Stålkontroll: For to år siden sto Chateau Neuf på randen av konkurs. Nu går alt så meget bedre, under ledelse av Siriann Bekeng.

«Idol«-profitt berget Chateau Neuf

Leieinntekter fra TV-programmene Idol og Norske Talenter har reddet Chateau Neuf fra økonomisk undergang. Men driftsselskapet på studenthuset har fortsatt mer gjeld enn verdier.

Publisert Sist oppdatert

Driften til Oslos studenthus Chateau Neuf er organisert i selskapet Chateau Neuf Servering AS (CNS). Ifjor leverte CNS et overskudd på 314 000 kroner etter skatt.

– I kjølvannet av finanskrisen gikk det dårlig, så dette er det beste resultatet Chateau Neuf Servering AS har hatt på veldig mange år, sier Siriann Bekeng, formann i Det Norske Studentersamfund (DNS).

Årsresultatet etter skatt er forbedret med nesten én million kroner sammenlignet med 2010 (se resultatboks). Dette skyldes hovedsakelig gode inntekter fra utleie av Storsalen til TV-programmene Idol og Norske Talenter.

– Hvis vi ikke hadde hatt uteleinntekter, ville ikke huset gått rundt. Vi er helt avhengig av disse inntektene for at foreningene skal få det tilbudet de har i dag, sier Bekeng.

Nesten konkurs

I 2009 mistet CNS store deler av leieinntektene og sto på randen av konkurs. I løpet av to år tapte selskapet over 4 millioner kroner. Egenkapitalen ble utradert og selskapet måtte reddes av Stiftelsen Chateau Neuf og Studentsamskipnaden i Oslo, som stilte opp med nødlån på til sammen 1 250 000 kroner.

– Vi trenger fremdeles å ta igjen underskudd fra tidligere år, og det er vi på god vei med nå, sier Bekeng.

– Hvorfor klarer ikke CNS å gå med større overskudd når selskapet disponerer gratis lokaler og arbeidskraft?

– Fordi vi har så store lokaler. Det er store kostnader med å drifte bygg og teknisk utstyr. Vi gir også mye til foreningene og har mange typer arrangementer. Kultur er dyrt, svarer hun.

– Det er også en del kostnader for tilrettelegging for foreningene, de får mye oppfølging fra oss. Skal du ha en konsert, får du hjelp fra heltidsansatte med booking, teknisk utstyr, vakter, og produksjon. Dessuten er det lave billettpriser på våre arrangementer.

– Har dere vært for sjenerøse med foreningene på huset?

– Nei, vi er fremdeles i sparemodus for å ta igjen de tapte inntektene.

– Har stålkontroll

På tross av overskuddet er egenkapitalen fortsatt negativ, med minus 588 000 kroner. Det betyr at selskapet har mer gjeld enn eiendeler, en situasjon som ville vært kritisk for de fleste selskaper. Men dette bekymrer ikke styreleder i CNS, Kyrre Alvær.

– Lånene vi har, er til eierne, så det er ikke fare for at vi ikke skal kunne drifte selv om egenkapitalen ikke er der den skulle vært, sier Alvær.

Heller ikke Bekeng er bekymret for den negative egenkapitalen.

– Egenkapitalen er på vei opp. Den er så å si akkurat der man sa den skulle være i forhold til budsjettet.

– Og likviditeten?

– Den er der den skal være.

– Du har rett og slett stålkontroll, du?

– Jada. Jeg liker å tro det hvertfall, sier Bekeng.

– Ingen bekymringer?

– Nei. Sånn som det går nå, burde det gå i pluss også i år, svarer Bekeng.

Ifølge Bekeng står bedrifter i kø for å leie lokaler i studenthuset. Denne høsten skal NRK spille inn TV-programmet Stjernekamp i Chateau Neufs storsal. DNS har tidligere uttalt som mål å være uavhengig av utleieinntektene.

– Man ønsker jo å bare ha studentaktivitet, men vi er pragmatiske nok til å si at det er langt fra den situasjonen nå, sier formannen.

Powered by Labrador CMS