger der folk har lyst til å bo, hvis ikke hjelper det ikke.

Oust har også håp for studentene utover høsten.

– På kort sikt bruker ting å roe seg og løse seg. Hvis man ser noen år fram i tid, er det derimot vanskelig å se noen god løsning.

Byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen, (MDG) skriver i en e-post til Universitas at de ønsker å bygge flere studentboliger i Oslo.

“Vi har gjort en rekke ting for å legge til rette for det, blant annet får SiO prioritert saksbehandling hos PBE (Plan, bygg og eiendom) og er fritatt for eiendomsskatt i Oslo”.

Ifølge byråden har de et godt samarbeid med SiO, og har anbefalt dem å se til tomter utenfor Ring 3.

“Der har vi flere store utviklingsområder og der tomtene er noe rimeligere.”

Som forklaring på hvorfor det settes i gang færre byggeprosjekter enn tidligere, viser Marcussen til høye materialpriser, mangel på arbeidskraft og stigende renter.

“Det er dessverre ting vi som kommune kan gjøre lite med”.

Regjeringen imidlertid har ambisjoner om å bygge flere studentboliger fremover, ifølge statssekretær i Kunnskapsdepartementet Oddmund Løkensgard Hoel. I en e-post til Universitas viser han til Hurdalsplattformen, som foreslår 3000 nye studentboliger årlig.

Han viser til at studentsamskipnadene sliter med å holde seg innenfor kostnadsrammen grunnet økte byggekostnader, og at kommunale reguleringsplaner gjør det vanskelig å bygge.

“Jeg vil vurdere justeringer i kostnadsrammen som gjør det enklere for samskipnadene å bygge nye boliger uten at det fører til at husleien øker unødvendig mye.”, skriver Hoel.

Fra A til B: Reiseplanleggeren kommer godt med for pendlerstudenten.

SiO “har sympati med de unge”

Petersen må fortsette å sjonglere pendling og studier inntil han finner et sted å bo i Oslo. I mellomtiden jobber boligdirektør i SiO, Gunn Kirsti Løkka, med å “bygge flere boliger og finne flere løsninger”.

Hun beskriver et krevende marked der man kan risikere å stå på venteliste lenge.

– Tildelingsreglementet styrer det i forhold til alder og boligreservasjonsavtaler, sier hun på telefon til Universitas.

– Hvordan kan det ha seg at en førsteårsstudent på 20 år ikke har fått svar etter et halvt år?

– Det kommer an på hvilke boliger han har søkt på. For å kunne svare helt konkret så må vi se på saken, da må han kontakte meg.

Løkka har sympati med de unge i boligmarkedet i dag.

– 1.august er den vanskeligste datoen. Hvis man har noen midlertidige løsninger i starten, så vil det åpne seg mye om noen uker.

Powered by Labrador CMS